Podul lui Dumnezeu, minunea naturala din Ponoarele

Sursa foto: Hurghea Constantin/Shutterstock.com

Romania este, cu siguranta, un taram binecuvantat cu locuri naturale uluitoare. Un asemenea loc este si Podul lui Dumnezeu, un pod format prin puterea naturii, unic in intreaga lume, ce masoara 30 de metri in lungime, 13 de metri in inaltime, 22 de metri in latime si 9 metri la deschidere, fiind astfel cel mai mare pod natural din tara noastra si al doilea cel mai mare de pe continent, dar singurul in care este posibil accesul cu autovehiculele, chiar si cu vehiculele de mare tonaj. 

Numit si Podul Natural, Podul lui Dumnezeu se gaseste in judetul Mehedinti, pe aria localitatii Ponoarele si se prezinta sub forma unei gigantice arcade din piatra peste care trece drumul Baia de Arama – Drobeta Turnu-Severin. 

Podul a luat nastere in urma rasturnarii zidului superior al unei pesteri si domina intregul peisaj din zona cu ale sale dimensiuni covarsitoare. O legenda locala spune ca lui Dumnezeu i s-a facut mila de localnicii din sat care nu aveau cum sa treaca Valea Pragului, astfel ca l-a alungat pe diavolul ce isi avea ascunzisul in pestera de la pod. Cand diavolul a fugit, tavanul pesterii s-a pravalit, iar Dumnezeu a facut podul pentru oameni. Mai mult, iesind la Zatonul Mare, dracul s-a agatat cu ghearele de stancile din Dealul Pesterii. Una dintre stancile zgariate este vizibila si astazi, purtand numele de Stanca Dracului. O alta legenda sustine ca Dumnezeu a construit podul pentru a-l ajuta pe Sfantul Nicodin sa treaca spre Tismana atunci cand localnicii l-au alungat din sat, loc in care acesta voia sa construiasca un lacas de cult.

Conform informatiilor de pe site-ul oficial al primariei Ponoarele, Podul lui Dumnezeu poate fi admirat cel mai bine in toata splendoara sa din Crovul Pesterii, loc din care se dezvaluie deschiderea spre pitoreasca Vale a Pragului, unde structura etajata a podului este compusa din blocuri suprapuse de calcar, formata astfel in urma eroziunii si a precipitatiilor de-a lungul sutelor de ani. Privita din Valea Turcului, care se gaseste in partea opusa, podul se prezinta sub forma unui arc gigantic, impietrit, pe sub care se dezvaluie inverzitul Deal al Pesterii si azurul cerului.

Foarte aproape de Podul lui Dumnezeu, turistii au ocazia de a vizita doua lacuri carstice extrem de frumoase, despre care se spune ca nu ar avea fund. Acestea poarta denumirea de Zatonul Mare si Zatonul Mic. 

Sunt niste locuri naturale pitoresti, interesante, ce fac deliciul oricarui pasionat de fotografii. Din pacate, sunt prea putin cunoscute din cauza neglijentei autoritatilor si lipsei de promovare turistica. Mai mult, din cauza fenomenului de inghet-dezghet si a circulatiei intense a autovehiculelor, Podul lui Dumnezeu risca sa se prabuseasca in viitorul apropiat. Prin urmare, daca vrem sa il admiram cat inca mai sta in picioare, ar fi bine sa ne grabim sa il vizitam. Experienta, in mod cert, nu va fi dezamagitoare, mai ales ca tinuturile si peisajele deluroase ale Mehedintilor sunt intotdeauna o adevarata placere. 

Iar in privinta locurilor de cazare in regiune, nu ne putem plange. In Mehedinti poti gasi atat camere de hotel cat si sejururi in pensiuni rustice mai mult decat convenabile. Mai multe informatii despre acest aspect poti gasi in urmatorul link!