Saschiz, unul dintre cele mai frumoase sate transilvanene

Sursa foto: Balate Dorin/Shutterstock.com

Daca ai un weekend la dispozitie si vrei sa descoperi ceva nou, iti recomandam Saschiz. Situat in inima Transilvaniei, satul reuseste sa te impresioneze prin numarul mare de obiective turistice, printr-o istorie de aproape 700 de ani si prin povestile pe care ti le pot spune cei 70 de sasi care inca au ramas aici sau cei aproximativ 2000 de locuitori.

Care este istoricul satului Saschiz?

Prima atestare a satului a avut loc in 1308-1310, insa locul pe care este ridicat este locuit inca din perioada neolitica. Desi astazi este o localitate din care o buna parte din locuitori au plecat, de-a lungul timpului a avut o evolutie foarte interesanta. La un moment dat chiar a rivalizat cu Sighisoara prin frumusetea si popularitatea sa. 

Ce poti vizita astazi in Saschiz?

Exista mai multe obiective turistice pe care merita sa le bifezi atunci cand vizitezi aceasta localitate:

  • Biserica Evanghelica. Este construita de catre colonistii sasi din localitate si dateaza din 1496. Este o biserica deosebit de frumoasa, care are cateva elemente foarte interesante de fortificare si se remarca printr-o arhitectura ce evidentiaza arcuri masive in stil gotic. Din exterior, biserica pare a fi un adevarat bastion. Faptul ca este fortificata a transformat-o intr-un loc in care se adaposteau adesea taranii in caz de razboi.
  • Turnul cu Ceas. Daca ai un deja-vu, trebuie sa stii ca este posibil sa fi vazut un turn asemanator in Sighisoara. De fapt, Turnul din Sighisoara a fost modelul acestei constructii din Saschiz. Este o constructie deosebit de frumoasa ce apartine arhitecturii sasesti din secolul XV. 
  • Cetatea Taraneasca. Este o cetate construita in secolul XIV cu scopul de a-i proteja de invazii pe locuitorii Saschizului si pe locuitorii din alte 6 comune alaturate. Se afla la 2 km de vatra satului si are 6 turnuri cu functii de supraveghere si de aparare. Desi multe dintre vechile constructii ale cetatii sunt astazi in ruina, fantana de 65 de metri care ii deservea pe locuitorii cetatii este inca intacta. Se crede ca exista un tunel intre fantana si centrul comunei Saschiz, pe unde locuitorii satului puteau sa fuga in stil de pericol. Spre deosebire de Turnul cu Ceas si de Biserica, cetatea are un stil arhitectural care combina stilul romanic cu cel gotic. 

Ce mai poti face in Saschiz?

Nu ai extrem de multe de facut, insa este suficient sa stai si sa admiri casele din zona, sa iesi din localitate pentru o plimbare sau sa discuti cu locuitorii. Peisajul oferit de Saschiz este desprins parca din povesti si acelasi lucru se poate spune si despre celelalte sate din comuna: Mihai Viteazu si Cloasterf. 

Ce altceva trebuie sa mai stii despre aceasta localitate?

Daca ajungi aici, nu trebuie sa ratezi dulceturile de Saschiz, foarte populare pentru gustul lor puternic. Acestea sunt realizate din rubarba si lapte si sunt delicioase. Rubarba este un ingredient foarte popular in zona, fiind o sursa excelenta si pentru compot sau ciorba. De asemenea, foarte populare sunt dulceturile de zmeura, fragi si capsuni.Daca vrei sa petreci mai multe zile in zona, poti gasi si unitati de cazare care sa iti ofere tot confortul, cum ar fi cele din acest link!