Un weekend la lacul Sfanta Ana

Lacul Sfanta AnaFaptul ca lacul Sfanta Ana este singurul lac vulcanic de pe teritoriul Romaniei nu este singurul motiv pentru care aceasta destinatie este una dintre cele mai bune idei de weekend in mod special in perioada calda. La acest lac se poate ajunge relativ simplu cu masina, zona este pitoreasca, linistea totala, iar aerul este mai curat decat in multe alte locuri preferate pentru o excursie de un weekend.

Ziua 1 la lacul Sfanta Ana

Lacul Sfanta Ana se afla in Masivul Ciomatu la o altitudine de 946 m, iar cele mai apropiate localitati sunt Baile Tusnad la 28 de kilometri si Baile Balvanyos la 15 kilometri.

Pentru a ajunge la lacul Sfanta Ana exista cateva variante, fie cu masina, fie urmand un traseu montan destul de solicitant insa de o frumusete rara.

Cu masina

Accesul catre lacul Sfanta Ana se poate face cu masina dinspre Bixad, localitate situata pe DN 12 in directia Sfantu Gheorghe – Baile Tusnad – Miercurea Ciuc. Drumul este asfaltat si usor accesibil, de la Baile Tusnad pana la lac distanta fiind de aproximativ 23 de kilometri.

Tot cu masina se poate ajunge pe drum asfaltat prin Baile Balvanyos, din directia Tg. Secuiesc.

Pe ambele drumuri exista numeroase indicatoare foarte usor de urmat, iar turistii care aleg sa mearga cu masina pana la lac trebuie sa plateasca o taxa de 10 lei pentru parcare.

Traseu montan catre lac

O alta optiune pentru turistii care vor sa se bucure de un weekend linistit dar si de o mica aventura in mijlocul naturii este traseul Bixad – Lacul Sfanta Ana.

Masina poate fi lasata in Bixad de unde se porneste pe traseul marcat cu banda albastra, traseu de dificultate medie.

Traseul urmareste spatii largi, deschise, de unde privelistea este superba dar care impun un anumit tip de pregatiri atunci cand vremea este foarte calda. Se recomanda provizii de apa, haine deschise la culoare si acoperirea capetelor pentru practicarea traseului in lunile de vara.

Marcajul traseului, banda albastra incepe de la cismeaua din Bixad aflata imediat dupa oficiul postal. Drumul strabate o parte din sat si intra in bazinul Pinului Bixad unde exista unul dintre cele mai curate izvoare de apa minerala din zona.

Se poate face un scurt popas in poiana de sub dealul Tata aflata la cota 1.100 m, loc de unde se vede deja lacul.

Ultima parte a drumului trece printr-o padure si coboara aproximativ 200 de metri pana la nivelul lacului.

Traseul dureaza in medie 2 ore.

Cazare la lac

Pentru cazare la lacul Sfanta Ana exista in momentul actual mult mai multe optiuni decat existau in urma cu ceva mai mult de un deceniu. Turismul este in plina dezvoltare in zona, fiind exploatat imensul potential al singurului lac vulcanic din Europa Centrala si de Est. Pitorescul zonei si faptul ca aici se poate ajunge si cu masina fac din Lacul Sfanta Ana o zona perfecta pentru dezvoltarea afacerilor cu pensiuni.

Cu toate acestea, cea mai mare parte dintre turistii ce vin la lac pentru weekend prefera sa faca camping atunci cand vremea o permite.

Optiunile de cazare se afla in general la o distanta de cativa kilometri de lac, campingul la aproximativ 1.5 km, iar cel mai apropiat hotel la 3.5 km.

Hotel Flamingo este o optiune de cazare de 3 stele in apropierea lacului Sfanta Ana care pune la dispozitia turistilor cea mai mare piscina acoperita din zona.

Casa Verde Zold Haz este o optiune pentru turistii cu buget mai modest, oferind 5 camere intr-o zona linistita la doar 3.6 km de lac.

Campingul din apropiere de lac este bine amenajat, cu dusuri, WC-uri si imprejmuit cu gard. Turistii care campeaza in zona raporteaza adesea vizite ale ursilor din padurile din apropiere, motiv pentru care a fost montat gardul. Daca se alege optiunea de camping este bine sa se evite zonele neorganizate sau camparea in grupuri mici.

Ziua 2 la lacul Sfanta Ana

La lacul Sfanta Ana cei mai multi turisti merg pentru relaxare si nu pentru drumetii, alegand sa limiteze miscarea la cele 30 de minute de care este nevoie pentru a inconjura lacul intr-o plimbare la pas si pentru a vizita capela Sfanta Ana.

Pentru ca zona este atat de linistita iar timpul pare sa stea pe loc, multi prefera odihna, relaxarea si plimbarile scurte, insa asta nu inseamna ca nu exista alte obiective turistice care merita vizitate daca timpul si dispozitia o permit.

Tinovul Mohos

Tinovul Mohos, declarat monument al naturii se afla putin mai sus de lac, la 1.050 de metri altitudine si se poate vizita exclusiv in compania ghidului rezervatiei. Tinovul Mohos se numara printre cele 3 obiective turistice de interes de la granita judetelor Harghita si Covasna, impreuna cu lacul Sfanta Ana si Baile Balvanyos.

Tinovul este constituit dintr-o mlastina oligotrofa la a carei intrari se ajunge in doar cateva minute de mers pe jos de la zona de campare de langa lac. Cu o suprafata de 80 de hectare, Tinovul Mohos este format in principal dintr-o zona mlastinoasa cu depozite de muschi de turba de o grosime impresionanta. Din intreaga suprafata a Tinovului ce cuprinde aproximativ 20 de lacuri miniaturale comunicante si conectate de un lac subteran pot fi vizitate doar doua.

Este amenajat un traseu turistic de aproximativ 400 de metri sub forma de podete de lemn peste suprafata mlastinoasa a turbariei care pluteste pe apa.

Intr-un tur ghidat prin Tinovul Mohos se pot observa numeroasele specii de plante insectivore protejate dar si o bogata flora si fauna unica in zona.

Se pot obtine inclusiv aprobari pentru scufundare in lacul subteran din Tinovul Mohos, lac de acest gen unic in Europa.

In Tinov intrarea se face din doua in doua ore, incepand cu ora 10:00 si pana la ora 16:00.