Vacanta de vara: 5 plaje salbatice din Romania care te vor cuceri

Foto: The Chosen / Shutterstock.com

Daca esti dornic de liniste si frumusete naturala, iar in planurile tale de vacanta iti doresti neaparat sa incluzi destinatiile cu nisip si valuri, ai posibilitatea sa alegi oricare dintre plajele salbatice ale tarii. Desi nu dispui de aceleasi facilitati si servicii pe care le intalnesti in cele mai populare statiuni de la Marea Neagra, aceste locuri sunt ferite de aglomeratie si sunt inzestrate cu peisaje naturale unice.

Iata 5 plaje care iti vor da impresia ca timpul s-a oprit pentru tine:

1. Vadu

Spiritele boeme se vor regasi in totalitate pe nisipul plajei de la Vadu, unde iubirea pentru mare poate fi impartasita intr-un cadru ferit de zgomot si aglomeratie. Daca doriti sa mancati sau sa va racoriti, pregatiti-va lazile frigorifice, caci in zona nu functioneaza niciun bar sau restaurant. Din pacate, vegetatia este saraca in imprejurimi. Iti recomandam sa iei cu tine o umbrela de plaja sau alte surse de protectie impotriva soarelui, pe care sa le folosesti la orele cand razele acestuia devin coplesitoare.

La Vadu, un sat care apartine de comuna Corbu, ajungi dinspre Navodari sau Mamaia pe DJ 226 spre Istria, pana la Corbu. Apoi, la iesirea din comuna vei patrunde pe un drum neasfaltat, iar ultima etapa o reprezinta o poteca ingusta, cu iesire direct pe plaja.

Foto: The Chosen / Shutterstock.com

2. Corbu

Plaja Corbu apartine rezervatiei biosferei Delta Dunarii, astfel ca pentru intrarea in aceasta zona protejata trebuie sa platesti 5 lei de persoana/zi. Aceasta este o zona retrasa si salbatica, aparent neatinsa de interventia umana. Covoarele de scoici si cochilii de melci innobileaza nisipul fin, iar valurile marii sunt singurele care sparg linistea care domneste in zona.

In zona poti vizita Cetatea Histria, cea mai veche asezare elena din Romania, si Cetatea Enisala. De asemenea, daca te-ai relaxat indeajuns sub mangaierea soarelui, ia calea valurilor si porneste intr-o excursie cu vaporul inspre Delta Dunarii!

Plaja Corbu este situata la 35 de km. de Constanta, chiar inainte de intrarea in comuna Corbu, unde trebuie sa virezi la dreapta, inaintand direct catre aceasta.

Foto: Laurentiu Raicu / Shutterstock.com

3. Sfantu Gheorghe

La Sfantu Gheorghe se ajunge de la Tulcea, cu nava clasica sau catamaranul, distanta fiind de 81 de km. Atmosfera de vacanta isi face simtita prezenta inca din calatoria inspre destinatia finala, dandu-ti ragaz sa admiri peisajul compus din stufaris, formatiuni deluroase si satele dobrogene in care domnesc linistea si visarea.

Plaja, situata la 3 km. de sat, e reprezentata de o intindere nesfarsita de nisip, parca cernut cu rabdare de oameni.  La aproximativ 30 de minute de mers pe plaja, vei descoperi gura de varsare a bratului Sfantu Gheorghe in Marea Neagra, un fenomen pe care trebuie neaparat sa il surprinzi.

Foto: Anna Tutak / Shutterstock.com

4. Tuzla

O alta destinatie intruchipata de plaje virgine si valuri energice o reprezinta mica localitate Tuzla, situata la mijlocul distantei dintre Constanta si Mangalia. Zona este apreciata si elogiata de cei care, din cand in cand, simt nevoia sa se deconecteze de la ritmul marilor orase si sunt in cautarea unei oaze de recreere. Supravegheat in permanenta de curiosii pescarusi, strabate plaja si testeaza apa marii, intr-o liniste densa, de-ti patrunde in strafundul auzului.

In sudul Tuzlei, regasesti cel mai vechi far de pe litoralul Marii Negre, care vegheaza neclintit inca din 1900. Pe plaja, pescarii au ridicat foisoare din materiale locale, lemn si stuf, si te ademenesc cu cele mai delicioase bucate: bors, peste fript, tocanita si salate.

Foto: Cristian Dobre / Shutterstock.com

5. Gura Portitei

La 50 de km. de Tulcea, intre Lacul Golovita si Marea Neagra, se infatiseaza razleata o plaja dotata cu sezlonguri si umbrele din stuf. Drumul inspre Gura Portitei trece prin cel mai mare sat de pescari din tara, Jurilovca, purtandu-te pe ape din miniportul turistic.

Zona este una pitoreasca, ornata de casele zugravite in alb-albastru, cu acoperisuri din stufaris, iar, odata ajuns pe plaja, te vei simti acaparat de gratia naturii. Nisip auriu, valuri de smarald, triluri de pescarusi si umbrare din stuf completeaza tabloul unei vacanta perfecte in locul unde marea se contopeste cu Delta Dunarii.

Foto: PhotoNXT / Shutterstock.com

Cazarea o poți găsi pe www.travelminit.ro