Poiana Narciselor – un colt de Rai din inima Romaniei

B_K_Design/Shutterstock.com

Rezervatia Naturala Dumbrava Vadului, cunoscuta si sub numele de Poiana Narciselor, este cea mai mare suprafata din Europa care gazduieste frumoasele flori. Aria protejata se intinde pe 400 de hectare, insa mireasma florilor se poate simti de la zeci de metri distanta.

Poiana Narciselor este formata din milioane de flori, in unele locuri fiind gasite peste 100 de fire de narcisa pe metru patrat. Gingasa floare incanta ochii tuturor vizitatorilor de la inceputul lunii mai, pana spre finalul lunii iunie, in fiecare an. Legenda spune ca narcisele au luat nastere pe mormantul tanarului Narcis, un flacau frumos indragostit de propriul chip. Nu e de mirare ca turistii se inghesuie an de an sa le admire, avand in vedere frumusetea aparte a locului si parfumul raspandit in toate directiile. Aflati in cautarea unui loc nou in care sa se relaxeze sau pur si simplu ajunsi din intamplare pe meleagurile inmiresmate, turistii din toate colturile tarii vin in Poiana Narciselor si se minuneaza de splendoarea naturii.

Poiana Narciselor s-a dezvoltat datorita solului pozdolic favorabil cresterii si intretinerii acestui tip de flori. Umbrele copacilor sunt prezente in procent foarte scazut, iar acest lucru a favorizat patrunderea razelor soarelui cat mai aproape de sol. Toate aceste conditii, plus dragostea nemarginita a localnicilor pentru acest loc au creat o zona unica in Europa cu care ne mandrim peste hotare. Spuneam ca dragostea nemarginita a localnicilor pentru natura a ajutat la dezvoltarea acestui areal deosebit; daca n-ar fi protejat locul si ar fi vandalizat poiana culegand narcisele de fiecare data cand si-ar fi facut aparitia, astazi ne-ar fi fost imposibil sa mai admiram frumusetea naturii din muntii Fagaras.

Cand infloresc narcisele in poiana? Narcisele infloresc de regula in luna mai.

Cum ajungi la Poiana Narciselor? La 50 de kilometri de Brasov, pe DN1, inainte de orasul Fagaras va trebui sa schimbi directia de mers si sa te indrepti catre localitatea Vad. Aici te va intampina inca de la intrare, mireasma de narcise ce te va purta catre poiana.

Unde te cazezi in apropiere? Daca vrei sa petreci o noapte in apropierea Poienii Narciselor iti recomandam sa te cazezi intr-unul din hotelurile din Brasov. Afla toate detaliile despre unitatile de cazare din Brasov din acest link!

Alte rezervatii naturale floristice din Romania:

  • Valea Iadei cu Syringa josichaea – in zona estica a judetului Bihor, pe o suprafata restransa de 2 hectare se intinde o rezervatie naturala in care creste si se dezvolta o specie de arbust denumita popular liliac carpatin. Pentru a admira florile de liliac, trebuie sa vizitati rezervatia in perioada lunilor mai-iunie.
  • Poiana Florilor – tot in judetul Bihor se afla oria protejata numita Poiana Florilor, o rezervatie naturala de tip mixt ce adaposteste numeroase exemplare de bulbuci de munte (Trollius europaeus), sabiute (Gladiolus imbricatus) si crini de padure (Lilium martagon). Pentru a te bucura de un peisaj superb iti recomandam sa vizitezi poiana in luna iunie, cand toti bobocii vor inflori.
  • Poiana cu narcise de pe Masivul Saca – o rezervatie naturala ce adaposteste exemplare superbe de narcisa se gaseste si in Muntii Rodnei. Admira gingasele flori in luna mai a fiecarui an.
  • Dealul cu Fluturi – in judetul Cluj sta ascunsa o rezervatie mixta ce reprezinta casa unui numar impresionant de fluturi. Pe langa aspectul faunistic deosebit, in zona flora este bogata in exemplare de astragalus (Astragalus excapus), salvie (Salvia transsylvanica) si jurine (Jurinea mollis).
  • Poiana cu narcise Gurghiu – In Poiana cu narcise din apropierea localitatii Gurghiu, pe langa narcise pot fi admirate si alte flori precum: piciorul cocosului, bulbucul de munte, floarea-cucului, stupitu cucului si rogoz. Pentru a te bucura pe deplin de frumusetea florilor din zona iti recomandam sa vizitezi poiana spre sfarsitul lunii mai.

Profita de locurile frumoase de la noi din tara si descopera-le inaintea tuturor. Rezerva acum o camera in apropierea uneia dintre rezervatiile de mai sus si uimeste-ti toti prietenii cu pozele din vacanta.