Rimetea – unul dintre cele mai frumoase sate românești

Rimetea se numără printre localitățile speciale ale țării noastre, un loc care uimește prin frumusețea sa autentică. Mai rar vei găsi în lume o localitate care să se ridice la nivelul ei. Satul Rimetea din județul Alba este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din România. Istorie, arhitectură rurală și peisaje mirifice se regăsesc din abundență în această micuță localitate de la poalele Munților Trascău.

De altfel, până prin 1960, satului i se spunea Trascău, iar ulterior a bost botezat cu numele de Torocko. În ultimii douăzeci de ani a primit numele de Rimetea, deși germanii îl știu de Eisenmarkt sau Eisenburg – denumiri care fac referire la casele albe, specifice acestui sat transilvan de poveste. A fost prima localitate rurală distinsă de Comunitatea Europeană cu tiltul ”Europa Nostra” (1999) în scopul conservării patrimoniului cultural și arhitectonic. ”Vinovați” de peisajele mirifice montane, cu abrupturi pitorești, sunt masivii care înconjoară Depresiunea Trascăului: Vârful Cornului (1238 m), Dealul Baiesilor (1010 m), Ardascheia (1250 m) sau Piatra Secuiului (1128 m).

Distanța atât de mică dintre vatra satului și Piatra Secuiului îi face pe localnici să spună mândri că în satul lor, Rimetea, soarele răsare de două ori; asta pentru că dimineața masivul păstrează umbră asupra satului, deși afară e lumină, iar mai târziu, când se înalță spre cer, ”răsare” și în Rimetea, ivindu-se de după Piatra Secuiului.

Ce poți vizita în Rimetea

La Rimetea nu ai cum să nu te simți ca pășind într-o altă lume, când vezi, chiar de la intrarea în sat, căsuțele albe cu ferestre verzi de lemn, neschimbate de câteva secole. Și sunt multe cele care au păstrat tradiția arhitecturii vechi și unice de secol XIX, care atrage foarte mulți turiști din străinătate. 

Din cele 600 de case ale satului transilvan, jumătate sunt vopsite în alb. Nici n-ai zice – dacă nu ai cunoaște – că satul acesta minunat de lângă Alba a fost cât pe ce să dispară. În urmă cu aproape 150 de ani (în 1870), localitatea a fost distrusă în urma unui incendiu, însă localnicii au reușit să o refacă. Sunt atât de frumoase casele ei, încât un arhitect UNESCO, care a ajuns la Rimetea în 1999, a fost fermecat de regiune și a propus intrarea localității în Patrimoniul Mondial UNESCO. Pe lângă arhitectură, te va cuceri cu siguranță mâncarea gustoasă, specifică acestei zone.

La muzeul din localitate se află obiecte specifice folosite în activitatea de minerit, alte obiective interesante fiind moara de apă, biserica fortificată sau cea mai veche casă a satului, construită în anul 1668, de pe Strada Nouă.

La marginea satului Rimetea există o moară de apă, despre care se spune că este cea mai veche din zona (1752), și o biserica unitariană, amplasată chiar în centrul satului.

Rimetea este alegerea perfectă pentru o escapadă relaxantă de weekend, însă dacă ai în plan să petreci mai mult de 2-3 zile acolo și dorești să faci mișcare, această zonă este perfectă și pentru drumeții. Cetatea Colțesti se află la doar 6 kilometri de sat, iar ceva mai departe – Cheile Aiudului.

Iubitorii de adrenalină găsesc în platourile depresiunii mediul ideal pentru un zbor cu parapanta sau o sesiune de cățărare pe stâncile din împrejurimi.

Descoperă și Cele mai importante festivaluri din România din aceasta vară

Cum ajungem la Rimetea

Cu mașina: Satul Rimetea se află la 56 kilometri de municipiul Alba Iulia și este legat de drumurile naționale prin drumul județean DJ 107M. Din Aiud, urmați intrarea de pe DN1 pe DJ 107M în direcția Buru. Dacă veniți dinspre Cluj-Napoca, ieșiți pe la Florești și intrați pe același drum județean spre Buru – Rimetea sau alegeți varianta până la Turda, după care urmează Buru – Rimetea.

Cu trenul: Luați orice cursă până în Gara Aiud sau Gara Teiuș, unde există curse locale spre Rimetea. Sau puteți lua un taxi de la una dintre gări.

Cu avionul: Cele mai apropiate aeroporturi sunt cele din Cluj-Napoca (65 km distanță față de Rimetea) și Târgu-Mureș (88 km distanță față de Rimetea).

Unde ne putem caza în Rimetea

Pensiunea Naplak 

Pensiunea Naplak este situată în inima satului Rimetea. Dacă intri pe tărâmul Munților Trascăului, te poți relaxa în Pensiunea Naplak (Soarelui). Mobilierul pictat de mână, în stil tradițonal și cusăturile (broderiile) populare din pensiunea Naplak amintesc oaspeților despre tradiția bogată a satului. 

Pensiuni Nosztalgia

Pensiunea Nosztalgia oferă cazare în regim de demipensiune. Odată ajunși aici puteți gusta specialități tradiționale la un preț avantajos. Facilități: Internet gratuit; Parcare privată; Grădină sau zona verde; Bucătărie complet echipată; Recepţie non-stop sau opţiunea de stocare cheie; TV în camere sau în hol; Schimb de prosoape şi lenjerie de pat.

Casa Botár

Casa Botár este o locație ideală pentru relaxare având în vedere că se oferă servicii wellness. Printre facilități se numără accesul la internet wireless este disponibil la casă de oaspeți, iar fiecare cameră are baie proprie. Biserica Unitară se află la o distanță de 500 m.

Dacă plănuiești un sejur în România în următoarea perioadă, intră pe www.travelminit.ro și găsește cele mai bune opțiuni de cazare pentru tine.