Tot ce trebuie sa stii despre Sziget – festivalul fenomen din Ungaria

Vadim Ponomarenko/Shutterstock.com

Sziget este unul dintre cele mai mari si mai importante festivaluri de muzica din Europa desfasurate in fiecare an in Budapesta, pe “Insula Libertatii”. Fiind unul dintre cele mai populare evenimente de acest tip, in perioada desfasurarii festivalului, strazile capitalei maghiare sunt pline de tineri aventurieri, dornici de distractie. Daca si tu vrei sa iei parte la Sziget anul acesta, echipa Travelminit iti spune tot ce trebuie sa stii inainte sa iti cumperi un bilet.

Festival cu traditie in Ungaria si unul dintre cele mai apreciate la nivel european, Sziget a luat nastere in anul 1993 ca un eveniment pentru studenti. Pe parcursul anilor, popularitatea evenimentului a dus la cresterea numarului de scene si bineinteles, la cresterea numarului de participanti. In prezent, datorita promovarii foarte bine realizata in tarile din Europa de Vest si notorietatii de care se bucura pe tot teritoriul batranului continent, Sziget are peste jumatate din numarul total de participanti format din persoane care vin din exteriorul Ungariei, in special din tarile de Vest.

De la prima editie si pana in prezent, festivalul a fost inclus de mai multe ori in topurile realizate de publicatiile de profil, insa cele mai importante premii au fost castigate in 2012 si 2015, cand Sziget a fost numit Best Major European Festival. 


Descopera orasul Budapesta cu cateva zile inainte de festival intr-o mini vacanta premergatoare distractiei de pe “Insula Libertatii”. Afla toate detaliile despre unitatile de cazare din oras in acest link!


Sziget 2017

Editia de anul acesta va fi una spectaculoasa, cu nume mari ale industriei muzicale care sa intretina atmosfera. Se estimeaza ca datorita numelor noi adaugate pe lista, anul acesta vor lua parte la distractie cel putin 500.000 de participanti, anul trecut, numarul participantilor fiind de aproximativ 496.000. Festivalul va tine 7 zile in perioada 9-16 august 2017.

La Sziget vor poposi si anul acesta artisti importanti din toate genurile de muzica, cei mai cunoscuti fiind P!nk, Macklemore & Ryan Lewis, Major Lazer, Wiz Khalifa, Kasabian, Alt-J, Rita Ora, Birdy, Rudimental, Charli XCX, Clean Bandit si Steve Aoki. Desigur, acestea sunt numele anuntate pana in prezent, insa pe lista artistilor ce vor concerta la Sziget cu siguranta se vor mai adauga nume grele ale industriei.

Bilete si abonamente

Biletele de intrare se impart in mai multe categorii in functie de facilitatile si flexibilitatea de care participantul isi doreste sa aiba parte. Asadar, pentru a fi sigur ca biletul pe care il achizitionezi include absolut tot ceea ce ai nevoie, consulta inainte informatiile aditionale publicate pe site-ul festivalului, dar si programul pentru a nu rata artistul favorit. In functie de valabilitatea unui bilet acestea se impart in:

  • Bilet de o zi – 65 de euro  biletele de o zi includ intrarea pe “Insula Libertatii” pentru ziua specificata pe voucher, de asemenea este important de retinut ca accesul la dusuri este permis numai persoanelor care au bilete pentru cel putin doua zile.
  • Abonament pentru 5 zile – sold out – abonamentul pentru 5 zile include in perioada 11-16 august, accesul pe insula, posibilitatea de folosire a dusurilor publice si loc de campare. Momentan, aceste bilete sunt sold out si nu mai pot fi achizitionate.
  • Abonament pentru 7 zile – 299 de euro – abonamentul pentru 7 zile include toate facilitatile celui de 5 zile, la care evident se adauga accesul la toate cele 7 zile, in loc de 5.

De retinut este ca toti detinatorii abonamentelor sau biletelor valabile in perioada festivalului vor avea permis accesul (in functie de valabilitatea biletului) incepand cu 9 august 2017 ora 06:00 pana pe data de 16 august 2017 ora 08:00. Exista posibilitatea extinderii perioadei petrecute pe insula prin achizitionarea unui bilet suplimentar moving-in.

De anul trecut la Sziget s-a introdus o noua modalitate de check-in si anume cu ajutorul unor bratari personalizate, ce au scopul de a reduce numarul intrarilor frauduloase si asigurarea unei securitati mai ridicate. Asadar, pentru intrare va trebui sa prezinti voucherul primit in urma achizitionarii care contine codul de bare unic si un act de identitate. Pentru cei care doresc sa cumpere biletele la fata locului procedura este aceeasi, doar ca in locul voucherului va trebui sa achite pe loc suma pentru biletul dorit. Dupa ce toate conditiile sunt indeplinite vei primi o bratara ce iti va asigura accesul pe toata perioada corespunzatoare tipului de bilet cumparat.

Cum ajungi la Sziget?

“Insula Libertatii” este situata in nordul capitalei Ungariei, la mica distanta de statia Filatorigat a HEV-ului (HEV-ul este trenuletul verde care circula prin Budapesta). Astfel, indiferent de metoda pe care alegi sa o folosesti pentru a ajunge la Budapesta, odata ajunsi in oras este foarte usor sa te orientezi si sa ajungi in locul in care va avea loc festivalul cu mijloacele de transport in comun. Totodata, este bine de stiut ca pe perioada festivalului exista transport gratuit de la aeroport pana la locatie pentru detinatorii de Sziget-Budapest Citypass.

Cazare Sziget 2017

Daca te-ai hotarat sa participi mai mult de o zi la festival va trebui sa iti faci planuri si pentru cazare. Pentru a te ocupa de acest aspect logistic al vizitei tale ai doua optiuni la dispozitie: fie te cazezi la cort pe teritoriul insulei unde va avea loc festivalul, fie optezi pentru un loc de cazare in oras la una dintre unitatile din Budapesta.

Pentru cei care aleg prima varianta, este bine de stiut ca exista si aici mai multe posibilitati in functie de nevoi si buget. Asigura-te ca ai parte de toate conditiile necesare unei sederi adecvate, informandu-te dinainte cu privire la optiuni pe site-ul festivalului.

Daca ai ales sa te cazezi in Budapesta, te sfatuim sa iti faci rezervarile din timp pentru ca perioada in care se tine festivalul este una foarte aglomerata pentru hotelurile si pensiunile din zona si exista posibilitatea sa nu mai gasesti locuri mai tarziu.


Ce poti vizita in Budapesta?

Ar fi pacat sa ajungi in Budapesta pentru festival si sa nu ramai macar 2-3 zile sa descoperi si orasul. Capitala europeana este renumita pentru arhitectura deosebita a cladirilor din centrul orasului, spatiile verzi si baile termale. Fie ca alegi sa vizitezi obiectivele importante ale orasului sau sa petreci o zi intr-una dintre centrele termale, nu vei fi dezamagit de alegerea facuta. Pentru a veni in ajutorul tau, echipa HotelGuru.ro iti recomanda obiectivele turistice pe care nu trebuie sa le ratezi si cateva locatii pentru relaxare:

  • Castelul Buda
  • Baile termale Szechenyi
  • Podul cu lanturi
  • Bastionul Pescarilor
  • Baile termale Lukacs
  • Insula Margaret
  • Cladirea Parlamentului
  • Baile termale Gellert

Cauta cele mai bune oferte de cazare pentru Budapesta pe Travelminit!


*Preturile biletelor mentionate in articol sunt preluate de pe site-ul oficial al festivalului si sunt valabile la data publicarii articolului, 28 aprilie 2017.