De ce sa vizitam rezervatia Scarita – Belioara, judetul Alba?

Scarita - BelioaraPoate ca nu se numara printre primele zece locuri de vizitat ale judetului Alba, cel putin in viziunea localnicilor, insa rezervatia geo-botanica Scarita – Belioara din masivul Muntele Mare este cu siguranta un important punct de atractie din judet. Nu doar ca ea adaposteste specii de plante care au aparut pentru prima data in perioada glaciara si s-au adaptat conditiilor de viata de la aceasta altitudine, dar pozitia sa strategica face ca aceste minunatii sa poata fi admirate doar de cei care se incumeta sa o descopere.

Cum ajungeti la rezervatia Scarita – Belioara

Punctul de plecare spre rezervatia geo-botanica Scarita – Belioara este comuna Posaga de Jos, din nordul judetul Alba. Localitatea este situata pe Valea Ariesului din muntii Apuseni, la o distanta de aproximativ 16 km de DN 75 Turda – Campeni si la o altitudine de 1371m. Comuna Posaga de Jos este, de altfel, o destinatie turistica in sine; aici puteti sa admirati casele de lemn acoperite cu paie, carute trase de boi si chiar valtoarea din capul satului. In Posaga de Jos pare ca timpul a ramas in loc. Mai departe, drumul trece prin localitatea Posaga de Sus (DC 42), iar apoi pe Valea Belioarei pana ajungeti la marginea satului si mai departe pe poteca ce se desprinde din sat. Si Belioara este un sat la fel de atractiv, cu gospodariile sale traditionale si localnici care inca folosesc unelte vechi, de lemn.

Suprafata totala a ariei protejate, declarata rezervatie botanica in anul 1935, este de 140 hectare si se intinde pe raza comunelor Ocolis si Posaga din judetul Alba. Accesul in rezervatie se poate face si prin Valea Ariesului (din Ocolis): dupa ce ajungeti in satul Posaga de Jos, mergeti mai departe pana la Manastirea Posaga (un loc frumos si linistit), Cheile Posegii si ajungeti in satul Belioara. Initial, numele rezervatiei geo-botanice era Scarisoara, desi localnicii ii spuneau Scarita. Ulterior, pentru a nu se crea confuzii intre aceasta rezervatie si Ghetarul de la Scarisoara (aflat oarecum in apropiere), s-a hotarat adoptarea numelui actual: Scarita – Belioara.

Ce veti descoperi la Scarita – Belioara

Pereti verticali, paduri de conifere (cu exemplare seculare de pin si molid), paraie si cascade minunate, varfuri si abrupturi spectaculoase, specii de plante rare (chiar unice in Europa multe dintre ele), pe care de obicei le intalnesti la altitudini mult mai inalte: gentiana-cupa, strugurii ursului, sangele-voinicului, argintica, laleaua pestrita, sapunarita galbena (care este o specie de origine mediteraneana), caldarusa, crinul pestrit, martaloaga. Nelipsita din rezervatie este si floarea-de-colt.

La Scarita – Belioara exista multe specii rare de fluturi care va vor incanta cu coloritul lor, insa culmile semete sunt strajuite de cea mai mare pasare rapitoare din tara, acvila de stanca – Aquila chrysaetos. Pot fi zarite pe Coltul Bleantului, Varful Negrilii sau Piatra Belii.

Intreaga rezervatie numara atat de multe pesteri, incat e foarte greu sa o definesti pe cea mai frumoasa: Cosul Boului, Pestera Lunga, Pestera lui Filip, Pestera Calugarului, Pestera fara Fund, Pestera Rosie sau Pestera Coltului Rotund sunt doar cateva dintre ele. Merita sa ajungeti pe Sesul Craiului, amplasat pe un platou calcaros, la peste 1350m altitudine.

Relieful este spectaculos, calcaros si cu diferente mari de nivel: de la poale pana in cel mai inalt varf (Vf. Scarita, care are 1384m altitudine) este o diferenta de nivel de 700 de metri. Unii spun ca luna iunie este cea mai frumoasa perioada in care merita sa vizitezi rezervatia biologica (cand infloresc toate florile si te simti ca-n paradis), insa toamna – si mai ales luna octombrie – are farmecul ei aparte. Ruginiul frunzelor te lasa pur si simplu fara cuvinte.

Traseu turistic
Daca va plac ascensiunile si vreti sa exploatati la maximum excursia in aceasta zona, puteti sa alegeti traseul montan dintre Baisoara si Rezervatia Scarita – Belioara (Crucea Crencii – Muntele Romaneasa – Rezervatia Scarita-Belioara – V.Belioara – Lunca Larga – Cheile Runcului – Runc – Ocolis).
Durata este de aproximativ 3 ore pana in rezervatie, insa daca va continuati drumul pana la Ocolis, timpul se dubleaza.

Cauti cazare? Intra aici!