Techirghiol, un loc benefic pentru sanatatea ta

Sursa foto: Hurghea Constantin/Shutterstock.com

“Namoool, Namol de la Techirghiol!” Cu totii cunoastem poezia repetata frecvent de comerciantii de pe plajele romanesti, mai ales daca am ajuns in Mamaia, Eforie sau Costinesti cu 15-20 de ani in urma.

Acest produs negru ca smoala a reusit de-a lungul timpului sa ii convinga pe romani cu proprietatile sale incredibile. Desi nu are un miros prea placut, daca este intins pe tot corpul poate sa aiba efecte benefice impotriva infertilitatii, impotriva bolilor vasculare sau impotriva celor respiratorii. Nu degeaba i se spune ” aurul negru”

Chiar daca Techirghiol este cunoscut in ultima parte a istoriei pentru namolul sau miraculos, oraselul de la malul marii este si o statiune numai buna pentru relaxare. Istoria sa incepe in urma cu mai bine de 500 de ani iar timpul si-a lasat amprenta asupra localitatii printr-o multime de povesti interesante.

Care este istoria orasului?

Prima mentiune a asezarii dateaza din 1560, localitatea Tekfur-Koy fiind mentionata in niste scrisori trimise de sultanul Soliman Magnificul catre domnitorul Moldovei. Techirghiol este locuit insa de mult mai multa vreme. Situat la marginea drumului imperial dintre cetatea Tomis si Callatis, zona era usor accesibila pentru romani, care foloseau namolul de aici pe post de agent terapeutic.

Punctul de plecare pentru constructia statiunii are loc in 1894, atunci cand Ministerul Agriculturii si Domeniilor vinde unei societati de binefacere din Eforie 100 de hectare de teren la marginea locului.

De-a lungul timpului, Techirghiolul a avut o multime de localnici de seama ai Romaniei, precum Mihail Kogalniceanu sau Mircea Eliade. De asemenea, Cezar Petrescu sau Tudor Arghezi detineau proprietati in zona.

Desi nu a devenit la fel de dezvoltata ca alte statiuni de la Marea Neagra, statiunile de pe malul lacului Techirghiol a atras mereu turisti si s-a evidentiat printr-o serie de obiective.

Care sunt principalele motive pentru care turistii aleg sa mearga in Techirghiol?

Exista cateva avantaje pe care statiunea le ofera:

  • Este situata la doar 16 km de municipiul Constanta, fiind altceva fata de toate celelalte statiuni de la Marea Neagra. Pana la urma, aceasta este situata pe malul unui lac sarat, nu pe malul marii.
  • Are renume national si international pentru proprietatile curative pe care le are namolul extras din lac.
  • Lacul are o apa bogata in minerale si sare, simpla baie in acesta putand fi terapeutica. Aceasta poate sa vindece probleme precum reumatismul, anemia sau rahitismul.
  • Plaja este una retrasa si placuta. Denumita ” Bai Reci”, aceasta atrage an de an mii de turisti care doresc sa aiba parte de o doza de relaxare si de sanatate.
  • Este situata aproape de Eforie Nord si Eforie Sud, asadar, cei care doresc sa aiba parte de distractie pot sa ajunga cu usurinta in locuri ceva mai colorate din acest punct de vedere.

Ce obiective turistice pot fi gasite in Techirghiol?

Principalul obiectiv turistic este, evident, lacul cu acelasi nume. In imediata apropiere insa, se afla si cateva obiective care merita sa fie bifate:

  • Manastirea Sfanta Maria. Este o manastire deosebit de frumoasa, unde este ingropat parintele Arsenie Papacioc.
  • Geamia din Techirghiol. Ramanem in zona religioasa si descoperim o geamie reprezentativa pentru comunitatea musulmana din Romania. Aceasta a fost ridicata in 1934 chiar de catre enoriasii din zona.
  • Teatrul de vara ” Jean Constantin” . Cei care doresc cateva momente de cultura pot sa viziteze Teatrul de vara care poarta numele marelui actor ” Jean Constantin”/
  • Monumentele din localitate. Turistii mai pot descoperi si monumente precum statuia lui Techir si a magarului sau, precum si monumentul Eroilor. Sunt cateva puncte ce pot fi descoperite cu placere intr-o plimbare prin statiune.

Fara a fi o statiune mare, Techirghiol este un loc fermecator care merita cateva zile. Daca ai probleme de sanatate, cu siguranta este o destinatie ce nu trebuie sa fie ratata.


Rezerva-ti cazarea pe: www.travelminit.ro