Slanic Prahova, cea mai mare salina din Europa

Sursa foto: Andrei Bustan/Shutterstock.com

Salina Slanic, situata in statiunea Slanic Prahova, se mandreste cu cateva superlative speciale: este salina cu cele mai mari dimensiuni din toata Europa (avand un volum de sare excavata de aproape 3 milioane de metri cubi) si are cel mai curat aer de pe planeta, fiind complet lipsita de radiatii si poluare.

La doar 100 de kilometri de capitala si la 44 de kilometri de municipiul Ploiesti, statiunea Slanic este vizitata de turisti in scop terapeutic inca din anul 1853, cand a fost declarata statiune turistica de interes national.

Avand un volum atat de mare de sare excavat, salina adaposteste 14 camere cu profil trapezoidal pe o suprafata de aproximativ 80 000 de metri patrati. Incaperile au o inaltime de 54 de metri, o lungime de 32 de metri si o deschidere de 10 metri la tavan. 208 metri este adancimea pe care o masoara salina. Acestea sunt dimensiunile uluitoare ce au consacrat salina ca cea mai mare de pe Batranul Continent.

Salina Slanic a devenit obiectiv turistic din anul 1970, in perioada 1943 – 1970 fiind supusa exploatarii.  Intreaga vizita dureaza in jur de doua ora, timp in care turistii se pot bucura de marile beneficii ale salinei pentru sanatate. Inainte, accesul vizitatorilor era asigurat de un lift sub forma de colivie ce cobora prin putul de extractie pana la adancimea de 208 metri. Deoarece, de cativa ani, liftul nu mai functioneaza, accesul se face prin intermediul unor microbuze ce permite vizitatorilor sa observe pe traseu diferite elemente din structura interna a masivului de sare, benzile colorate in nuante de gri si alb ale sarii si incaperile in care sarea era exploatata la inceputuri.

Anual, mai bine de 150 000 de persoane coboara in salina.

Cel mai pur aer de pe planeta, o alta caracteristica importanta a Salinei Slanic!

Structurile imense de sare din interiorul salinei formeaza un microclimat constant in care temperatura este, pe toata perioada anului, de 13 grade Celsius, iar umiditatea aerului de aproximativ 60%. Aerosolii salini vin cu efecte grozave asupra sanatatii omului, in special pentru persoanele cu probleme respiratorii, motiv pentru care in salina au fost amenajate, pe langa zone de agrement, diferite incaperi pentru tratamente. 

In salina lipsesc complet radiatiile si poluarea, acesta fiind, de fapt, singurul loc de pe planeta in care aerul este atat de pur. Aceasta caracteristica impresionanta i-a determinat pe cercetatorii de la Institutul de Fizica si Energie Nucleara de la Magurele sa vina frecvent in salina pentru a face diferite teste si masuratori. Totodata, este foarte probabil ca salina sa devina locul de gazda al unui centru european de studii cosmice.

Cum se prezinta spatiul de tratament si relaxare al salinei?

Interiorul salinei adaposteste un sanatoriu cu 50 de locuri amenajat cu paturi, scaune si mese, unde vizitatorii cu boli pulmonare au ocazia sa se relaxeze cateva ore pentru a inhala aerosolii atat de benefici pentru problemele respiratorii.

Zona de agrement a salinei include locuri de joaca cu tobogane, leagane si balansoare, dar si mai multe terenuri de sport, inclusiv de volei, tenis, minifotbal si handbal. Totodata, vizitatorii salinei pot sa practice cartingul, sa joace biliard si sa profite de bunatatile bufetului.

Fiecare vizita a salinei trebuie sa includa neaparat explorarea Salii Geneva, despre care se spune ca ar fi cea mai spectaculoasa incapere din mina. Aici se gasesc busturile de sare ale lui Decebal, Burebista si Traian, dar si basorelieful lui Mihai Viteazu si un bust al scriitorului Mihai Eminescu.
Locuri de cazare in statiunea Slanic Prahova gasesti aici!