Viziteaza Culele de la Maldaresti

Sursa foto: www.editiadedimineata.ro

La doar 4 kilometri de Horezu, oraselul faimos pentru traditia olaritului, gasim intr-un cadru natural extrem de pitoresc Complexul Muzeal Maldaresti, in componenta caruia intra “culele” Greceanu si Duca, precum si casa memoriala a lui Ion Gheorghe Duca, un fost om politic liberal roman ce a trait intre 1879 si 1933.

Parte a Patrimoniului Cultural National, complexul cuprinde mai multe cladiri specifice arhitecturii civile din Oltenia si mai bine de 3000 de exponate etnografice de mare valoare, inclusiv textile, port popular, obiecte de ceramica si lemn, cele mai multe dintre ele aduse din centre precum Slatioasa si Targu Mures, precum si lucruri personale ce apartineau membrilor familiei Duca, printre care o colectie mica de tablouri, piese de mobilier, diferite fotografii, volume de carti, etc.

Termenul de cula provine de la cuvantul turcesc “kule”, care defineste un turn. La noi, cuvantul este folosit pentru a face referire la locuinta-turn. In vremurile de odinioara, culele erau construite la cererea boierilor din Oltenia pentru a se proteja impotriva amenintarilor incursiunilor de la Vidin, Ada-Kaleh, dar si de haiduci. Constructiile de acest tip se gasesc, de asemenea, in Serbia, Bulgaria si Albania, la noi in tara fiind considerate a fi edificii caracteristice Olteniei si partii de vest a Munteniei.

Cea mai veche si cea mai importanta cula a Complexului Muzeal Maldaresti este Cula Greceanu. Constructia acesteia a debutat la inceputul secolului al XVI-lea, pe vremea in care Nan Paharnicul i-a ridicat turnul de aparare, si a fost finalizata la finele secolului al XVIII-lea, de catre nepotul lui Nan Paharnicul, Tudor Maldar. In 1967 a fost renovata, iar in prezent este deschisa vizitatorilor.

Numele edificiului provine de la faptul ca, la un moment dat, cula a trecut prin zestre de la familia Maldarescu la familia Greceanu. Cladirea, pe langa aspectul evident de fortareata, are cateva caracteristici specifice stilului brancovenesc, stil pe care il gasim la nenumarate cladiri din sudul Romaniei. Printre cele mai de seama elemente ale constructiei realizate in acest stil se numara ferestrele pivnitei lucrate in piatra traforata, arcadele de la cele doua cerdace, precum si boltile de penetrare prezente in incaperea de la primul etaj.

Vizitand mai bine interiorul culei, tot la etajul unu gasim o mica incapere ce gazduieste o scara mobila pe care membrii familiei Maldarescu o foloseau pentru a ajunge intr-un loc sigur in caz de o eventuala primejdie. La etajul unu se poate observa, de asemenea, o incapere de primire a oaspetilor si o camera impresionanta sustinuta de bolti, unde pictorita Olga Greceanu a pictat intr-o fresca mai multe imagini din trecut, imortalizand portretele descendentilor familiei Maldarescu.

La urmatorul etaj, vizitatorii au ocazia de a admira un superb cerdac deschis prin mai multe arcade trilobate din care se poate privi spre linistita si inverzita curte, frumos decorata cu vaze din ceramica si flori inmiresmate.

Cula Greceanu se remarca fata de toate celelalte cule din Romania prin faptul ca pivnita sa nu are legatura directa cu etajul. 

Lasand in urma aceasta frumoasa constructie, merita sa aruncam o privire si asupra Culei Duca, realizata de catre Gheorghita Maldarescu in anul 1818 si cumparata de omul politic Ioan Gheorghe Duca in anul 1910. Cladirea se prezinta intr-o forma dreptunghiulara si cuprinde trei nivele: un parter si doua etaje. Partea inferioara a culei se remarca prin cateva caracteristici specifice regiunii, cum ar fi usa ce face legatura cu beciul, care este realizata din lemn masiv de gorun, precum si cele cinci ferestre mici. De observat, de asemenea, stalpii imensi din lemn ce sprijina giganticele grinzi, decorul autentic din interior si splendidul mobilier din lemn masiv cu diferite ornamente sculptate.

Un lucru mai putin stiut este faptul ca in Cula Duca s-au realizat mai multe productii cinematografice precum “Drumul Oaselor”, “Neinfricatii” si “Iancu Jianu – Haiducul”. 

A treia si ultima componenta a Complexului Muzeal Maldaresti este Casa Memoriala I. Gh. Duca. Aceasta a fost construita in anul 1912 de catre faimosul om politic, indragostit fiind de pitorescul locului, pentru a avea o casa modesta de vacanta. Edificiul a devenit casa memoriala incepand cu anul 1998 pentru a aduce aminte romanilor de valoarea incomensurabila a acestui om minunat care a fost I. Gh. Duca, un mare teoretician al liberalismului si un puternic sustinator al ideii de progres. 

Micuta casa, realizata si ea in stil brancovenesc, gazduieste o expozitie ce cuprinde un salon, un birou de lucru si un dormitor in care inca sunt pastrate piesele de mobilier originale.