Obiective turistice in judetul Bihor

Palatul Vulturul Negru - Oradea, judetul BihorLacuri, palate, chei si pesteri, biserici si statiuni – o multime de obiectiv turistice. Si toate sunt concentrate in zona judetului Bihor. Merita sa-ti faci timp sa le vizitezi, sa le admiri si sa le asculti povestile. Noi iti oferim mai jos doar cateva indicii interesante, ca un puzzle. Imaginea intreaga va trebui sa o definitivezi chiar tu, dupa ce le vedea pe toate.

Biserica de lemn din Pestis

Langa Alesd, in localitatea Pestis din judetul Bihor, este aceasta bisericuta frumoasa din lemn, declarata monument istoric, care poarta hramul Buna Vestire. Pe o inscriptie pastrata pana in ziua de azi apare clar anul 1797 – cel in care a fost construita biserica de catre mesterii Bocse-Mihaiu. Lacasul nu avea initial prispa, aceasta fiind adaugata abia in 1892. Ulterior, biserica a mai fost renovata o data, in 1922. Daca vei avea curiozitatea sa pasesti in interior, vei vedea picturile ce poarta semnatura lui Ioan Zugravu, dar si iconostasul vechi din 1810. Datorita vechimii sale, dar si a frumusetii care atrage turistii in fiecare an, biserica de lemn din Pestis este considerata una dintre principalele atractii ale zonei.

Cheile Albioarei – Pestera Meziad

Daca ajungi in bazinul superior al Vaii Rosia (pe drumul judetean 764 Beius – Alesd), vei descoperi minunatele Chei ale Albioarei, desfasurate in semicerc. Au o lungime de 2,6 km si o adancime medie de 100 de metri. Sunt de-a dreptul impresionante. Desi nu le strabate niciun parau permanent, cum probabil te-ai astepta, zona este impanzita la propriu de o multime de pesteri. Daca ti-ai propune sa le vizitezi pe toate, probabil ca ti-ar lua ceva timp: Pestera Vacii, Pestera Uraciosii, Pestera Calului, Pestera Babii, Pestera Crucii, Pestera Valaului sunt doar asa, cateva, cu care sa-ti faci incalzirea.

Una dintre cele mai interesante este Pestera Meziad din Muntii Apuseni, care a si fost amenajata in scop turistic. Are nu mai putin de 16m inaltime si 10m latime, iar coloniile de lilieci si speleoteme care atrag turistii in numar mare au facut ca pestera sa fie declarata arie naturala protejata. Nu te aventura sa o vizitezi insa fara un ghid. Interesant este ca in pestera Meziad s-au descoperit urme din paleolitic si neolitic; specialistii spun ca ea a fost locuita de Homo sapiens, dar si de ursul de caverna. Zona nu ai cum sa o ratezi (si nici nu trebuie, zicem noi), pentru ca ele, cheile, sunt singura poarta de intrare in Muntii Padurea Craiului, dinspre Depresiunea Beiusului.

Palatul Vulturul Negru

Municipul Oradea este inima judetului Bihor. Un oras extrem de interesant si de frumos, in care fiecare cladire are propria sa istorie. Ne oprim de aceasta data la Palatul Vulturul Negru, din Piata Unirii. Este cel mai reprezentativ monument in stil secession nu doar al orasului, ci al intregii Transilvanii. Arhitectura deosebita apartine artistilor Jacob Dezso si Komor Marcell, care au construit aceasta frumusete in perioada 1907 – 1908. In incinta palatului se afla cea mai mare sala din oras, care a fost – ani la rand – gazda multor spectacole si concerte. Interiorul te lasa pur si simplu fara cuvinte, cand vezi abundenta de ornamente: plafoane, bolti, lambriuri, ferestre, coloane, vitralii si sticla sablata. Palatul are forma literei Y, fiecare capat al literei reprezentand cate o intrare dominata de cate un vultur (emblema palatului). De altfel, pasajul in care se intra dinspre strazile Vasile Alecssandri si Independentei a fost construit sub forma unui cioc de vultur. Ingenios, nu? La fel de ingenios este si turnul cu ceas amplasat pe fatada principala (cea dinspre Piata Unirii), cu motive florale si zoomorfe.

Cetatea Oradea

La fel de frumoasa precum Cetatea Alba Carolina din Alba-Iulia, Cetatea Oradea se afla si ea pe ultima suta de metri in privinta lucrarilor de restaurare. Inceputurile ei dateaza de acum 900 de ani, timp in care cetatea a traversat perioade zbuciumate. A fost mai intai o cetate cu pamant si palisade de lemn – asa arata pana in anul 1241. Mai tarziu, intre 1247 si 1569 devenise o cetate de piatra, cu forma circulara. Abia dupa aceea, intre 1570 si 1618 a luat forma unei cetati pentagonale, cu bastioane pe colturi si santuri cu apa. Proiectul acelor vremuri, apartinand unor arhitecti italieni, a fost pastrat pana in ziua de azi, obiectivul in stil renascentist fiind si la ora actuala cel mai bine pastrat din Europa centrala.

Cetatea a tinut loc mai bine de 450 de ani drept resedinta a Episcopiei romano-catolice de Oradea (intre 1092 si 1557). In acea perioada, locatia a functionat ca si biblioteca, observator astronomic, scoala si tiparnita, Oradea fiind recunoscut drept un centru cultural si religios important.
Aici sunt inmormantate sapte capete incoronate: Ladislau I, Andrei al II-lea, Stefan al II-lea, Ladislau al IV-lea Cumanul, regina Beatrix, regina Maria (sotia lui Sigismund de Luxemburg) si regele Sigismund de Luxemburg.

Baile Felix

Tot in judetul Bihor exista si Baile Felix, cea mai mare statiune balneara din Romania, in care poti sa te relaxezi, sa te recreezi sau sa urmezi o serie de tratamente atat vara, cat si iarna. Numarul afectiunilor ce pot fi tratate in aceasta statiune este foarte mare, dar asta nu inseamna ca nu poti sa o vizitezi si ca simplu turist sau doar pentru o baie in bazinele cu valuri si cu apa termala. Mai ales ca distanta fata de Oradea este de doar 4 kilometri.

Unitati de cazare in judetul Bihor puteti gasi pe site-ul nostru, Travelminit!