Transilvania – cea mai buna destinatie de calatorie din lume pe 2016

Brasov, RomaniaCand unul dintre cele mai importante ghiduri de calatorie din lume isi indreapta atentia catre o destinatie sau o regiune din Romania, este un eveniment. Dar cand una dintre aceste regiuni conduce Topul celor mai bune destinatii de calatorie din lume, atunci vorbim de o realizare adevarata, o incununare cu succes a eforturilor sustinute ani la rand de localnicii acelei regiuni.

In cel mai recent top realizat de Lonely Planet, “Best in Travel 2016”, Transilvania ocupa primul loc in clasamentul regiunilor care ar trebui vizitate in anul 2016. In opinia editorilor, Transilvania nu inseamna doar “tinutul vampirilor” – aluzie la mitul Contelui Dracula, care atrage in fiecare an turistii straini fascinati de povestile tesute in jurul sau. Poti sa o iei “pe urmele lui Dracula”, dar tine minte ca Transilvania este acea regiune care pastreaza inca o multime de biserici fortificate si sate sasesti de o frumusete aparte; regiunea in care redescoperi traditii si obiceiuri vechi de sute de ani. Daca vrei sa o vezi cu adevarat, trebuie sa-ti aloci cel putin o saptamana, timp in care abia poti sa faci un tur al cetatilor fortificate.

Transilvania este rupta parca din Rai, cu frumuseti naturale deosebite si sate in care timpul pare ca s-a oprit in loc. Viziteaza Rimetea si ai sa vezi ca nu este nimic exagerat, asa cum un weekend petrecut in Viscri, Malancrav sau Crit te va unge pe suflet. Sau Valea Hartibaciului si Marginimea Sibiului, zona declarata Destinatie Europeana de Excelenta, ori comuna Saschiz. Dupa o noapte petrecuta intr-una din pensiunile zonei, te vei simti foarte relaxat si linistit.

In Transilvania ai sa descoperi Cetatea Calnic, pe care nu trebuie sa ratezi sub nicio forma anul acesta; si nici pe celelalte cetati uimitoare care au rezistat in fata timpului: Cetatea Poenari, Cetatea Biertan, Cetatea Rasnov sau Cetatea Fagarasului, atractia principala a orasului de la poalele muntilor cu acelasi nume. Sau cele cinci cetati dacice din Transilvania pe care poti sa le vizitezi intr-o singura zi.

Transilvania este una dintre putinele zone europene in care mai gasesti rezervatii de ursi si de zimbri. Frumusetea naturii a asigurat cadrul perfect pentru infiintarea unora dintre cele mai frumoase parcuri nationale din Europa: o plimbare prin Parcul National Retezat inseamna o evadare din cotidian.

Muntii Carpati ofera o multime de pesteri care abia asteapta sa fie vizitate (Pestera Huda lui Papara, Pestera Cioclovina, Pestera Scarisoara, Pestera Liliecilor, Pestera Valea Cetatii, Pestera Focul Viu sunt doar cateva dintre ele) si carari transformate in trasee montane cu grade diferite de dificultate. Masivul Fagaras, cu creste inalte de peste 2000 de metri, reprezinta un adevarat izvor de energie si o mare provocare pentru cei care iubesc miscarea in aer liber. Aici sunt descrise cateva trasee pe care poti sa le faci in Fagaras.

In plus, in Muntii Carpati ai numeroase partii de schi – amintesc editorii de la Lonely Planet, amenajate in zone feerice: Harghita Bai sau Harghita Madaras, Izvorul Muresului, Baile Homorod sau Comandau.

Pentru tinerii turisti care tanjesc dupa viata de noapte, orasul transilvan Cluj-Napoca vine cu oferte imbatabile: un tur de oras in capitala istorica a Transilvaniei este ocazia perfecta pentru o selectie reusita. Zona este una in care istoria, cultura, atmosfera exceptionala si ospitalitatea localnicilor ramane mult timp in inima si gandurile calatorilor.
In Brasov si Sighisoara poti sa intalnesti cafenele sic, iar daca vrei sa vezi cum arata o capitala culturala europeana, viziteaza orasul Sibiu. Cu centrul sau istoric renovat in anul 2006, declarat un an mai tarziu Capitala Europeana a Culturii, Sibiul este unul dintre orasele romanesti pe care orice turist strain si orice roman trebuie sa il viziteze macar o data in viata. Cele trei etnii care convietuiesc in interiorul sau (romani, maghiari si germani) ofera un mediu cultural interesant si o bucatarie cu influente memorabile, care te fac sa te lingi pe degete de fiecare data si sa uiti de numarul mare de calorii pe care il contin.

Si daca te-am bombardat dintr-o data cu prea multe destinatii de vacanta pe care poti sa le iei in calcul la urmatoarea ta vizita in Transilvania, gasesti aici o idee de circuit de trei zile in regiunea numarul 1 pe care trebuie sa o vizitezi in 2016: Transilvania.