Vama Veche – unde sa mananci, sa te cazezi si unde sa te distrezi?

Vama VecheVama Veche este destinatia de vacanta a visatorilor de toate varstele, multi pasind pentru prima data pe plajele Vamei in liceu sau poate in studentie. Acestia ajung sa se reintoarca an de an fara a putea diferentia litoralul si marea de acest loc unde regulile le fac vamaiotii, asa cum se autointituleaza iubitorii ultimului loc ce pastreaza frumusetea salbatica si naturala a litoralului romanesc. Vama nu este locul cluburilor sau a muzicii de petrecere, ci locul focurilor de tabara, al prieteniilor ce dureaza o viata si al rasariturilor ce ii prind pe visatori cu berea in mana si hainele pline de nisip.

Unde te cazezi in Vama Veche

Vama nu este o statiune a luxului, nu este o statiune a cluburilor si nu este o statiune a luminilor si pretentiilor, asa ca nu se aliniaza la standardele impuse pe restul litoralului de statiuni precum Mamaia. Aici totul este simplu, iar cazarea nu face discrepanta de la regula.

Simplu nu inseamna insa lipsit de personalitate, iar in Vama exista unele dintre cele mai memorabile, de suflet si greu de uitat optiuni de cazare.

Turistii care ajung in Vama vin adesea cu cortul, cu masina sau doar cu cateva zeci de lei in buzunar, astfel ca hotelierii si cei care ofera cazare in cea mai sudica statiune de pe litoralul romanesc trebuie sa prezinte oferte pe masura.

In Vama Veche cazare de lux inseamna de obicei un hotel de 3 stele, categorie din care Vama Veche gazduieste doar cateva. Doua dintre cele mai cunoscute sunt Complex Sunset Beach si Casa Yachi, primul la doar cativa pasi de mare, iar al doilea intr-o zona mai linistita la 800 de metri de plaja, perfect pentru familii cu copii.

Exista si un hotel de 4 stele, Club D’or De Luxe, care este dedicat celor ce vin in Vama pentru a-si retrai studentia dar care prefera luxul pentru relaxare si odihna.

Pentru cei ce prefera sa stea departe de hoteluri, fie pentru ca iubesc spiritul rebel al Vamii prea mult, fie pentru ca le lipseste bugetul necesar, exista si optiunea de cazare la localnici, in curtile carora se pot pune corturile si se poate incinge un gratar.

Unde mananci in Vama Veche?

In Vama Veche se mananca cel mai bun peste. Oricine a vizitat macar o data statiunea poate confirma aceasta afirmatie, iar cei ce nu sunt de acord trebuie sa incerce mai intai ciorba de peste direct de la pescari.

Papa la Soni

Cei ce vor sa manance ardeleneste nu pot rata “crasma” Papa la Soni care serveste cel mai bun gulas autentic de pe tot litoralul.

Papa la Soni este asezat pe strada Falezei la numarul 5.600, pe un drum paralel cu plaja, pe partea stanga dinspre intrarea in statiune. Aici, pe langa mancarea atat de gustoasa incat doar aroma atrage negresit trecatorii, clientii se pot bucura si de muzica de calitate, rock, punk sau jazz, asa cum trebuie sa fie in Vama.

Liana

Un alt loc des frecventat de cei ce ajung in Vama macar cateva weekend-uri pe an este restaurantul Liana din Limanu, unde bucataria cu specific dobrogean poate fi savurata pe terasa cu vedere direct catre plaja si catre mare. Specialitatea casei este “Puiul divortat de un cartof” care in ciuda numelui usor ciudat este absolut delicios.

Pescarii in Vama Veche

In Vama Veche pestele se prepara pe plita, afara, iar cei ce au pofta si-l pot alege singuri direct de la pescari. Iubitorii de meniuri pescaresti sustin ca nici macar in Delta nu se mananca peste la fel de bun ca in Vama, nici scoici si nici icre sau rapane.

Pescariile din Vama, cu tot cu bunatatile pregatite asa cum se fac ele, fara pretentii si artificii dar mai delicioase ca oriunde se gasesc direct pe plaja, in directia 2 Mai, mai departe de Papa la Soni.

De obicei, sunt usor de reperat dupa fumul produs de plitele sfarainde.

Autoservirea

Nostalgicii litoralului de alta data nu pot rata un drum pana la autoservire. Aici nimic nu pare sa se schimbe vreodata, mancarea in acelasi regim impinge tava, cu aceleasi preparate si cel mai important, la fel de ieftine.

Mancarea la autoservire este buna, nu excelenta dar este una dintre cele mai rapide optiuni atunci cand foamea rapune turistii obositi si prea nerabdatori sa astepte la alte restaurante sau sa mearga prea departe pentru o portie de pulpe cu cartofi prajiti.

Autoservirea din Vama este asezata in drumul paralel cu plaja, inspre statiunea 2 Mai, dupa Papa la Soni.

Unde te distrezi in Vama Veche?

Pentru cei mai multi iubitori ai Vamii distractia inseamna berea, cortul si focul de tabara. Spiritul Vamii este spiritul simplitatii, in care prietenii se strang si se descurca asa cum pot, chiar si fara bani.

Asta nu inseamna ca Vama Veche nu are cateva localuri perfecte pentru petreceri asa cum trebuie ele sa fie, pana la rasarit.

Expirat

Una dintre cele mai cunoscute destinatii de distractie din Vama si-a sarbatorit deja primul deceniu de activitate. Expirat exista si in capitala, iar cei cu dor de Vama se strang adesea acolo pe perioada rece.

In Vama, la Expirat ziua este lounge iar noapte totul se transforma intr-una dintre cele mai mari si mai nebune petreceri.

Expirat este deschis in fiecare weekend din iunie si zilnic din iulie pana in septembrie, de la ora 21:00 pana la ultimul client.

Miercurea se tin concerte.

Goblin

Vama nu mai este demult paradisul exclusiv al rockerilor, iar cluburi precum Goblin o demonstreaza din plin. Este loc de distractie si armonie inclusiv pentru iubitorii de muzica alternativa si muzica de club, loc unde sunt adusi periodic DJ de renume si formatii precum Suie Paparude.

Aflat pe Strada Plajei colt cu Strada Falezei, Goblin este dovada vie ca Vama Veche este in plina transformare fata de locul care era la sfarsitul anilor ’90 si care face loc acum si pentru DNB si dubstep.