Un castel romanesc vechi de patru secole a fost reabilitat cu sute de mii de euro

Oancia Iulian/Shutterstock.com

Castelul Bethlen-Haller din comuna Cetatea de Balta a fost reabilitat cu ajutorul unei investitii de sute de mii de euro, dupa ce a fost cumparat de un om de afaceri din zona.

Construit in stil renascentist in anul 1560, castelul Bethlen-Haller a fost ridicat dupa modelul celor mai frumoase castele de pe Valea Loarei. Influentele frantuzesti ale acelor vremuri, rafinamentul si farmecul aparte pun castelul transilvanean pe lista celor mai frumoase castele de la noi din tara.

Castelul actual a fost construit la indemnul lui Bethlen Istvan, un fost prim-ministru al Regatului Ungariei, care a pus bazele cladirii pe locul vechiului castel. Vechiul castel a fost distrus in anul 1565 si a apartinut de-a lungul anilor unor nume mari din istoria tarii noastre precum Matei Corvin si Stefan cel Mare.

Istoria castelului este una destul de incalcita, fiind initial realizat pentru a fi castel de vanatoare de agrement, a ajuns sa serveasca in decursul celor patru secole de existenta ca granar si cladire de birouri. De-a lungul vremii, castelul a fost donat, pierdut la carti si intr-un final a ajuns in visteria statului pe vremea comunismului. Avand statut de proprietate nationalizata, castelul nu a putut fi reabilitat si a ajuns la forma pe care a avut-o pana de curand: o ruina.

Programeaza o vizita la castel

Cu aproape 20 de ani in urma, proprietatul cramei Jidvei a achizitionat cladirea de la stat cu conditia renovarii. Astazi, castelul urmeaza sa fie inclus in circuitul turistic al castelelor din Transilvania si va  fi o destinatie potrivita pentru pasionatii de calatorii si turistii dornici sa deguste vinurile Jidvei. Vizitarea proprietatii este permisa momentan numai pentru grupuri care, cu o programare facuta inainte de vizita propriu-zisa, pot beneficia de un tur al castelului si de o degustare de vinuri.

Cum ajungi la Castelul Bethlen-Haller?

Cladirea este situata la 20 de kilometri de Tarnaveni pe DJ 107 ce duce la Blaj. Pentru a ajunge la Tarnaveni, cel mai usor este sa porniti din Medias pe drumul national 14 A  catre Iernut. La jumatatea distantei dintre Medias si Iernut vei gasi orasul Tarnaveni de unde vei schimba directia catre Blaj pentru a ajunge la Castelul Bethlen-Haller.

Profita de ocazie si admira peisajele superbe din Transilvia si nu ezita sa te opresti de fiecare data cand simti nevoia de aer curat.