Un weekend in Transilvania

Screen Shot 2014-04-17 at 9.20.26 AMTransilvania, o zona recunoscuta drept una dintre cele mai pitoresti din intreaga Europa, cu fortarete, orase si manastiri medievale fortificate, reprezinta o destinatie de vacanta mult apreciata de turistii straini, insa prea putin vizitata de turistii romani. Un weekend petrecut in Transilvania este o varianta mult mai economica decat planuirea unei vacante in afara granitelor si are cel putin la fel de multe de oferit. Transilvania respira istorie, Transilvania este un centru multietnic si multicultural cum sunt putine altele in tara, Transilvania este salbatica pe alocuri, incantatore, bogata, fascinanta si misterioasa.

Transilvania se afla in centrul tarii, situata in inima Carpatilor si este usor accesibila pentru turistii din orice colt al Romaniei, dar in mod special pentru cei din Bucuresti, oras aflat la doar 160 de km de Brasov. O excursie de un weekend este indeajuns pentru a te indragosti de aceasta zona, iar cei ce incearca vor reveni cu siguranta pentru a descoperi si redescoperi diversitatea si farmecul inegalabil al acestei regiuni unice in tara.

Cum ajungi?

Avantajul principal al acestei destinatii de weekend este locatia. Fiind situata in centrul tarii, Transilvania este usor accesibila pentru toti turistii Bucuresteni, fiind din acest motiv destinatia ideala pentru un sejur scurt.

  • Cu avionul – avionul este o optiune ideala in mod special pentru turistii care vin din afara tarii, dar si pentru cei care pleaca din capitala si prefera sa ajunga cat mai rapid la destinatie. Incepand cu anul 2015 se va deschide Aeroportul International Brasov, unde vor ateriza atat curse internationale cat si curse Tarom din Bucuresti. Pana la acel moment, turistii care vin din strainatate au ca optiuni cele 3 aeroporturi ce opereaza in zona Transilvania, Cluj – Napoca, Tirgu Mures si Sibiu.
  • Cu trenul – trenul este optiunea preferata de cei mai multi turisti, iar trenurile internationale si nationale au curse zilnice catre gari din aproape toate orasele transilvanene. In Transilvania opereaza zilnic Dacia Express, Ister Express, Pannonia Express, Corona Express, Ady Endre Express si Mures Express pe linii internationale. Din Bucuresti, CFR calatori are zilnic trenuri in directia Brasov, incepand cu personalul, cea mai ieftina optiune si pana la accelerat si Intercity, ce scurteaza calatoria la sub 2 ore.
  • Cu microbuzul – o alta optiune convenabila pentru turisti din Bucuresti sunt cursele cu microbuzul, extrem de economice si destul de rapide. De obicei, o cursa cu microbuzul costa intre 20 si 40 de lei, iar timpul de calatorie este adesea mai scurt decat cel cu trenul.
  • Cu masina personala – masina personala este cel mai comod mijloc de transport pentru traseele scurte, de weekend. Un traseu care are ca puncte de interes mai multe orase, fie ele si apropiate, este mult mai usor accesibil pentru turistii care aleg acest mijloc de deplasare.

Traseu de urmat

Pentru un traseu de weekend in Transilvania este imposibil sa acoperi tot ceea ce are de oferit aceasta superba zona. La planificarea traseului, cel mai important este ca prima parte a traseului cu plecare din Bucuresti sa aiba la sosire un oras mare, din care restul obiectivelor sunt usor accesibile. Un alt criteriu al oricarui traseu de weekend reusit este ca acesta sa nu contina prea multe puncte de oprire astfel incat turistul sa nu se poata bucura pe deplin de atmosfera.

Din acest motiv, propunem un traseu scurt de weekend, dar care concentreaza farmecul arhitectural si istoric, dar si frumusetea naturala a acestei zone pitoresti cu trecere prin urmatoarele orase: Bucuresti – Brasov – Fagaras – Sighisoara – Targu Mures – Bucuresti.

Distanta Bucuresti – Brasov: 184 km

Brasovul – pentru turistul care nu a vizitat niciodata Transilvania, Brasovul este orasul care nu trebuie sub nicio forma ocolit. Cu farmecul sau medieval ce pare cumva suspendat in timp, desi pe strazile sale turistii si locuitorii contrazic prezenta arhitecturala, cu straziile sale vechi, cu Piata Sfatului si Strada Sforii, cu numeroasele biserici dar si frumoasele cafenele in care calatorul se poate relaxa gustand in acelasi timp si din cultura locala, Brasovul este adesea gazda a numeroase festivaluri si evenimente, astfel ca este locul ideal pentru a petrece o noapte.

