Cele mai mari parcuri din Romania

parcul-herastrau-foto-sogodel-vlad

Sogodel Vlad / Shutterstock.com

Cateodata simti nevoia sa te relaxezi, iar o plimbare in aer liber poate fi cea mai eficienta solutie. Daca locuiesti in mediul urban, parcurile te “scot din stres”, mai ales daca se intind pe o suprafata suficient de mare incat sa nu te plictisesti si sa nu iti dea senzatia ca, plimbandu-te, te invarti in cerc.

Pe de alta parte, si parcurile care au in spate o anumita istorie sunt la fel de atragatoare, asa ca astazi ne-am propus sa-ti oferim cateva informatii despre cele mai mari parcuri din Romania, dar si cele mai frumoase. Cele mai multe sunt in Capitala, dar asta nu inseamna ca in Cluj, Sibiu, Craiova sau Iasi nu ai sa gasesti parcuri minunate in care sa te plimbi.

Parcul Herastrau din Bucuresti

Situat in zona de nord a orasului, unde gasesti foarte multe spatii de cazare, Parcul Herastrau este cel mai mare parc al Bucurestiului si un excelent loc de agrement. Numai aleea care inconjoara lacul masoara aproape 6km lungime.

Constructia parcului a inceput prin anii ’30 ai secolului XX, prin asanarea unei zone mlastinoase. In 1936 a fost demarata si constructia Muzeului Satului, una dintre marile atractii turistice ale Parcului Herastrau, care este si in prezent unul dintre cele mai mari muzee etnografice din Europa. Cu o vegetatie arboricola bogata, formata din salcii pletoase, artari, plopi, tei si frasini, parcul este o adevarata oaza de verdeata, binevenita intr-un oras atat de aglomerat. Cele mai frumoase zone sunt Insula Trandafirilor, Insula Plopilor, Gradina Japoneza si Expo Flora.

Parcul Copou din Iasi

Ce-ar fi Iasiul fara Parcul Copou, sau Gradina Copou cum se numea odinioara? Parcul Copou este atat de vechi incat este considerat parte din identitatea orasului. Situat pe dealul Copoului, parcul a fost amenajat la inceputul secolului XIX (1833-1834), pe vremea domnitorului Mihail Sturza. Putini stiu insa ca dealul Copoului se numea pe vremuri “Podu Verde”, datorita vegetatiei abundente, a gradinilor si livezilor care-l acopereau. Teiul lui Eminescu troneaza si astazi in centrul parcului, alaturi de busturile celor doua mari personalitati ale culturii romanesti – Mihai Eminescu si Ion Creanga, si atrage vizitatori in fiecare an.

Pe cele aproape 10 hectare ai sa intalnesti tot felul de arbori si arbusti decorativi, printre care tei, artari, frasini, iasomie si liliac.

Parcul Cismigiu din Bucuresti

Este cel mai vechi parc din Bucuresti si chiar unul dintre cele mai vechi din Romania, fiind amenajat la mijlocul secolului XIX. Spre deosebire de multe altele, Parcul Cismigiu are un farmec aparte, dat de aleile acoperite de coroanele arborilor batrani, de Lacul Cismigiu si debarcaderul de unde poti sa inchiriezi barci sau hidrobiciclete, dar si de concertele organizate in zile de sarbatoare in Foisorul Fanfarei – o veche traditie bucuresteana. Cismigiul isi pastreaza farmecul chiar si iarna, cand lacul se transforma intr-un patinoar imens, iar aerul se imbata cu arome de sarbatoare: vin fiert si scortisoara.

Pentru cei care nu stiu, numele parcului a fost dat dupa cel al responsabilului cu cismelele orasului: “Cismigiu”. Acesta primise ordin in 1780 de la Alexandru Ipsilanti, Domnul Tarii Romanesti, sa construiasca doua cismele in aceasta zona a Bucurestiului. Odata cu cismelele au aparut insa si “baltile” inerente, tot mai mari de la an la an; atat de mari, incat la un moment dat s-a simtit nevoia unei igienizari. Balta imensa care se formase a fost asanata, iar in locul ei a fost amenajata Gradina Cismigiu, cu aproape 30.000 de arbori si arbusti ornamentali adusi de la Viena si Brasov.

Parcul Zavoi din Ramnicu Valcea

Si Parcul Zavoi din Ramnicu Valcea se numara printre cele mai mari si mai vechi din Romania. Stiai ca in Parcul Zavoi s-a intonat pentru prima data imnul “Desteapta-te, Romane!”, cu ocazia depunerii juramantului pe Constitutia revolutionara, la 29 iulie 1848? Cu toate acestea, gradina a fost declarata parc public abia in 1853, printr-un ordin al domnitorului Barbu Dimitrie Stirbei.

Una dintre atractiile parcului este “Fantana Turbatului”, amplasata in zona Lacului Zavoi, la mica distanta de debarcader, care reprezenta odinioara sursa principala de alimentare cu apa a orasului Ramnicu Valcea.

Parcul Sub Arini din Sibiu

Inaugurat la 1856 de austriacul Wolfgang Seifried, Parcul Sub Arini din Sibiu adaposteste aproape 70 de specii vegetale, exotice in mare parte – artar american, molid intepator, ienupar de Virginia, dar si autohtone – arini, platani, tei, castani. De asemenea, in parc traiesc peste 90 de specii de pasari migratoare sau sedentare. Principalele atractii ale parcului sunt fantana arteziana (construita la 1894), sera (care dateaza din 1883) si pavilionul de muzica (ridicat la 1898). Cu o suprafata de 22 de hectare, Sub Arini este unul dintre cele mai mari parcuri din Romania.

Parcul Nicolae Romanescu din Craiova

Multa vreme i s-a spus Parcul Bibescu (pentru ca este amplasat acolo unde, odinioara, erau mosia si gradina familiei Bibescu), Parcul Poporului sau Parcul Independentei. Astazi este cunoscut drept Parcul Nicolae Romanescu, cea mai mare gradina publica din Craiova si una dintre cele mai mari din Romania. Numit primar al Craiovei la sfarsitul secolului XIX, Nicolae Romanescu a dorit ca in proiectul de modernizare al orasului sa fie inclusa si constructia acestui parc. Interesant este ca desi parcul a fost inaugurat in anul 1903 in prezenta Regelui Carol, proiectul fusese deja premiat in 1900 cu Medalia de Aur la Expozitia Internationala de la Paris.

Parcul Carol din Bucuresti

Era prin anul 1900 cand peisagistul francez Eduard Redont a demarat lucrarile la constructia Parcului Carol din Bucuresti, pe care le-a finalizat in 1906. Rezultatul? Un parc superb amenajat in centrul Bucurestiului, pe o suprafata de 32 de hectare. Aleea ampla din centru, arborii si arbustii bogati, abundenta de flori si copaci vigurosi (in special tei) ofera un tablou superb in orice anotimp.

Cauti cazare? Intra aici!