Transfagarasanul – cel mai frumos drum din lume

Sursa foto: Da Liu/Shutterstock.com

Fascinantul drum construit peste grupa muntilor Fagaras, Transfagarasanul este una dintre atractiile cele mai mari ale Romaniei si nu numai, atragand turisti din toate colturile lumii. Situat in muntii ce gazduiesc cel mai inalt varf din tara, Moldoveanu, unde altitudinea este de 2544 de metri, Transfagarasanul, cu ale sale serpentine naucitoare, formeaza un peisaj unic in care natura poate fi surprinsa in cele mai spectaculoase ipostaze.

Nu se afla pe primul loc in ceea ce priveste cea mai mare altitudine, acest loc fiind ocupat de un alt drum uimitor, Transalpina (care ajunge pana la altitudinea de 2145 metri), insa se afla pe locul al doilea, Transfagarasanul ajungand pana la inaltimea de 2042 de metri. Din cauza acestei mari altitudini, dar si a faptului ca se afla in inima muntilor si are parte de foarte multa zapada, acest drum este inchis in mare parte a anului, fiind accesibil doar in perioada verii. Totodata, masinile nu au voie sa depaseasca viteza de 40 de kilometri pe ora pe acest traseu, deoarece serpentinele sunt deosebit de periculoase. In perioada de toamna, iarna si primavara, cand drumul este inchis, turistii pot totusi sa urce pana la Cabana Capra (in partea sudica) sau pana la Balea Cascada (in partea nordica).

Practic, traseul Transfagarasanului incepe din localitatea Bascov si se termina in Cartisoara. Strabate 151 de kilometri si mai este cunoscut sub numele de DN7C, dar si sub denumirea “drumul din nori”, datorita norilor ce adesea il acopera. Transfagarasanul reprezinta, de asemenea, legatura dintre Muntenia si Transilvania.

Ideea construirii acestui drum a fost a lui Nicolae Ceausescu, care si-a dorit un traseu strategic prin Fagarasi. Constructia a inceput asadar in anul 1970 si a durat 4 ani, timp in care s-au depus eforturi extraordinare pentru ducerea la bun sfarsit a proiectului. Din cauza conditiilor nefavorabile, 40 de oameni au pierit in timpul constructiei Transfagarasanului. Acestea sunt datele oficiale. Martorii acelor vremuri sustin insa ca peste 400 de oameni au murit in timp ce lucrau la acest drum.

Atractiile turistice intampinate pe Transfagarasan:

Balea Lac – Locul in care Transfagarasanul isi atinge maximul de altitudine este la Lacul Balea, un lac glaciar superb dispus intr-o depresiune marginita de formatiuni muntoase gigantice. Lacul, lung de 360 de metri si adanc de 11 metri, este si el destul de greu accesibil, in special iarna cand doar telecabina luata de la Cabana Balea Cascada poate ajunge acolo. In apropierea acestuia se gasesc mai multe cabane si pensiuni unde turistii pot poposi peste noapte, prima cabana datand tocmai din 1904.

Cascada Balea – Spectaculoasa cascada in trepte, ce strabate de la varsare pana la capat impresionanta lungime de 68 de metri, delimiteaza cele mai inalte varfuri montane ale Romaniei, Moldoveanu si Negoiu, fiind astfel cea mai mare cascada de acest tip din tara. Se gaseste la altitudinea de 1230 de metri si poate fi accesata mergand pe jos de la Cabana Balea Cascada timp de o ora.

Barajul Vidraru – Inaugurat in anul 1966 dupa ce a fost construit timp de 5 ani, Barajul Vidraru, la fel ca Transfagarasanul, a avut parte de numeroase pierderi de vieti omenesti in timpul lucrarii sale. Are o inaltime de 166 de metri, fiind cel mai inalt baraj din tara noastra si totodata cel mai mare baraj in forma de arc de la noi. Un alt motiv pentru care Barajul Vidraru este o atractie turistica, pe langa constructia in sine, este faptul ca de aici se poate practica bungee-jumpingul.

Hotelul de Gheata de la Balea Lac – Unul dintre cele mai impresionante si unice hoteluri din intreaga lume, Hotelul de Gheata de la Balea Lac, este deschis timp de doar 3 luni pe an din motive evidente, fiind inaugurat in anul 2006. Are forma de iglu si detine 15 camere, dar si un mic bar, toate din gheata. Experienta de a dormi aici macar o noapte merita toti banii, chiar daca frigul poate crea un usor disconfort!


Cu atatea atractii turistice fascinante si pentru faptul ca de multe ori a fost numit “cel mai frumos drum din lume”, Transfagarasanul trebuie vizitat! Iata care sunt cele mai bune locuri de cazare in apropierea acestuia: http://bit.ly/2Kn8tZo