Schiezi sau te dai cu placa? Iata cateva informatii utile.

SkiTe numeri printre iubitorii a doua dintre cele mai indragite sporturi de iarna, schi-ul si snowboarding-ul? Daca primul dintre ele este vechi de peste un secol, al doilea a intrat mai recent in randul sporturilor practicate in Romania, insa tinde sa castige tot mai multi adepti. Pentru cei care doresc sa ingroase randurile sportivilor de acest gen, dar si pentru cei care inca se mai gandesc, Travelminit vine cu o serie de informatii utile, si anume: cum poti sa transporti schiurile sau placa in tren sau cu masina personala, cat te costa sa faci asta, cat te costa inchirierea unor echipamente de acest gen si multe alte sugestii care credem ca te-ar putea interesa.

Cum transportam schiurile/placa?

Cu masina
Sa transporti schiurile sau placa de snowboard cu masina personala este foarte simplu, daca detii echipamentul necesar adecvat. Ne referim aici la acele suporturi metalice de schi pe care le prinzi pe capota masinii pe bare transversale. Cu aceste suporturi poti transporta “ca la carte” si fara batai de cap pana la patru perechi de schiuri sau doua placi de snowboard. Sunt usoare (fabricate din aluminiu) si nu-ti deterioreaza masina; in plus, au sistem antifurt, asa ca in timpul unui popas pe sosea, poti lasa linistit schiurile/placile de snowboard pe capota fara sa-ti fie teama ca ramai fara ele. Pretul unor astfel de suporturi costa, in medie, intre 170 de lei si 500 de lei, in functie de marca.

Cu trenul
In cazul in care nu detii inca o masina personala sau esti genul sportiv pana in maduva oaselor, transportul cu trenul este cea mai buna alternativa. De cativa ani, CFR Calatori permite transportul gratuit al schiurilor si al placilor de snowboard la vagoanele de clasa a II-a, fiind considerate bagaje de mana. Singura conditie impusa de companie este una care tine mai mult de regulile bunului simt: adica sa iti asezi (sau rezemi) schiurile/placa de snowboard in spatiile libere, astfel incat sa nu deranjezi pe nimeni.

Cat costa inchirierea echipamentului de schi/placa?

Daca esti printre cei care abia au invatat sa schieze sau sa se dea cu placa de snowboard si nu si-au achizitionat inca propriul echipament, atunci inchirierea este solutia salvatoare. “Microbul” iti intra repede in sange si vei simti tot mai des nevoia sa schiezi sau sa te dai cu placa pe partie. Toate statiunile de schi din Romania au cel putin un centru de inchirieri dotat cu cele necesare.

Pentru inchirierea unui echipament complet de schi (schiuri, clapari, bete, casca) trebuie sa platesti 50 de lei/zi ca adult si 40 de lei/zi ca si copil.

Daca inchiriezi un echipament complet pentru snowboarding (placa de snowboard si bocanci), tariful ajunge la 40 de lei/zi pentru adulti si 35 de lei/zi pentru copii.

Cele mai bune partii de schi/snowboard

Despre Sinaia se spune ca este cea mai buna pentru schiul de altitudine. Nu mai insistam foarte mult, aici ai deja suficiente informatii referitoare la partiile de schi din Romania, dar si oferte de cazare.

Sinaia dispune insa si de 10km de partie amenajata si semnalizata pentru snowboarding. Cele de pe Valea Dorului (in stanga si dreapta telescaunului) au un grad de dificultate medie, fiind destinat snowboarderilor avansati.

Pentru snowboarderii mai putin experimentati, partia Kalinderu din Busteni este un loc foarte bun pentru exersare. Daca esti din Hunedoara, trebuie sa stii ca cele mai bune partii de schi/snowboard sunt la Straja, Cheile Butii, Pasul Valcan, Rausor si Parang. In zona Clujului, poti sa faci snowboarding pe dealul Feleacului, la Schi Arena, la Ciucea, Marisel-Copcea si Baisoara.

In zona Sucevei, ai partii de toata frumusetea nu doar la Vatra Dornei, ci si pe Valea Putnei, la Campulung Moldovenesc, Malini si Gura Humorului (Arinis).

Care este echipamentul adecvat schiului/snowboardingului?

Echipamentul necesar pentru distractia pe partie nu este compus doar din schiuri/placa, bete si clapari/bocanci. Ai nevoie si de imbracaminte adecvata (daca nu iti permiti articole de imbracaminte special concepute pentru schi, care sa te protejeze de frig si umezeala, imbracamintea din fleece este foarte buna – usoara si calduroasa), ochelari de soare sau de ceata (din cei speciali, nu de oras) si casca de protectie – indispensabila in special incepatorilor.

Cum alegi o placa de snowboard?

• In primul rand, lungimea ei trebuie sa fie mai mica decat inaltimea ta (aproximativ 90% din inaltimea snowboarderului);
• Atentie la curbura placii! Daca vrei sa iei virajele mai repede, curbura placii trebuie sa fie mai mare; daca, dimpotriva, esti incepator, cumpara o placa cu o curbura mai mica;
• Boots-ii (bocancii) trebuie sa fie foarte confortabili. Cand ii probezi, incalta o pereche de sosete groase si alege o marime care sa-ti fie fixa dar sa nu te stranga;
• Nu uita de casca! Si aceasta trebuie sa fie confortabila, ca sa nu fii tentat sa renunti la ea.