Trasee de mountain bike in Romania

Inu / Shutterstock.com

Inu / Shutterstock.com

Daca esti un pasionat al mersului pe bicicleta, stii ca nimic nu se compara cu un traseu de ciclism montan. Sa admiri frumusetea muntilor, a padurilor si a naturii de pe saua unei biciclete mountain bike este, de cele mai multe ori, tot ceea ce-ti doresti. Exista tari care au un adevarat cult pentru cicloturism, fie el urban sau montan, in conditiile in care in Romania acest obicei este oarecum la inceput.

Cu toate acestea, exista si la noi suficiente trasee de mountain bike de care sa te bucuri, iar astazi iti vom atrage atentia asupra unora dintre ele, ca sa poti profita de ele in aceste zile frumoase de inceput de toamna.

Mountain bike pe Transfagarasan
Carta – Cartisoara -Transfagarasan – Balea Cascada – Balea Lac (40km)

Pentru sibieni, acesta este un traseu excelent pentru un weekend, cu posibilitatea de a ramane peste noapte la Balea Lac. La fel de bine insa poate fi un traseu pentru bucuresteni, care pot ajunge cu trenul la Sibiu si cu bicicleta la „bagaje”. Distanta parcursa cu bicicleta nu depaseste 40 de kilometri, este de dificultate medie, dar traverseaza unele dintre cele mai spectaculoase peisaje montane, inclusiv soseaua Transfagarasan.
Traseul pe care ti-l propunem porneste din localitatea Carta, pe DJ 105D, si traverseaza DN1 intre Arpasu de Sus si Scoreiu, ajungand apoi spre cartisoara, pe DN 7C Transfagarasan. Pana la Balea Cascada urcarea este usoara si te vei putea bucura si de racoarea oferita de zonele umbroase pe alocuri, iar apoi de Cascada Balea. Urmeaza serpentinele si un drum mai sustinut pana la Balea Lac, unde este posibil sa te intampine ceata.

Mountain bike in muntii Bucegi
Predeal – Susai – Azuga – Busteni (30km)

Valea Prahovei poate fi o optiune foarte buna pentru cei care vor sa o traverseze cu bicicleta, pentru ca in acest caz nu se mai pune nicio clipa problema de aglomeratie. Nu sunt multi cei care se incumeta la un traseu de mountain bike prin suisurile si coborasurile muntilor. Poti incepe traseul de la Cioplea, urcand spre Cabana Susai; desi vei strabate o poteca de munte si un drum forestier, drumul nu iti va crea prea mari probleme, nefiind foarte abrupt. Te poti opri pentru o jumatate de ora la Cabana Susai ca sa te bucuri de frumusetea ce ti se deschide in fata ochilor si, poate, de o cafea sau de un ceai aromat servit pe terasa cabanei. Vei continua traseul pedaland pe Valea Limbaselului, dupa care vei cobori usor pe niste serpentine, vei traversa Valea Azuga si vei ajunge in statiunea montana cu acelasi nume. Traseul continua apoi pe DN1 pana la Busteni unde, daca nu esti foarte obosit, poti sa urci cu telecabina pana la Babele.

Mountain bike la castelele si cetatile brasovene
Brasov – Rasnov – Bran – Codlea – Brasov (135km)

Daca te numeri printre cei cu vechime in ale pedalatului pe carari montane, atunci circuitul de mountain bike pe care ti-l propunem in continuare este pentru tine. Este unul dificil ca distanta, dar poti sa-l parcurgi daca vrei in doua zile, timp in care poti sa vizitezi si obiectivele turistice din zona.
Pornind din Brasov pe directia Rasnov-Bran, traseul trece prin cartierul Bartolomeu, pe langa stadionul FC Brasov. Dupa ce ai trecut de comuna Cristian si Rasnov (unde poti sa vizitezi Cetatea Rasnov), te vei indrepta catre Bran – inca un prilej de a vizita Castelul Bran sau targul mestesugarilor locali. Poti ramane peste noapte la una din pensiunile din Bran sau iti poti continua traseul mergand spre satul Vulcan si Codlea. De aici poti sa mergi spre Ghimbav si apoi spre capatul traseului, Brasov.

Mountain bike prin muntii Leaota
Pietrosita – Dealu Frumos – Runcu – Valea Runcului – Piatra – Badeni – Fieni (40km)

Judetul Dambovita este renumit pentru traseele de mountain biking, iar acesta este unul pe care merita sa-l incerci daca iti place sa pedalezi. Inceputul toamnei este perfect, cand dealurile inca au un colorit frumos, iar soarele nu mai este atat de dogoritor.
Traseul porneste de la Gara Pietrosita pe drumul comunal DC 132; vei urca si vei cobori pe acest drum asfaltat pana in comuna Runcu (trecand prin satul Dealu Frumos). Drumul continua apoi pe Valea Runcului, pe un drum forestier care te va conduce spre Manastirea Runcu (Manastirea „Adormirea Maicii Domnului”). Daca nu vrei sa prelungesti traseul prin muntii Leaota pana la Cabana Leaota, poti sa te intorci pe acelasi drum forestier pana la Runcu, de unde intri pe DJ 712A prin Piatra si prin Badeni (pe Valea Ialomicioarei), pana ajungi la Fieni.

Mountain bike in Tara Lovistei
Gara Lotru – Perisani – Pripoare – Salatrucu – Suici – Robaia – Calimanesti (75km)

Este un traseu deosebit, care traverseaza o zona deosebita din judetul Valcea si in care vei avea ocazia sa vezi o parte din Tara Lovistei si masivul Cozia.
De la Brezoi (Gara Lotru), unde poti sa ajungi foarte usor cu trenul, vei pedala pe barajul Gura Lotrului care traverseaza raul Olt si vei intra pe DN7 spre Sibiu. Traseul te va duce prin superba Vale a Oltului, trecand prin cateva localitati pitoresti: Corbu, Proieni, Calinesti. Intri in Tara Lovistei prin DJ 703M si continui traseul spre Baiasu urcand prin comuna Perisani si apoi Posada. Fa un popas si bucura-te de frumusetea Masivului Cozia care se arata semet pe partea dreapta!
Mergi apoi pe DN7D spre Poiana si mai apoi pe Valea Topologului pana in Salatrucu, Valeni, Suici, pana vei intra pe DJ 703G spre Calimanesti. Pana acolo insa, traseul te va purta pe langa barajul Suici, pe valea Raului Salatrucel si vei traversa Oltul pe barajul Lacului de Acumulare Calimanesti.

Cauti cazare? Intra aici!