Ce evenimente au loc pe litoralul romanesc vara aceasta?

FestivaluriSezonul estival 2014 continua o serie de traditii deja bine impamantenite in cultura zonei, dar introduce si o serie de noi atractii menite sa aduca si mai multi turisti din tara si de peste hotare in statiunile si pe plajele din judetul Constanta.

Principalele evenimente de pe litoral in 2014

Festivalul Antic Callatis

  • Data: 7 – 9 iunie 2014

Festivalul antic Callatis din Mangalia are loc in centrul istoric al orasului si promoveaza o serie de activitati cultural-educative centrate pe bogata istorie antica a regiunii.

Festivalul este programat la inceputul lunii iunie, iar ceremoniile vor fi deschise de o parada a costumelor antice programata pentru ora 17:00, pe data de 7 iunie.

Cea de-a doua zi a festivalului va fi dedicata activitatilor interactive si atelierelor de creatie cu specific dacic, tracic si grecesc, deschise incepand cu seara primei zile de festival.

Vizitatorii isi pot incerca talentul la ceramica, tesatorie, fierarie sau impletituri, dar si la jocuri antice sau concursuri de arc si aruncare a sulitei.

Ultima zi a festivalului va fi marcata de o parada a intemeietorilor orasului si ceremonia de inchidere a acestuia. Festivalul a ajuns anul acesta la cea de-a II-a editie.

Carnavalul Mamaia 2014

  • Data: 28 iunie.

Anul acesta Rio de Janeiro se muta in Mamaia, cel putin asta promite Radu Mazare.

Paradele Carnavalului Mamaia sunt conduse de insasi edilul Constantei Radu Mazare, care urmeaza sa defileze in carul alegoric al Primariei intr-o serie de costume inedite printre care Stefan Cel Mare, Ramses al Egiptului sau imparatul Cezar.

In 2014 primarul Mazare promite ca festivalul din Mamaia va fi si mai mare si mai impresionant, carele alegorice ale Primariei urmand sa se alature celor ale cluburilor din statiune, iar parada va beneficia de o intreaga armata de artisti plastici, regizori, scenaristi si o firma ce realizeaza decoruri de film.

Carnavalul Mamaia de anul acesta nu este un eveniment de ratat pentru cei care se afla pe litoral la sfarsitul lunii iunie.

Liberty Parade Mangalia

  • Data: 26 iulie.

Liberty Parade de anul acesta va avea loc pe data de 26 iulie pe plaja aflata intre Venus si Saturn si promite sa fie un festival mai energic, mai vesel si mai plin de viata decat toate editiile anterioare.

Liberty Parade a devenit de-a lungul timpului un nume sinonim cu litoralul, vara si vacanta, iar organizatorii nu vor sa se dezminta, intentionand sa prezinte un Liberty Parade 2014 la superlativ: mai mare, mai zgomotos si cu mai multa muzica dance de calitate.

Organizat de Radio 21, Liberty Parade 2014 – festivalul tinerilor iubitori de muzica si mix-uri de vara a anuntat deja primul nume de pe lista de invitati: Dj Optik, de la Radio 21, primul DJ roman care a intrat pe grila Ibiza Global Radio.

Festivalul aduna anual aproape 100.000 de fani pe plaja dintre Venus si Saturn.

Festivalul National de Muzica Usoara Mamaia

  • Data: august.

Organizat pentru prima data in anul 1963 cu scopul de a promova muzica usoara romaneasca, Festivalul National de Muzica Usoara Mamaia a devenit o traditie ce isi serbeaza anul acesta cea de-a 44-a editie.

Festivalul a trecut printr-o serie de formate, de la un festival strict de creatie, la sectiuni de creatie, interpretare si slagare, iar in momentul actual festivalul are 3 sectiuni principale: creatie, interpretare si sectiunea rock Teo Peter introdusa in 2011.

Anul acesta festivalul va fi tinut in teatrul de vara Soveja, detaliile de desfasurare urmand sa fie anuntate mai aproape de data derularii evenimentului.

O versiune pentru copii a Festivalului de Muzica Usoara Mamaia, denumit Mamaia Copiilor, are loc in perioada 10-12 iulie.

Ziua Marinei

  • Data: 15 august.

Ziua Marinei Romane este un eveniment pe care multi dintre turistii care viziteaza astazi litoralul impreuna cu copiii si-l amintesc din propria copilarie.

An de an, pe data de 15 august, turistii de pe litoral se strang pe digul din Constanta sau in port pentru a fi prezenti la festivitatile dedicate zilei Marinei Romane ce coincide cu sarbatoarea religioasa Sfanta Maria Mare.

Oficializata pentru prima data in 1902, astazi ziua Marinei se serbeaza cu salve de tunuri, aruncarea unei ancore de flori in memoria eroilor marinari, jocuri si concursuri cu ambarcatiuni, iar la final foc de artificii.

Festivalul Antic Tomis

  • Perioada: 16-18 august.

Vara aceasta are loc in Constanta cea de-a doua editie a Festivalului Antic Tomis, inspirata de succesul primei editii.

In mod similar cu evenimentul din 2013, festivalul de anul acesta va fi organizat in zona de nord a Parcului Tabacarie situat in apropiere de intrarea in Satul de Vacanta.

Festivalul este deja promovat pe intreg litoralul prin intermediul a doua statui de soldati romani in marime naturala amplasate in parcurile din Constanta.

Festivalul este un eveniment cultural ce pune accent pe istoria si zona arheologica a Constantei.

Timp de 3 zile alese in perioada de varf a sezonului estival se vor desfasura in Constanta activitati de arheologie experimentala, gastronomie antica, demonstratii militare, lupte intre gladiatori, muzica si dans antic si ateliere pentru copii.

Festivalul National de Umor “Scena lu’ Tanase”

  • Perioada: 23 august – 24 august.

Nici o vacanta nu este completa fara o doza buna de umor. La Techirghiol vara aceasta se aduna cei mai renumiti comedianti pentru a serba viata, umorul si vocea buna, cu muzica si mult umor.

Festivalul are loc anual in Techirghiol, la Teatrul de Vara Jean Constantin. In fiecare zi a festivalului, turistii si constantenii tineri si batrani se vor putea bucura impreuna de o serie de evenimente special concepute pentru a fi potrivite pentru orice varsta.

Pe scena publicul va regasi trupe de actori profesionisti si comedianti cunoscuti, dar si surprize pentru cei mici. Daca festivalul continua dupa modelul cu care a obisnuit amatorii de umor an de an, turistii se pot astepta si anul acesta la expozitii de fotografie umoristica, picturi caricaturale si piese de teatru de comedie.