Unde mergem iarna aceasta la schi?

Sursa foto: Levente Miklos/Shutterstock.com

Imediat ce incep sa cada primii fulgi de zapada, gandul multor iubitori de miscare se indreapta spre munte, unde pot sa alunece in voie pe skiuri sau pe snowboard. Sporturile pe zapada au multiple avantaje, fiind o varianta excelenta pentru a te mentine in forma, o bogata sursa de adrenalina si un mod ideal in care poti sa te bucuri de cadre naturale deosebit de frumoase. 

In plus, nu trebuie sa mergi pana in Austria sau in Elvetia pentru a te bucura din plin de ski. In Romania exista numeroase statiuni unde vei gasi o infrastructura mai mult decat decenta partii lungi si zapada de-a lungul intregii ierni.

Unde mergi, asadar, la schi in Romania?

Cu siguranta, primele statiuni care iti vin in minte sunt cele de pe Valea Prahovei. Acestea s-ar putea sa fie, insa, destul de aglomerate. Evident, Sinaia, Busteni sau Predeal sunt excelente din numeroase puncte de vedere, insa s-ar putea sa iti doresti partii ceva mai libere, pe care sa aluneci in voie fara a-ti facei griji legate de ceilalti skiori. In acest caz, te poti orienta spre una dintre urmatoarele statiuni:

Ranca. Este o statiune montana situata in judetul Gorj, la o altitudine de 1600 de metri. Nu este foarte populara, fiind si destul de noua, insa este statiunea de unde poti pleca in calatorii incredibile pe Transalpina. La Ranca vei gasi 5 partii cu lungime de pana la 860 de metri si preturi excelente, atat pentru cazare, cat si pentru servicii. O urcare cu teleskiul sau cu telescaunul ajunge sa coste pana in 4 lei. La Ranca exista inclusiv partii cu nocturna, asadar, te poti distra la maxim chiar si pe timp de noapte.

Parang. Situata la 15 km de Petrosani, statiunea Parang este una dintre cele mai bogate din tara atunci cand vine vorba despre numarul partiilor si despre lungimea lor. Nu este cea mai ofertanta din punct de vedere al infrastructurii, insa iti permite sa te bucuri din plin de pasiunea ta. Vei gasi 9 partii dintre care una de 3200 de metri. De asemenea, vei gasi numeroase unitati de cazare cu preturi mai mult decat decente. O parte dintre ele sunt prezente si pe TravelMinit.ro

Suior. Este o statiune extrem de frumoasa din Maramures si este usor accesibila din Baia Mare. Aceasta are 7 partii de pana la 220 de metri lungime si la fel ca si in cazul primelor doua statiuni, ofera costuri mai mult decat decente pentru skiori. Dotata cu o instalatie de nocturna, un telescaun si 2 teleskiuri, este locul perfect pentru cateva zile de sporturi de iarna. 

Straja. Este o alta statiune aflata din ce in ce mai des in preferintele skiorilor. Aceasta se afla in judetul Hunedoara, la 7 km de Lupeni si este dotata cu nu mai putin de 12 partii. Una dintre patii ajunge la impresionanta lungime de 8100 de metri, asadar, cei care doresc sa ajunga la viteze impresionante si sa se bucure din plin de adrenalina, o pot incerca. Vei gasi preturi decente, o infrastructura cu 1 telegondola, 2 instalatii de telescaun si 7 de teleski, precum si numeroase instalatii petnru zapada artificiala si nocturna.

Transalpina Ski Resort. Este unul dintre cele mai noi domenii schiabile din tara si unul dintre cele mai frumoase. Partia pare ca se opreste in lacul de acumulare Vidra si asigura un peisaj de poveste. Momentan, statiunea are 7 partii deschise, cu lungimi variate, de pana la 2257 de metri. Proiectul insa, este pregatit pentru 80 de km de partie. Din pacate nu vei gasi foarte multe unitati de cazare, dar te poti bucura de o infrastructura mai mult decat decenta,  cu 1 telegondola, 1 telescaun si 1 teleski.

Lista statiunilor montane din Romania poate sa continue. Carpatii nostri pot dezvalui bijuterii incredibile in materie de sporturi de iarna, asadar, tot ceea ce ai de facut este sa cauti si sa incerci si altceva in afara de statiunile cu care esti deja obisnuit.