Viziteaza Brasov: 4 lucruri inedite despre Biserica Neagra

Foto: Pixachi/Shutterstock.com

Ratacind printre cochetele strazi ale Brasovului, la pas sau pe bicicleta, cu siguranta ai fost rapus de maretia constructiei care domneste in sufletul orasului, Biserica Neagra. Fie ca ai vizitat-o sau ai in plan sa o faci, istoria acesteia este una tumultoasa si marcata de episoade dramatice.

Iata 4 curiozitati despre unul dintre simbolurile Brasovului:

  1. Cea mai mare constructie sacrala din Romania

Constructia edificiului de factura gotica s-a intins pe o perioada de 100 de ani, incepand cu 1377 si finalizandu-se in 1477. Biserica Neagra este cea mai mare din intreaga tara, avand o capacitate de 5000 de persoane, 90 de metri lungime, 37 de metri inaltime si un turn al crucii de 65 de metri. De asemenea, detine recordul dimensiunilor si la nivelul European, fiind cel mai mare lacas de cult din sud-estul Europei.

  1. Incendiul din 1689

Initial, denumirea edificiului a fost Biserica Sfanta Maria. In urma incendiului din 21 aprilie 1689, eveniment care a provocat distrugerea sa partiala, a primit numele de “Biserica Neagra”, recunoscut oficial in sec. al XIX-lea. Incendiul a fost unul dintre cele mai mari care au avut loc vreodata in Brasov.

Un alt monument caruia incendiul i-a determinat schimbarea denumirii a fost si turnul de Dupa Ziduri, in prezent cunoscut drept “Turnul Negru”. De asemenea, stilul arhitectural a fost modificat in urma lucrarilor de reconstructie, capatand, pe langa influentele initiale gotice, si influente baroce.

  1. Mormantul lui Johannes Honterus

Johannes Honterus a fost un umanist de talie europeana, comparat adesea cu Erasmus din Rotterdam. Este considerat reformatorul bisericii sasesti din Transilvania, a fondat prima biblioteca scolara din Romania, a ctitorit liceul eponim din Brasov, a contribuit la prima harta a Transilvaniei si a pus bazele tipografiei din Brasov. A decedat in 1549, fiind inmormantat in Biserica Neagra, pe fatada sudica a constructiei existand statuia care il intruchipeaza pe acesta.

  1. Lacasul cu cele mai multe recorduri

Gratie legendelor si dimensiunilor sale, Biserica Neagra este cel mai vizitat lacas de cult alt tarii, precum si cel mai fotografiat. Potrivit unui raport al Google Panoramio, Biserica este pe primul loc in Romania in ceea ce priveste cele mai fotografiate obiective turistice. Alte aspecte inedite care starnesc curiozitatea vizitatorilor sunt faptul ca adaposteste orga-unicat Buchholz, cea mai mare din Europa de Est, precum si cea mai mare colectie de covoare orientale din Europa. Nu in ultimul rand, cel mai mare clopot mobil din Romania, cu o greutate de 6 tone, se afla tot in incinta Bisericii din Brasov.


Romania detine obiective turistice fascinante! Descopera-le pe toate si rezerva-ti cazarea: http://bit.ly/2pfEB9k