Top 5 cele mai frumoase cetati romanesti

Sursa foto: Serghei Starus/Shutterstock.com

Cetatile ocupa un loc special in istoria tarii noastre, reprezentand anduranta spiritului romanesc. Aceste monumente pline de poveste ascund in spate nenumarate fapte istorice care au creionat viitorul natiunii, iar astazi sunt unul dintre principalele motive pentru care tot mai multi calatori din toate colturile lumii ne viziteaza tara.

Daca ai un weekend liber si nu stii cum sa il petreci, iti recomandam sa faci o vizita la cateva dintre cetatile medievale pe care le adaposteste tara noastra.

Iata, conform opiniei populare, care sunt cele mai frumoase:

1. Cetatea Devei. Dateaza din secolul al XIII-lea, cand a fost construita pe un con vulcanic din imediata apropiere a orasului Deva. Considerata una dintre cele mai uimitoare fortificatii transilvanene, aceasta cetate poreclita “Cheia Muresului” a protejat timp de sute de ani Valea Muresului, pazind intrarea si iesirea din regiunea Transilvaniei.

Distrusa in anul 1849 din cauza unei explozii la depozitul de munitii, cetatea avea sa fie reconstruita 30 de ani mai tarziu. Din anul 2013, Cetatea Devei a trecut printr-un amplu proces de restaurare, iar acum se prezinta intr-o stare ireprosabila.

Locuri de cazare in Deva gasesti aici!

2. Cetatea Rasnovului. Pe un deal stancos din sudul orasului Rasnov se poate vedea falnica cetate Rasnov, un ansamblu fortificat impresionant ce ocupa o suprafata de aproape 3500 de metri patrati. Cele mai vechi structuri din cetate dateaza din secolul al XIV-lea, fiind construite de catre locuitorii din zona, cu o arhitectura simpla, dar cu ziduri impunatoare de cinci metri inaltime si de 1,5 metri latime. Cetatea adapostea, in acele vremuri, casutele locuitorilor si erau folosite, de asemenea, ca adapost si camara in timpul asalturilor inamicilor. Astazi, vizitatorii pot explora aceste case de piatra, dar si celebra fantana adanca de 150 de metri si turnurile de aparare.

Locuri de cazare in Rasnov gasesti aici!

3. Cetatea Neamtului. Aproape de municipiul Targu Neamt gasim o alta cetate medievala ce merita vizitata. Construita in perioada secolului al XIV-lea, aproape de cel mai inalt varf al Culmii Plesului, Cetatea Neamtului este astazi inclusa pe lista monumentelor medievale de valoare exceptionala din Romania, fiind realizata la cererea domnitorului Petru I Musat. Datorita zidurilor sale inalte si a santurilor adanci, aceasta este considerata a fi una dintre cele mai intarite cetati din regiunea Moldovei, fiind insa supusa mai multor restaurari de-a lungul anilor, cea mai recenta avand loc in perioada 2007 – 2008.

4. Cetatea Poenari. Situata pe varful Muntelui Cetatuia, la circa patru kilometri de Barajul Vidraru in judetul Arges, Cetatea Poenari a fost construita in secolul al XIV-lea pentru a servi ca resedinta principala pentru domnitorul Vlad Tepes. Calatorii care doresc sa viziteze fortareata trebuie sa se inhame cu multa energie si curaj, pentru ca vor fi nevoiti sa urce 1480 de trepte pana la intrare. Insa efortul le va fi rasplatit inzecit; din cetate se poate observa o priveliste magnifica a barajului si a Muntilor Fagaras.

5. Cetatea Sighisoara. Niciun top al celor mai frumoase cetati romanesti nu ar trebui sa fie lipsit de incredibila cetate a Sighisoarei, singura cetate din Europa ce este inca locuita. Mai mult, din 1999, aceasta este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. Se pare ca orasul dateaza din 1280, iar construirea zidului cetatii, care masoara o lungime de 950 de metri, a inceput in 1350. La inceput, zidurile masurau patru metri inaltime, dar din secolul al XV-lea, acestea au fost inaltate cu inca 3-4 metri. A avut 14 turnuri de aparare, parte a fiecarei bresle, si 4 bastioane. In ziua de azi, doar 9 turnuri si 3 bastioane mai sunt in picioare. Daca nu ai vizitat pana acum superba Sighisoara, iti recomandam cu toata caldura sa o faci cu prima ocazie! Cea mai buna perioada de a o vizita este in perioada Festivalului Medieval, care are loc in luna iulie a fiecarui an.

Locuri de cazare in Sighisoara gasesti aici!