Top 5 orase cu cel mai pur aer din Romania

Cluj-Napoca, foto Catalin Balau

Catalin Balau / Shutterstock.com

Stii probabil ca Bucurestiul a fost declarat de Ministerul Mediului drept cel mai poluat oras din Romania, datorita numarului mare de masini aflate zilnic in trafic, a prafului si a substantelor toxice pe care bucurestenii sunt nevoiti sa le inhaleze zilnic. La polul opus, exista orase in care simti, inca de la prima vizita, ca aerul pe care il respiri este mult mai curat. Cata vreme poposesti in acele orase, te simti mai energic si plin de viata, fara un motiv special.

Pentru ca este perioada calatoriilor si fiecare dintre noi doreste sa evadeze intr-un loc in care sa-si incarce bateriile pentru urmatorul an, Travelminit iti arata care este topul primelor 5 orase cu cel mai pur aer din Romania. Esti curios sa-l citesti?

1. Baile Tusnad

Micul oras din Romania (si nu exageram deloc cand spunem asta, pentru ca Baile Tusnad este oficial cel mai mic oras din Romania, cu 1614 locuitori) are cel mai pur aer din tara. Asa se explica numarul mare de turisti care viziteaza in fiecare an aceasta Perla a Ardealului, cum i se mai spune. Celebra pentru lacurile sarate, apele termale si mofetele de pe teritoriul sau, statiunea are un aer bogat in ioni negativi, perfect pentru cei cu afectiuni pulmonare. Astfel, plimbarile in aer liber sunt cea mai buna cale de relaxare, iar oferta este generoasa: poti alege sa te plimbi pe potecile de munte ale masivului Harghita, sa optezi pentru un traseu de drumetie in Muntii Bodoc, care te va purta pana la Lacul Sfanta Ana, sau sa te bucuri de frumusetea peisajului la Lacul Ciucas. Pentru cazare la Baile Tusnad, gasesti toate informatiile de care ai nevoie, aici.

2. Botosani

Situat in nord-estul tarii, orasul Botosani este a doua cea mai mare oaza de verdeata a Romaniei, cu aer pur. Mai mult decat atat, normele Uniunii Europene l-a clasificat in fruntea oraselor romanesti care dispun de o suprafata optima de spatiu verde. Parcurile pline de flori si vegetatie si aliniamentele stradale (care acopera peste 145.000mp) nu doar il infrumuseteaza, ci ii asigura si cantitatea optima de oxigen necesara populatiei care locuieste in acest perimetru. Daca ai ocazia, nu rata o plimbare prin centrul vechi al orasului Botosani, cu cladiri care pastreaza arhitectura veche de inceput de secol XVIII, sau prin Parcul Mihai Eminescu (fosta gradina publica Varnav), amenajat la 1869 cu un lac artificial inconjurat de arbori vechi de peste 100 de ani.

3. Breaza

Orasul prahovean Breaza ocupa locul 3 in topul oraselor cu cel mai pur aer din Romania. Datorita aerului ozonificat, cu ioni negativi si efect terapeutic, Breaza este astazi o statiune balneo-climaterica ce ofera terapii pentru cei cu afectiuni ale cailor respiratorii, nevroza astenica, anemii sau hipertensiune arteriala.

Peisajul este de poveste, cu miros de flori si verdeata, care te binedispune oricand. Pe dealurile si muntii impaduriti care inconjoara orasul poti face nenumarate drumetii, cum ar fi cea care te poarta spre Cabana Urlea – traseu pe parcursul caruia poti sa simti din nou copil culegand fructe de padure sau sa-ti incerci abilitatile la pescuitul de pastravi.
Aici gasesti si cateva oferte de cazare la Breaza.

4. Cluj-Napoca

Desi este unul dintre marile orase ale Romaniei, in care mai tot timpul are loc cate un eveniment, targ sau festival (nu uita vara aceasta de Untold Festival), Cluj-Napoca se numara printre orasele cu cel mai pur aer din Romania. Asociatia Respire l-a clasat chiar pe primul loc in topul oraselor cu cel mai curat aer din Europa, bazandu-se pe datele din 2014 ale Agentiei Europene de Mediu. Parcul Central din Cluj (vechi de aproape doua secole) este cel mai mare spatiu verde al orasului, pe suprafata caruia vei descoperi un luciu frumos de apa – Lacul Chios -, un cazino, alei marginite de plante si copaci seculari, precum si multe podete de un farmec aparte.

5. Poiana Marului

Localitatea aflata la 150 kilometri distanta de Timisoara este una dintre cele mai frumoase atractii turistice ale Banatului. Situata la o altitudine de 700m, Poiana Marului este inconjurata de doua frumuseti naturale deosebite: Muntele Mic si Muntii tarcu. Acestia ofera pe langa un cadru feeric de poveste, si un aer foarte pur, ozonificat, cu ioni negativi si aerosoli naturali. Daca ar fi sa ne laudam si mai mult mult, am putea adauga ceea ce sustin cercetatorii francezi, si anume ca aerul din Poiana Marului ar fi mai curate decat cel respirat in zona Cascadei Niagara. Nu e putin lucru, nu-i asa? Daca vrei sa te convingi singur, nu-ti ramane decat sa faci o plimbare pana acolo, sa alegi o oferta de cazare si sa te bucuri de intregul peisaj.