Vrei sa mergi la o berarie de top in Bucuresti? Iata cateva exemple!

Beraria Gambrinus, BucurestiSa bei o bere in Bucuresti (sau in orice alt oras) nu este o problema prea mare; o poti face in orice restaurant, terasa sau pub. Dar daca vrei sa bei o bere intr-un cadru cu staif si cu o istorie in spate, trebuie sa stii ca exista cateva locuri de acest gen in Bucuresti. O seara petrecuta impreuna cu prietenii la un pahar de bere si de vorba in una din aceste berarii se va transforma imediat intr-o seara de neuitat.

Caru cu Bere

Caru’ cu Bere, una din cladirile-simbol ale Bucurestiului,  este un monument de arhitectura reprezentativ pentru sfarsitul secolului XIX. Beraria “La Carul cu Bere”a fost infiintata in centrul Bucurestiului in anul 1879 de catre ardeleanul Ion Cabasanu. Inainte, in acel loc exista un mic local cu 9 mese si 36 de scaune. Actuala cladire a fost construita cativa ani mai tarziu, in 1899, de catre unul dintre nepotii lui Cabasanu, Nicolae Mircea. Acesta era recunoscut ca berar si nominalizat in Anuarul Damé din perioada 1891 – 1892.

Noua cladire (Caru’ cu Bere de astazi), mult mai impozanta, a fost realizata dupa proiectul arhitectului polonez Zigfried Kosinsky. Beraria avea pivnite la subsol (unde erau depozitate butoaiele cu bere si vin), restaurant la parter, locuintele proprietarului si ale angajatilor (la etaj), precum si o mansarda.

Constructia in sine, dar si beraria, s-au impus in scurt timp in peisajul Bucurestiului de inceput de secol XX atat de mult, incat fratii Mircea au fost decorati cu Ordinele Coroana Romaniei si Steaua Romaniei. Decoratiunile sunt extraordinar de frumoase, cu elemente gotice, dar si romantice “de scoala germana”, in vreme ce interiorul apartine artei specifice de la 1900, cu obiecte de mobilier masiv si lambriuri de lemn, cu picturi murale cu trasee vegetale (toate executate de pictorii Wilhelm & Friederich Hugo).
Adresa: Strada Stavropoleos nr.5

Gambrinus

Imediat ce intri in berarie simti atmosfera specifica perioadei interbelice; designul ales pentru aceasta locatie aduce in prim-plan culorile si elementele decorative intalnite in berariile Gambrinus de altadata. Este o atmosfera ce aduce aminte de lumea lui Caragiale si “amicii” intalniti in berarii. De altfel, insusi amplasarea (la parterul nou-renovatului Hotel Cismigiu) si agitatia din interior aminteste de acele vremuri romantice.
Cat despre bautura in sine, ai suficiente variante incat sa te lasi furat de mirajul locatiei: bere la draft si la halba de un litru, dar si bere la metru sau la sticla. Totul la preturi rezonabile si asezonat (in caz ca doresti) cu preparate neose romanesti: carnati si carnaciori, mici si tot felul de carnuri satioase.
Adresa: Bulevardul Elisabeta nr.38

Beraria H

Locatia relativ noua din Parcul Herastrau a fost amenajata in una din cladirile mostenite de pe vremea comunismului; vechiul Pavilion al Industriei Grele Sovietice a fost reamenajat si transformat in cel mai mare Beer Hall din estul Europei. Nu este o simpla berarie, ci un loc plin de viata; in incinta sa se organizeaza frecvent concerte si show-uri spectaculoase, cu artisti romani si straini, din toate genurile muzicale. Ai de ales intre o multime de tipuri de bere si bauturi alcoolice, dar si bucate delicioase. Nu mai trebuie sa amintim ca locatia imbraca cele mai frumoase straie de sarbatoare in timpul Oktober Rocks. Prin urmare, daca vrei distractie si bere, Beraria H e locul potrivit! Si unde mai pui ca sunt peste 1200 de locuri.
Adresa: Soseaua Kiseleff nr.32

Hanu’ Berarilor

Un alt loc de poveste, desprins din cronicile interbelice ale Bucurestilor, este Hanu’ Berarilor, situat – cum se putea altfel – pe o veche strada din Capitala: Pache Protopopescu. Aici descoperi un loc “pe cale de disparitie”, am putea spune: cu mese care te imbie sa degusti cele mai bune preparate, gatite special pentru a se potrivi cu licoarea aurie sau bruna. Nu-ti face probleme, pivnita hanului e tot timpul plina, pregatita pentru ospete adevarate.
Adresa: Strada Pache Protopopescu nr.1

Beraria Germana Bragadiru

In spatele Academiei Romane din Capitala dai peste Beraria Germana Bragadiru, un loc cu traditie…romaneasca. Beraria a fost reamenajata pe locul fostei Fabrici de Bere infiintate in anul 1909 de catre familia Bragadiru, care a fost multa vreme cel mai mare producator de bere din Romania. In 1901, fabrica producea peste 3 milioane de litri de bere, iar materia prima folosita era orzul, orzoaica (produse autohtone) si hameiul – adus din Boiemia. E drept, pe atunci romanii consumau zilnic aproape 12.000 de litri de bere.

Asa cum probabil te asteptai, meniul contine si cateva preparate din bucataria nemteasca, precum supa de cartofi cu carnaciori, cartofi in stil german si snitel de porc cu sos vanatoresc.
Adresa: Calea Rahovei nr. 157

La Belle Epoque

Daca vrei sa te simti mai “special” si sa savurezi o bere belgiana, intra la “Belle Epoque”, in cartierul Dorobanti. Acolo gasesti sortimente de bere premium precum Stella Artois – belgiana, Leffe – bere traditionala de manastire, Hoegaarden – nefiltrata si alba si Chimay – bere refermentata. In plus, vei asista si la un adevarat spectacol al pregatirii si umplerii paharului, dar si al preparatelor culinare care insotesc licoarea fermecata.
Adresa: Strada Aviator Radu Beller nr.6

Si daca nu esti un mare amator de bere, alege un wine-bar. Iata aici cateva exemple.