Peisaje romanesti de poveste unde s-au filmat filme straine

Peisaje din Romania-TransfagarasanPe Renee Zellweger, Andy Garcia, Nicole Kidman, Dolph Lundgren, Kevin Costner sau Jude Law ii stii cu siguranta, i-ai vazut in multe pelicule americane. Ai fi curios sa afli ca toti acestia au filmat si in Romania? Poate ca vazandu-le filmele, nu ai recunoscut unele peisaje romanesti de poveste care apareau la un moment dat pe ecran, insa merita sa le amintim aici si poate asa iti starnim si interesul sa le vizitezi si sa-ti imaginezi din ce unghi a fost filmata scena respectiva.

Rasnov si Potigrafu – in „Cold Mountain”

Filmul Cold Mountain, aparut in 2003, a fost printre primele pelicule straine care au aratat lumii intregi minunatele peisaje romanesti si le-au promovat la adevarata lor valoare. Multe scene din frumoasa poveste de dragoste a personajelor interpretate de Nicole Kidman si Jude Law, derulata sub ochii neiertatori ai lui Renee Zellweger, au fost filmate in doua localitati romanesti. America anilor 1860 s-a „regasit” in aceste peisaje din satul prahovean Potigrafu si al celui brasovean, Rasnov. Credeti ca am fi rautaciosi daca am considera ca marii actori americani au jucat atat de bine incat filmul a obtinut 7 nominalizari la Oscar si pentru ca au fost vrajiti si inspirati de peisajele de pe Valea Glajariei?

Padurea Baneasa – in „The Princess of Thieves”

Cand treci foarte des pe langa un loc, ajungi la un moment dat sa nu-l mai admiri asa cum merita, devine banal. Ei bine, „cautatorii de peisaje” salbatice si idilice au descoperit Padurea Baneasa si i-au exploatat frumusetea filmand in mijlocul ei anumite scene din „The Princess of Thieves” (2001). Seamana Padurea Baneasa cu Padurea Sherwood? Se pare ca da, de vreme ce protagonista, tanara Keira Knightley, a stat aproape cinci saptamani in Romania ca sa filmeze aceste scene. Ulterior, pelicula a fost apreciata si considerata una dintre cele mai bune versiuni ale personajului legendar Robin Hood.

Constanta si Marea Neagra – in „The Brothers Bloom”

Romania s-a bucurat de o promovare foarte foarte buna si in 2008 – anul in care alte zone din tara, de data aceasta orasul Constanta si apele Marii Negre au avut ocazia sa fie admirate de straini. Cel putin de cei care au vazut filmul „The Brothers Bloom”. Trei mari actori americani (Adrien Brody, Rachel Weisz si Mark Ruffalo) s-au plimbat pe strazile Constantei si pe apele Marii Negre, cu vaporul. Mult mai scurta a fost insa scena in care actorii au ajuns in Sinaia, la Castelul Peles, dar suficienta cat sa-l „arunce in aer”.

Satele Moreni si Glod – in „Borat”

Un munte frumos, o padure, un lac pot fascina foarte usor, mai ales daca cel care le admira este un mare iubitor de natura. Dar cand doua sate obisnuite romanesti reusesc sa atraga regizorii straini atat de mult incat sa le foloseasca drept fundal, inseamna ca nu sunt chiar atat de „obisnuite”, nu? Cand s-a turnat filmul „Borat” (2006), satele Moreni si Glod au devenit, peste noapte, doua sate din Kazahstan, pe ulitele carora se plimba personajul interpretat de Sacha Baron Cohen.

Transfagarasanul si Centura Sibiului – in „Ghost Rider 2”

In 2010, cand s-a filmat „Ghost Rider 2” – in rolul principal jucand Nicolas Cage -, mai multe zone frumoase din Romania au devenit pentru o vreme cadrele ideale cautate de regizori. Una dintre ele a fost soseaua de centura a Sibiului, alaturi de peisajele de poveste din acea zona. Merita amintit aici si faptul ca Nicolas Cage a fost cazat la o pensiune de cinci stele din Sibiu. Fiind vorba de realizarea unui film de actiune, nu a fost uitat nici Transfagarasanul, un loc ideal pentru cei care-si doresc un traseu de raliu adevarat. Si tot pentru acest film a fost selectat un alt loc romanesc de poveste: Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Sinaia, Constanta, Bucuresti, Piatra Neamt si Brasov – in „Youth Without Youth”

Pelicula „Youth Without Youth” (2007) are mult spirit romanesc in ea. In primul rand, scenariul a fost realizat dupa povestea fantastica scrisa de Mircea Eliade („Tinerete fara tinerete”): un profesor (alias Dominic Matei) este lovit de traznet si „intinereste” brusc si ciudat cu 40 de ani. De aici, o sumedenie de intamplari si situatii ciudate. In al doilea rand, regizorul Francis Ford Coppola a oferit o parte din roluri catorva actori romani: Alexandra Maria Lara, Adrian Pintea si Marcel Iures – jucate de altfel, exemplar. Iar in al treilea rand, cinci orase din Romania au fost alese sa reprezinte anumite cadre din film. Este vorba despre Sinaia, Constanta, Bucuresti, Piatra Neamt si Brasov.