Top 5 cele mai frumoase cascade din Romania

Cascada Bigar, foto Cristian Balate

Cristian Balate / Shutterstock.com

Impresionante si fermecatoare, cascadele sunt intotdeauna admirate si indelung fotografiate de cei care ajung in preajma lor. Fiecare cadere de apa libera are in ea ceva reconfortant si linistitor; atat de linistitor incat poti sta neclintit cateva zeci de minute ascultand sunetul apei ce se sparge de stanci. In Romania exista multe cascade impresionante pe care merita sa le vezi cel putin o data in viata, iar daca nu le cunosti, Travelminit iti ofera informatii despre cinci dintre cele mai frumoase cascade din Romania. Incearca sa le incluzi in excursiile tale de vacanta sau in escapadele de weekend si iti promitem ca nu vei regreta alegerea facuta.

1. Cascada Bigar

Este nu doar cea mai frumoasa cascada din Romania, ci si din lume. Situata in Muntii Aninei din judetul Caras Severin, Cascada Bigar a uimit intreaga lume cu spectaculozitatea ei. Imaginile publicate de fotografii de la The World Geography, care i-au acordat acest loc merituos, sunt cu adevarat impresionante si iti dau senzatia ca sunt usor ireale. Nici vorba de asa ceva, Cascada Bigar este intr-adevar uimitoare! Apa izvorului Bigar, care se scurge pe clopotul de aproape 8 metri inaltime, imbracat in muschi, si se revarsa in raul Minis formeaza la intalnirea dintre cele doua ape un cerc stralucitor, ca un contur plin de luminite. Peisajul este de basm, iar senzatia pe care o traiesti este ca te afli in lumea lui Peter Pan, asa ca nu rata un moment unic pe care poti sa-l traiesti in Romania. Aici ai toate informatiile despre cum poti ajunge la Cascada Bigar.

2. Cascada Vanturatoarea

Aflata chiar pe malul drept al raului Cerna, la 1000m altitudine, Cascada Vanturatoarea are o cadere libera de apa de aproape 40 de metri. Spectacolul oferit de natura in acest colt de rai situat intre muntii Cernei si muntii Mehedinti este uimitor de frumos si de ametitor! Cele doua caderi succesive de apa sunt “vanturate” la final (de unde i se trage si numele) intr-o ploaie de stropi fini care se intinde pe aproape 100 de metri patrati. Ineditul acestei cascade este ca te poti bucura de toata aceasta cadere de apa chiar din spatele ei, daca cutezi sa escaladezi peretele de stanca. Este relativ usor, datorita scobiturilor din stanca; in plus, nu ai cum sa te uzi, fiind la adapostul primului perete de stanca, peste care cade apa.

Traseul catre Cascada Vanturatoarea incepe pe drumul dintre Baile Herculane si Baia de Arama: la km 12, treci podul de beton peste raul Cerna si vei ajunge la niste cabane. De acolo, urmeaza traseul marcat cu cruce rosie, care te va duce (dupa circa o ora si jumatate de urcat pe serpentine) la cascada.

3. Cascada Cailor

Daca ajungi la Borsa, in judetul Maramures, include pe lista drumetiilor montane si Cascada Cailor. Este un traseu relativ usor de parcurs, iar frumusetea acestei cascade inalte de 100m face toti banii, am putea spune. Situata la 1300m altitudine in muntii Rodnei, cascada este vizitata in fiecare an de foarte multi turisti. E drept insa ca la Cascada Cailor poti ajunge mult mai usor decat la celelalte, pe jos sau cu telecabina. Numele acestei cascade I se trage, asa cum ti-ai imaginat probabil, dintr-o legenda care povesteste ca odinioara, aceasta zona (muntele Piatra Rea) era preferata localnicilor, pentru ca aici isi tineau hergheliile de cai din primavara pana-n toamna. Pana-ntr-o noapte cand, urmariti de urs si speriati de fulgerele unei furtuni, zeci de cai incoltiti au fost nevoiti sa sara in prapastie. De atunci, muntele si cascada au fost redenumite in Muntele Cailor si Cascada Cailor.
Traseul il vei gasi aici, impreuna cu cateva sugestii de obiective pe care poti sa le vizitezi in zona.

4. Cascada Beusnita

Cascada Beusnita este una dintre minunatele atractii ascunse in Parcul National Cheile Nerei din judetul Caras Severin. Cei care locuiesc in Timisoara stiu ca se poate ajunge la cascada foarte usor, in numai doua ore de la Podul Bei. Traseul este usor, accesibil chiar si copiilor, iar peisajul prin padure este incantator si perfect pentru o zi calduroasa de vara. Cei mai bine este sa o vizitezi primavara sau toamna, cand debitul apei este mai mare datorita ploilor, iar cascada (comparata cu un val de mireasa) ofera un spectacol impresionant de sunet, lumina oferita de razele soarelui care se strecoara printre copaci si culoare – dat de verdele crud al muschiului care imbraca stanca. Cascada Beusnita este formata din trei cascade, una dintre ele avand o cadere de apa de 15m lungime.

5. Cascada Valul Miresei

Si judetul Cluj are o cadere de apa aflata in Top 5 cele mai frumoase cascade din Romania. Situata pe raza comunei Rachitele, la aproape 70km de Cluj-Napoca, Cascada Valul Miresei masoara 50m inaltime (numai caderea de apa fiind de 30m) si este inconjurata de vegetatie abundenta. Am putea spune ca este ascunsa de privirile turistilor obisnuiti, fiind frecventata doar de cei curiosi sa o descopere si sa-i afle povestea. (Legenda spune ca in acest loc, o mireasa s-ar fi aruncat in gol chiar in ziua nuntii, iar in timpul caderii, valul i-a ramas agatat in varful stancii peste care s-a format o cascada din lacrimile nuntasilor.) Cu toate acestea, traseul este usor, perfect pentru o drumetie de weekend in familie: din centrul satului Rachitele porneste un drum forestier spre Valea Stanciului, care traverseaza si minunatele Chei ale Stanciului, inalte de aproape 40 de metri.

Cauti cazare? Intra aici!