Biserica Neagra este unul dintre obiectivele turistice ce nu trebuie ratate la o calatorie prin oras, fiind reprezentativa pentru arhitectura gotica din Romania, dar si cea mai mare constructie de acest tip din tara. Aceasta catedrala a carei parohie este vorbitoare de limba germana, apartinand minoritatii sasilor, impresioneaza prin dimensiune si arhitectura, avand o lungime de 89 metri, o latime de 38 metri iar cel mai inalt punct, clopotnita, ajungand la 65 de metri inaltime. Biserica este deschisa vizitatorilor pana la ora 19:00 pe timp de vara si pana la ora 15:00 pe timp de iarna de marti pana duminica, iar pretul unui bilet este de 8 lei pentru adulti, 5 lei pentru studenti si 3 lei pentru elevi. Tot in cadrul Bisericii Negre au loc concerte de orga in fiecare marti intre orele 18:00 – 18:30 pe perioada lunilor iunie si septembrie, iar martea, joia si sambata intre aceleasi ore in lunile iulie si august. Pretul unui bilet la concert este de 10 lei.

Cazare in Brasov – in materie de cazare, Brasovul are o oferta bogata, pornind de la hanuri traditionale, cazare in regim hotelier si pana la hoteluri de 3 si 4 stele.

Distanta Brasov – Fagaras: 67 km

FagarasCetatea Fagarasului este un motiv indeajuns de puternic pentru a vizita acest superb oras aflat la doar 67 de km de Brasov. Deschisa pe tot parcursul anului, intre 9:00 – 17:00 pe timp de vara si 9:00 – 18:00 pe timp de iarna, vizitarea acesteia poate dura aproximativ 2 pana la 3 ore si este un mod excelent de a petrece dimineata. Intrarea costa 10 lei pentru adulti si 5 lei pentru studenti sau pensionari.

Distanta Fagaras – Sighisoara: 81 km

Sighisoara – dupa prima jumatate de zi petrecuta vizitand Fagarasul, Sighisoara este urmatoarea oprire. Aici se poate ajunge fie cu trenul, fie cu masina proprie, care este si cea mai comoda modalitate de a face acest scurt tur al uneia dintre cele mai bogate zone ale tarii din punct de vedere cultural. Sighisoara este unul dintre putinele orase medievale ce este inca locuit in prezent, iar pentru turistul iubitor de istorie, o simpla plimbare pe strazile acestuia poate deveni o incursiune completa in trecutul fascinant al acestei zone.

Cetatea Sighisoara, parte a patrimoniului cultural mondial UNESCO incepand cu anul 1999, a fost construita in secolul XII de colonistii sasi la o altitudine de 350 de metri si respectiv 429 de metri pe doua terase de deal. Cea mai impresionanta trasatura a cetatii sunt numeroasele sale turnuri ce serveau drept sedii ale diverselor bresle mestesugaresti. Pretul pentru accesul cu masina in zona cetatii este de 15 lei.

Cazare in Sighisoara – optiunile de cazare sunt diverse, insa cele mai pline de personalitate sunt pensiunile si vilele in care camerele duble au preturi sub 100 lei/ noapte.

Distanta Sighisoara – Targu Mures: 53 km

Targu Mures – din Sighisoara catre Targu-Mures se ajunge usor, iar turistii care aleg sa ajunga in timp pentru pranz se pot bucura de specialitatile locale ce combina bucataria romaneasca cu cea ungureasca: bulz, gulas, kurtos kolac sau papanasi. Cu palatele sale elegante, Targu Mures este perfect pentru plimbarea de dimineata, iar Palatul Culturii este deschis in fiecare weekend de la ora 9:00 pana la ora 13:00 lasand destul timp pentru plecarea inapoi spre casa undeva in jurul pranzului astfel incat weekend-ul de calatorie sa se poate incheia indeajuns de devreme pentru a nu interfera cu saptamana de lucru.

Inapoi catre Bucuresti merita facuta o scurta pauza in Ocna Sibiului, recunoscuta ca statiune balneoclimaterica pentru lacurile sale de sare. Peisajul este placut, iar o scurta plimbare este ocazia ideala pentru putina dezmortire inainte de drumul ce pare intotdeauna mai lung la intoarcere.