Trasee turistice catre Lacul Bucura, muntii Retezat

Lacul BucuraIn Parcul National Retezat sunt peste 80 de lacuri glaciare: cel mai mare dintre ele este Lacul Bucura, alimentat de cinci izvoare, care se intinde pe o suprafata de aproximativ noua hectare. Altitudinea la care este amplasat, 2.040 de metri, il face suficient de accesibil incat sa fie, pe aproape toata perioada verii, inconjurat de zeci de corturi. Excursionistii care nu se dau in laturi de la un urcus sustinut de 3-4 ore, fie el si cu cortul in spate, au ocazia sa petreaca momente de neuitat la peste 2.000 de metri altitudine. De altfel, zona este foarte vizitata de turisti, in special de cei care prefera de zece ori mai mult sa innopteze in cort, decat intr-un hotel de cateva stele. Dar pentru ca Lacul Bucura se afla la altitudine mare, sacii de dormit, hainele ceva mai groase si o butelie mica (pentru un ceai fierbinte, din cand in cand) sunt indispensabile unei calatorii de acest gen.

Ca amplasare, lacul se afla intre varful Peleaga si Saua Bucurei din muntii Retezat. Daca nu ai fost pana acum la Lacul Bucura, trebuie sa stii ca punctul de plecare spre lacul glaciar este Hateg, unde se poate ajunge cu masina. Mai departe, poti continua drumul – tot cu masina – pana la Poiana Pelegii, unde vei intalni o parcare suficient de mare. De aici si pana la Lacul Bucura vei urca pe munte, pret de vreo doua ore.

Iata ce trasee poti sa alegi ca sa ajungi sus, la lac. Indiferent insa pentru care vei opta, placerea va fi maxima, iar efortul depus va fi rasplatit pe deplin.

Traseu 1

Cu masina: Hateg – Totesti – Carnesti – Clopotiva – Gura Zlata – barajul Gura Apelor – Cabana Rotunda – Poiana Pelegii (Gura Bucurei)

Pe jos: De la Gura Bucurei pana la Lacul Bucura accesul se face doar pe jos, urmand marcajul cu banda albastra. Pana la Bucura vei intalni un alt lac frumos, dar poate nu la fel de spectaculos, Lacul Lia.

Daca ti se pare greu sa urci cu cortul in spate pana sus la lac, poti sa campezi chiar la Poiana Pelegii. Un traseu de acest gen pornit din Bucuresti dureaza aproximativ 10-12 ore, cu tot cu timpul acordat ascensiunii. Atentie insa: pe vreme ploioasa, daca nu ai o masina ceva mai inalta, exista riscul sa ramai impotmolit in noroi – cel mai bine ar fi sa te interesezi dinainte cum este vremea in zona Hategului.

Traseu 2

Poti ajunge cu masina sau cu trenul la Ohaba de Sub Piatra (judetul Hunedoara). Mai departe, pana la Carnic (prin Nucsoara) mergi tot cu masina sau cu un microbuz. Apoi, pana la Lacul Bucura se poate ajunge pe jos, urmand traseul Carnic – Cabana Pietrele – Cabana Gentiana – Lacul Bucura, marcat cu banda albastra (aproximativ 5 ore).

Traseu 3

Cabana Pietrele – Creasta Lolaia – Varful Retezat – Saua de vara Retezat – Varful Bucura – Poarta Bucurii – Taua Portii – Lacul Bucura. Marcajul pe care trebuie sa-l urmati este banda galbena pana in Varful Retezat, apoi banda rosie pana in Varful Bucura si banda galbena pana la Lacul Bucura. Este un traseu destul de greu, lung si obositor, care dureaza aproximativ 8 ore.

Traseu 4

Avand acelasi punct de plecare, Cabana Pietrele, poti alege un traseu mai usor si mai scurt: Cabana Pietrele – Cabana Gentiana – Saua Bucurii – Lacul Bucura. Marcajul pe care trebuie sa-l urmezi este banda albastra, iar parcurgerea traseului dureaza aproape 4 ore. Gradul de dificultate este mediu.

Traseu 5

Un traseu ceva mai lung, de aproximativ 8 ore, este cel care porneste de la Cabana Rausor si ajunge la Lacul Bucura. Pentru inceput, trebuie sa urmezi marcajul banda rosie, care ajunge la varful Retezat, dupa care schimbi marcajul cu cel galben si ulterior cu linia rosie, care te duce aproape de varful Bucura. Traseul este interzis pe timpul iernii.

Traseu 6

Un alt circuit foarte frumos este asa-numitul traseu al “lacurilor glaciare” din muntii Retezat. Are un grad de dificultate scazut (se merge pe poteca) si poate fi parcurs in maxim 3 ore, cu tot cu pauzele pentru fotografii. Punctul de plecare este Lacul Bucura (refugiul Salvamont), iar pe parcursul traseului ai ocazia sa admiri sapte lacuri: Bucura, Florica, Viorica, Analia, Taul Portii, Bucurel. Sau sase, daca ai ghinionul ca lacul Bucurel sa fie secat exact in perioada in care alegi sa faci acest traseu. Traseul este marcat cu punct rosu.