Viziteaza Transalpina, drumul de dincolo de nori

Sursa foto: DaLiu/Shutterstock.com

Este greu de imaginat faptul ca poti sa te plimbi cu masina la cota 2145 de metri, in timp ce admiri peisajele impresionante din jurul tau. Cu toate astea, din 2009 orice turist poate sa traverseze Carpatii Meridionali si sa atinga norii, in acelasi timp.

Transalpina este cea mai inalta sosea din Romania si desi este drum national de foarte multa vreme, doar din 2009 este luat cu adevarat in seama, deoarece acesta este anul in care a fost astfaltat. Rezultatele sunt incredibile: 148 de km intre Sebes si Bengesti, Gorj, care iti ofera in fiecare moment un peisaj de poveste.

Care este istoria drumului?

Este greu de bifat un moment in istorie care sa defineasca cu exactitate constructia soselei Transalpina. Totusi, se crede ca a fost construita pentru prima data in timpul razboaielor dintre daci si romani.

Multe voci spun ca aparitia drumului are loc mult mai tarziu, mai exact la sfarsitul secolului XVIII, inceputul secolului XIX, sau in timpul primului razboi mondial, atunci cand germanii aveau nevoie de o varianta strategica de a trece Carpatii. Pana la urma nu mai conteaza punctul de inceput al seselei, ci faptul ca a fost reconstruita in perioada interbelica si inaugurata de regele Carol al II-lea, de unde si denumirea de Drumul Regelui.

Care sunt cele mai interesante lucruri pe care trebuie sa le stii despre Transalpina?

  • Este unul dintre putinele drumuri care leaga Oltenia de Transilvania. Acesta este paralel cu Valea Oltului si Valea Jiului.
  • Este numit si ” Poteca Dracului” datorita inaltimii la care este construit;
  • Altitudinea maxima o atinge in Pasul Urdele, acolo unde are 2145 de metri;
  • Traverseaza nu mai putin de 4 judete: Gorj, Valcea, Sibiu si Alba;
  • De cativa ani, in fiecare Septembrie aici se organizeaza Campionantul National de Viteza in Coasta de la Ranca, care este unul dintre cele mai interesante concursuri de automobilism din tara. De asemenea, tot aici au loc diverse concursuri de ciclism.
  • De-a lungul soselei poti descoperi o multime de obiective turistice deosebit de frumoase.
  • Tot de-a lungul drumului, poti sa descoperi o serie de varfuri muntoase situate la acelasi nivel sau chiar sub nivelul acestuia: varful Papusa, Iezer, Muntinu sau Dengheru.
  • Drumul este inchis pe timpul iernii. Daca vrei sa vizitezi Transalpina trebuie sa stii ca drumul este deschis doar pe perioada verii. Iarna este inchis, dat fiind faptul ca este destul de periculos. Nu degeaba este numit si ” Poteca Dracului”

Care sunt principalele obiective turistice pe care le poti descoperi de-a lungul Transalpinei?

  1. Cheile Oltetului. Sunt niste chei superbe care au doar 1.5 km, dar reusesc sa impresioneze prin peretii verticali care cad pe tine. In aceste chei vei putea descoperi o multime de pasionati de escalada, dar si cateva pesteri interesante.
  2. Pestera Polovragi. Este o pestera uriasa, in care te poti rataci cu usurinta daca te aventurezi de unul singur. Galeriile subterane ale acesteia au lungimi de peste 9000 de metri.
  3. Manastirea Polovragi. Langa pestera se afla Manastirea cu acelasi nume, la care an de an vin o multime de oameni. Aceasta se afla intr-un cadru perfect si merita o oprire.
  4. Transalpina Ski Resort. Este una dintre cele mai frumoase statiuni montane din Romania, dotata cu instalatii de ski de ultima generatie. Din pacate, nu sta chiar atat de bine si la capitolul unitati de cazare, insa este o statiune care merita sa fie vizitata.
  5. Lacurile glaciar din Parang, precum lacul Galcescu. Acesta se afla la coborarea dinspre Ranca spre Obarsia Lotrului si contureaza un peisaj impunator si foarte atractiv. Printre lacurile care mai merita amintite se numara Pancu sau Vidal.
  6. Rezervatia naturala Iezerul Latoritei. Este un alt obiectiv natural deosebit de frumos, intins pe zece hectare, in care se gasesc alte cateva lacuri atractive precum lacul Petrimanu sl lacul Galbenu.

Cei 148 de km ai Transalpinei au, asadar, ce oferi. Daca vrei sa iti continui vacanta dupa ce ai strabatut intregul drum, poti descoperi o multime de statiuni montane sau obiective in cele 4 judete prin care serpuieste Drumul Regelui.