Unde petrecem ziua de 1 Decembrie 2016?

1 DecembrieCopyright foto: Alexandru Nika/shutterstock

Daca nu te numeri printre cei care si-au facut rezervari pentru un sejur intr-una din statiunile montane din tara, cu ocazia mini-vacantei de 1 Decembrie, si nu vrei nici sa pleci in strainatate, poti sa participi la evenimentele organizate de Ziua Nationala.

Travelminit iti ofera mai jos toate detaliile de care ai nevoie, ca sa stii cum poti sa petreci ziua de 1 Decembrie 2016.

Parada cu fast la Bucuresti

Pentru ca anul acesta se va implini aproape un secol de la intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, autoritatile anunta ca parada militara organizata de 1 Decembrie in Bucuresti va fi una fastuoasa.

Spre deosebire de paradele militare precedente, cea din acest an se va desfasura la Arcul de Triumf, si nu in Piata Constitutiei. Si tot in premiera, trei detasamente vor purta noua uniforma combat – total diferita de cele vechi ca material, culoare si croiala. Noile uniforme vor intra in dotarea Armatei Romane in ianuarie 2017.

Pe de alta parte, soldatii fortelor terestre, navale si aeriene vor defila de aceasta data insotiti de studentele Institutului Medico-Militar Bucuresti. Bucurestenii vor avea ocazia sa vada intr-o demonstratie aeriana si avioanele F16 cumparate anul acesta de la Fortele Aeriene Portugheze – cele sase aparate de zbor multirol care apartin Escadrilei 53 „Warhawks”.

La parada de 1 Decembrie 2016 – care va incepe la ora 11:00vor defila peste 3.000 de soldati romani si straini (cu aproape 1.000 mai multi decat la parada militara din 2015) si 300 de vehicule de tehnica militara.

Festival de Romania la Alba Iulia

Orasul-simbol al Marii Uniri a intrat deja in sarbatoare; localnicii si turistii care ajung in aceasta zona au la dispozitie o multime de evenimente organizate cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei. Parada se anunta spectaculoasa, cata vreme vor defila aproape 800 de militari, transportoare blindate, tunuri, autospeciale si masini de lupta.

Parada va fi pe 1 Decembrie la ora 09:00 si va debuta cu ceremonii militare de depunere de coroane si jerbe cu flori la statuile lui Ion I.C. Bratianu, Iuliu Maniu, statuia Regelui Ferdinand I si a Reginei Maria si statuia lui Mihai Viteazul. Iata care va fi programul manifestarilor organizate de municipalitatea orasului Alba Iulia:

30 Noiembrie 2016

12:15 – Arborarea Drapelului National al Romaniei in Piata Tricolorului/esplanada Catedralei Incoronarii

19:00 – Concert Extraordinar dedicat Zilei Nationale a Romaniei cu Orchestra Simfonica a Filarmonicii de Stat Sibiu (Casa de Cultura a Sindicatelor)

1 Decembrie 2016

09:00 – Program solemn (Ceremonii militare de depunere de coroane si jerbe de flori) la statuia lui Ion I.C. Bratianu, statuia lui Iuliu Maniu, statuile Regelui Ferdinand I si a Reginei Maria, statuia lui Mihai Viteazul

11:15 – Primirea Soliilor din Cetatile de Scaun (Terasa Sala Unirii)

12:00 – Te Deum (Catedrala Ortodoxa a Incoronarii)

13:00 – Parada militara – defilarea trupelor si tehnicii militare (Bulevardul 1 Decembrie 1918). Dispozitivul de defilare va fi format din reprezentanti ai Politiei, Jandarmeriei, Pompierilor, Armatei, Serviciului Roman de Informatii, Politiei Locale si Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia.

14:00 – Marea Unire a Bucatarilor (Latura de Vest a Cetatii Alba Carolina), in cadrul careia vor fi preparate trei tone de mancare (fasole cu carnati).

15:00 – Cant si suflet romanesc – spectacol de muzica populara la care vor canta numerosi solisti: Aneta Stan, Niculina Stoican, Sava Negrean Brudascu, Ioana Ardelean, Cornel Borza, Anghelina Timis, Mariana Anghel, Mioara Velicu, Traian Jurchela, Veta Biris, Ionut Fulea si Codru de Romania, Tudor si Nicolae Furdui Iancu si Crai Nou, Ioan Bocsa si Dumitru Farcas, Muguri de Tezaur si Leontina Farcas, Roxana Reche, Catalin Hasa, Nicolae Tuhut, Dorina Narita, Floricica Moga, Ansamblul Folcloric “Muresul” din Targu Mures, Ansamblul Folcloric “Augustin Bena” al judetului Alba, Ansamblul Folcloric “Stefan Voda” din Republica Moldova, Ansamblul Folcloric “Doina Aiudului” (Piata Cetatii Alba Carolina)

17:00 – REPATRIOT – Romania are nevoie de creatori de valoare (conferinta organizata la Amfiteatrul A9 Universitatea 1 Decembrie 1918)

19:00 – Pagini celebre: Muzica clasica vs. Muzica de film cu Filarmonica Nationala “Serghei Lunchevici” din Chisinau, Republica Moldova (Casa de Cultura a Sindicatelor)

20:00 – Concert Andra & Zdob si Zdub (Piata Cetatii Alba Carolina)

22:00 – Emotion Romania, spectacol de artificii (Piata Cetatii Alba Carolina)

2 Decembrie 2016

10:00 – Alba Iulia Smart City 2018, conferinta de lansare a proiectului pilot cu acelasi nume (Amfiteatrul A9 Universitatea 1 Decembrie 1918)

Parada si concerte la Timisoara

Ziua Nationala a Romaniei va fi sarbatorita si la Timisoara cu o parada militara, urmata de concerte in aer liber si inaugurarea Targului de Craciun. Ca de obicei, seara festiva va fi incheiata cu un foc de artificii.

Iata care este programul manifestarilor de 1 Decembrie la Timisoara:

10:30 – Formarea dispozitivului paradei militare, in fata Palatului Administrativ de pe bulevardul Revolutiei din Timisoara. Se va intona imnul national, vor urma discursuri sustinute de oficialitati locale si judetene, dupa care va incepe defilarea paradei militare (politisti, militari, pompieri, jandarmi, aparate de lupta). Ceremonia va fi incheiata cu onorul Brigazii 18 Infanterie Banat.

17:00 – Inaugurarea Targului de Craciun din Piata Victoriei. Concertul Orchetrei Timisoara Big Band.

17:30 – Aprinderea iluminatului public de sarbatori

18:00 – Ansamblul „Timisul” ii va invita pe participanti la Hora Unirii in Piata Victoriei. Vor urma scurte concerte de muzica populara sustinute de Andreea Aleusan, Camelia Florea, Mihaela Petrovici, Petrica Moise, Petrica Miulescu Irimica.

19:00 – Concertul formatiei Clar Band

20:00 – Concert sustinut de Raluka

21:00 – Concert Delia, urmat de un foc de artificii

Cazare poti gasi aici!