Obiective turistice de-a lungul soselei Transalpina

Nu-i putin lucru sa traversezi patru judete si sa treci aproape “razant” pe langa niste masive muntoase pe o sosea pe care simti ca te poarta spre cer. Dar asta-i soseaua Transalpina, veche de mii de ani si totusi foarte noua, pentru multi dintre turistii romani care abia acum o descopera. I se mai spune si Drumul Regelui – pentru ca a fost reconstruit si inaugurat in 1938 de Regele Carol al II-lea. Toata familia regala l-a parcurs atunci, in ziua inaugurarii. Astazi, soseaua Transalpina este cea mai inalta sosea din tara. Punctul cel mai inalt este in Pasul Urdele, la 2145 m altitudine. Soseaua traverseaza Muntii Parang de la sud la nord si parcurge patru judete: Valcea (unde este si portiunea cu cea mai mare altitudine), Gorj, Sibiu si Alba.

Soseaua – cunoscuta ca DN 67C – este spectaculoasa si aproape toti cei care au traversat-o cel putin o data spun ca ar fi mult mai frumoasa decat Transfagarasanul. In zona judetului Valcea, soseaua de creasta trece la mica departare de cateva varfuri muntoase de peste 2000 de metri altitudine: Papusa (2136m), Iezer (2157m), Muntinu (20162m), Dengheru (2084m) si Urdele (2228m).

TransalpinaTransalpina nu a fost asfaltata multa vreme – poate de aceea nici nu a fost atat de cunoscuta. Pana in 2009, soseaua (DN 67C) nu a stiut practic ce e acela asfalt. E ceva, cand te gandesti ca e veche de pe vremea romanilor; au construit-o armatele romane, care doreau sa ajunga la Sarmizegetusa, si au pavat-o cu piatra. La ora actuala, singura zona asfaltata si reabilitata este Novaci – Ranca. Celelalte sunt inca in curs de reabilitare. Suficient insa ca numarul turistilor care aleg soseaua care urca spre cer sa fie tot mai mare. Poate ca si Transalpina va fi descoperita si promovata de cei de la Top Gear, asa cum s-a intamplat in cazul Transfagarasanului!

Obiective turistice

Odata ajuns pe Transalpina, probabil ca vei vrea sa faci si altceva decat sa te plimbi pe sosea, oricat de spectaculoasa ar fi. Poti sa vizitezi cateva obiective turistice in zona, cum ar fi Pestera Polovragi, Cheile Oltetului sau una din manastirile Icoana sau Polovragi.

Cheile Oltetului nu sunt foarte lungi, au doar 1,5km, insa nu exista turist care sa fi trecut prin zona si sa nu stie de ele. Sunt spectaculoase si au niste pereti verticali care te fascineaza. O plimbare prin Cheile Oltetului te va face sa te simti atat de mic si de neinsemnat in fata naturii! (Este indicat ca aceasta plimbare sa o faceti intr-o zi insorita sau cel putin nu intr-una ploioasa, din cauza caderilor de pietre). De asemenea, este si unul din locurile frecventate des de amatorii de escalada, dar si de fotografii pasionati, deopotriva. Tot aici se afla si renumita Pestera Polovragi, ale carei galerii subterane ating 9000 de metri lungime.

Manastirea Polovragi se afla in imediata vecinatate a pesterii cu acelasi nume. Lacasul de cult are o vechime ce depaseste 500 de ani. Se obisnuieste ca in fiecare an, de Sfantul Ilie (20 iulie), la manastire sa se organizeze o “nedeie”, la care participa, deopotriva, gorjeni, valceni si transilvaneni.

Cazare in zona Transalpina

Turistii care isi doresc sa ajunga pe Transalpina trebuie sa stie ca nu vor gasi spatii de cazare in imediata apropiere a soselei, decat la Ranca – este valabil pentru cei ce vin din sud. Ranca este o localitate transformata in statiune cu mult timp in urma, in 1930, fiind de altfel aflata la cea mai mare altitudine din tara (1650m).

De asemenea, exista pensiuni in localitatile aflate pe drumul de legatura, adica in Novaci, Baia de fier, Horezu sau Polovragi. Turistii care vin din nord pot alege orice cazare din Marginimea Sibiului, cea mai apropiata localitate. Sau, daca vreti sa impuscati doi iepuri deodata, puteti alege un spatiu de cazare de pe Valea Oltului, cum ar fi la Voineasa, Obarsia Lotrului sau Brezoi. Iata mai jos si cateva idei de pensiuni:

Cabana Transalpina Ranca, Ranca

Un popas la cea mai inalta cabana din Ranca – Cabana Transalpina Ranca – este deosebit. Amplasata in masivul Parang, la 1756m altitudine, cabana este la 20km de Novaci si 25km de Obarsia Lotrului. Iarna, cabana se bucura de o prezenta numeroasa a turistilor, datorita partiei de schi care se afla in imediata apropiere (Ranca1). Insa si vara are farmecul ei; amplasata intr-o zona alpina, turistii se pot bucura la orice ora din zi si din noapte de vederea panoramica asupra intregii zone – Muntii Capatanii, Muntii Retezat si Muntii Parang.

Cabana are o capacitate de cazare de 8 camere si numeroase facilitati: baie propire, TV led full HD, balcon, acces la bucataria complet utilata, living, internet, terasa, gratar exterior si parcare.
Tarif*: 100 de lei camera dubla/noapte (fara masa)

Pensiunea Lili, Novaci

Situata in localitatea Novaci din judetul Gorj, Pensiunea Lili este la poalele Muntilor Parang, chiar la intrarea pe soseaua Transalpina. Locatia pune la dispozitia turistilor un living, bucatarie, foisor cu gratar, curte si camere duble cu pat matrimonial sau 2 paturi twin.
Tarif*: 80 de lei camera dubla/noapte (fara masa)

Zan Hotel****, Voineasa

Hotelul Zan este in Voineasa, judetul Valcea, amplasat chiar pe malul Lotrului, la poalele muntilor cu acelasi nume. Are 20 de camere dotate cu aparatura moderna si facilitati de 4 stele: TV LCD, telefon internet, aer conditionat. Muntii Lotrului ofera o priveliste incantatoare, de care poti sa te bucuri din plin daca alegi sa te cazezi la acest hotel. Hotelul dispune de un restaurant cu terasa si un centru de relaxare.
Tarif: 260 de lei camera dubla/noapte (cu mic dejun)

*Tarifele sunt valabile in weekend-ul 1 – 2 august 2015