Schi in Ungaria? Iata ce trebuie sa stii inainte!

Lukas Gojda/ Shutterstock.com

Ungaria are cu siguranta o multime de obiective turistice cu care isi atrage oaspetii, insa statiunile montane n-au reprezentat niciodata un must-see al tarii vecine. Totusi, daca dai o fuga pana acolo in sezonul rece si visezi la o cursa nebuna pe schiuri, avem o veste buna pentru tine: exista cateva statiuni montane in care poti face ca visul tau sa devina realitate.

Chiar daca statiunile montane nu reprezinta punctul forte al turismului maghiar, asta nu inseamna ca merita sa fie ignorate cu desavarsire. Desi nu beneficiaza de aceeasi expunere mediatica precum baile termale sau constructiile impresionante din capitala, statiunile in care se gasesc partii de schi se afla la aproximativ 300-400 de kilometri de orasele importante din vestul Romaniei si te asteapta cu un strat generos de zapada, preparate traditionale si peisaje incredibile.

Cea mai populara zona pentru iubitorii de sporturi de iarna se afla in nordul lacului Balaton (lac cunoscut si sub denumirea de “Marea Ungariei”), la numai 120 de kilometri de capitala tarii, Budapesta. Cu 16 partii ce insumeaza o lungime totala de 7 kilometri, destinate atat publicului incepator cat si schiorilor profesionisti, Nordica Skiarena este locul in care vrei sa ajungi daca iti doresti o alunecare spectaculoasa pe meleagurile unguresti.

Cu toate ca este cea mai cunoscuta, Nordica Skiarena nu este singura regiune in care schiorii isi pot testa abilitatile. Statiunea Kekes, una dintre cele mai pitoresti locatii din regiune, Bankut si Matraszentistvan sunt doar catreva dintre locurile pe care poti sa le vizitezi cu incredere daca iti doresti un rasarit spectaculos pe partie sau un apus romantic intr-un restaurant de la baza acesteia.

Ultima regiune ce merita mentionata, insa nu cea din urma, este cea din apropierea capitalei. Dobogoko este o statiune micuta, in comparatie cu cele mentionate de mai sus, insa este dotata cu toate cele necesare. Pe langa cele doua partii destinate cu precadere schiorilor incepatori, in statiune vei mai gasi restaurante, hoteluri si centre de inchiriere al echipamentelor sportive.

Ce trebuie sa stii inainte sa mergi la schi in Ungaria?

Asa cum am mentionat mai sus, Ungaria nu este cunoscuta pentru statiunile sale montane, asadar asteptarile in materie de dotari si varietate n-ar trebui sa fie extrem de ridicate. De asemenea, daca dispui de echipament sportiv cel mai bine ar fi sa il iei de acasa si sa nu te bazezi foarte mult pe centrele de inchiriere din statiuni. Pe langa acest aspect e bine de stiut ca vremea in Ungaria este de regula ceva mai putin prietenoasa decat cea din Romania, asa ca pentru o vizita in punctele inalte ale Ungariei ai nevoie de haine groase si accesorii corespunzatoare.

Concluzionand, o vacanta la schi in Ungaria nu este un gand asa de rebel si imposibil, insa nu se va compara cu una din tarile vestice deja cunoscute in randul iubitorilor de sporturi de iarna.