Sarbatoreste Centenarul la Alba Iulia, orasul Marii Uniri

Sursa foto: Balate Dorin/Shutterstock.com

1 Decembrie 2018 este o zi speciala pentru toti romanii, indiferent in ce parte a lumii se regasesc. Ziua in care iarna isi intra calendaristic in drepturi, puncteaza 100 de ani de la unirea provinciilor romanesti Basarabia, Bucovina si Transilvania cu patria mama.

An de an, 1 Decembrie inseamna parade militare in mai multe orase ale tarii, fasole cu ciolan, vin fiert si o mare de albastru, galben si rosu care incalzeste sufletele romanilor.

In 2018 lucrurile trebuie sa fie putin diferite, asadar, daca vrei sa sarbatoresti Marea Unire asa cum se cuvine, seteaza destinatia GPS-ului in Alba Iulia.

De ce Alba Iulia?

Pentru ca aici a avut loc Marea Adunare Nationala de la 1 Decembrie 1918 si s-a pecetluit Unirea. Dat fiind acest lucru,in orasul transilvanean se va organiza un program cat se poate de interesant, ce include o parada militara spectaculoasa, cantece traditionale, focuri de artificii, mancare delicioasa si o atmosfera unica. Se asteapta peste 100 000 de vizitatori, motiv pentru care vor fi amenajate parcari imense in care incap peste 8000 de masini.

Ce mai este de vazut in Alba Iulia?

Daca vrei sa stai mai multe zile in orasul Marii Uniri, vei descoperi ca ai o multime de lucruri de facut:

  • Poti descoperi arhitectura Cetatii Alba Carolina. Va fi aglomerat, insa te vei putea bucura de atmosfera si de o fortareata construita in secolul XVIII. In cadrul cetatii sunt mai multe obiective turistice cat se poate de interesante, multe dintre ele purtandu-te prin istoria Romaniei.
  • Poti vizita una dintre minunile naturale ale judetului Alba: Rapa Rosie. Cu un aspect extras parca din filmele western, Rapa Rosie este o arie protejata de interes national aflata in apropierea orasului Sebes. In cadrul celor 10 ha pe care se intinde Rapa, pot fi descoperite formatiuni specifice de culoare caramizie si o flora unica. Este, fara doar si poate, un loc excelent pentru fotografie.
  • Poti descoperi numeroasele obiective culturale si istorice din oras si din jurul sau. Alba Iulia este unul dintre cele mai ofertante orase din tara atunci cand vine vorba despre cultura si istorie. Aici se gaseste Obeliscul lui Horea, Closca si Crisan, o biblioteca infiintata in 1798, Muzeul Marii Uniri, Catedrala Incoronarii si o multime de alte palate, biserici si constructii reprezentative pentru neamul romanesc.

Sfaturi utile daca te-ai hotarat sa mergi de 1 decembrie la Alba Iulia

Fiind o zi deosebita, este bine sa te astepti la aglomeratie. Vei gasi cu greu parcare, insa partea buna este ca in jurul orasului se amenajeaza parcari uriase pentru toti cei care doresc sa petreaca ziua Marii Uniri in locul in care aceasta a fost proclamata.

Gaseste din timp loc de cazare, in conditiile in care sunt sanse mari ca toate hotelurile sa fie ocupate in ziua respectiva!

Daca poti, incearca sa iti petreci 2-3 zile in zona si sa vizitezi si imprejurimile. Sunt o multime de locuri de vazut in zona, extrem de interesante.