Obiceiuri si traditii maramuresene in noaptea dintre ani

Sursa foto: Angyalosi Beata/Shutterstock.com

Sarbatorile de iarna sunt incarcate cu obiceiuri si traditii pastrate din mosi-stramosi. Chiar daca, in marile orase ale tarii, obiceiurile de iarna nu mai sunt respectate asa cum erau odinioara, Maramuresul ramane la fel de autentic ca in vremurile de demult, pastrand intacte traditii vechi de sute de ani. Astfel, toti calatorii care poposesc in nordul Romaniei in noaptea dintre ani vor avea oportunitatea de a face un pas in trecut si de a fi martorii unei vieti simple, dar fermecatoare, cu colinde, jocuri, mancaruri traditionale, horinca si, nu in ultimul rand, cu multa veselie.

In noaptea de Revelion, satele din Maramures sunt in plina forfota, rasunand incontinuu de glasul colindatorilor ce trec din casa-n casa pentru a ura localnicilor un nou an cu sanatate, mai imbelsugat in roade si incarcat cu noroc. Dar mai presus de asta, in casele oamenilor sunt asteptate cetele de copii cu Jocul Caprei, Steaua si Plugusorul, care vor fi rasplatite cu platouri rustice cu jumari, slanina, carnati si ceapa, paine facuta in casa si cozonaci cu nuca. Totodata, pe ulitele din sate isi fac aparitia cetele de mascati cu gandul de a alunga spiritele rele, un spectacol pe care vizitatorii il considera mai mult decat fascinant.

Pentru cei ajunsi in Maramures pentru a celebra intrarea in Noul An, e musai sa guste din toate preparatele culinare traditionale, gustoase ca nicaieri altundeva. Placinta cu diferite umpluturi, sarmalele cu pasat, mamaliga cu urda, turta de malai si cartofii cu usturoi facuti la cuptor sunt doar cateva dintre mancarurile nelipsite pe mesele maramuresenilor in perioada sarbatorilor de iarna.

Un alt obicei vechi de Anul Nou pe care maramuresenii inca il mai pastreaza este “Strigatul peste sat”. Conform ethnologului Pamfil Biltiu, acest joc are un rol similar cu cel al unei instante. In prima zi din an, pe doua dealuri de la marginea satului se aduna cate o ceata pentru a dezbate evenimentele sociale, mai putin placute, decurse de-a lungul anului ce tocmai s-a incheiat. Practic, rolul cetelor care striga peste sat este sa pedepseasca abaterile de la regulile etico-civice taranesti, aspirand la o conduita ideala din acest punct de vedere si la liniste sociala. In acest fel, cei certati sunt facuti de rusine peste sat, lucru foarte grav conform opiniei populare. Din pacate, acest obicei savuros a fost abandonat in ultimii ani, ramanand doar cateva sate in care mai pot fi auzite “abaterile de la conduita etica si civica” ale consatenilor.

Alte obiceiuri maramuresene in noaptea dintre ani fac referire la alungarea spiritelor rele, la indepartarea bolilor si la sporirea roadelor. Atunci se ingroapa anul vechi prin stingerea luminilor din gospodarii si tragerea clopotelui la biserica. De asemenea, in aceasta noapte exista obiceiul de a se fura portile, considerandu-se ca doar asa trecerea anului poate sa fie libera.

Pentru a avea sanatate tot anul, fetele de la sate se scalda in apa curgatoare, indepartand astfel toate impuritatile trupesti si sufletesti.

De Boboteaza, preotul fiecarei comunitati trece prin toate casele credinciosilor pentru a le sfinti cu agheasma, venirea sa fiind vestita de un mic grup de copii ce ureaza gazdelor sanatate si belsug.

Cu atatea obiceiuri si traditii deosebite, Maramuresul merita, cu siguranta, sa fie vizitat in perioada sarbatorilor de iarna. Daca vrei si tu sa celebrezi intrarea in Noul An in aceasta regiune pitoreasca, intra aici pentru a gasi cele mai bune locuri de cazare!