Obiceiuri si traditii de Craciun in Bucovina

Sursa foto: Kateryniuk/Shutterstock.com

Daca vrei sa te intorci la radacini si sa descoperi Romania asa cum era ea odinioara, cel mai bun loc este Bucovina. Falticeni, Suceava, Radauti, Campulung Moldovenesc sau Gura Humorului sunt locuri desprinse din rai, care te intampina cu oameni calzi, peisaje impresionante si traditii bine-pastrate.

Cea mai buna perioada in care poti descoperi traditiile bucovinesti este Craciunul, atunci cand se sacrifica porcul, se pregatesc cele mai interesante preparate, iar oamenii se imbraca in straie de sarbatoare.

Lista obiceiurilor pe care Bucovinenii le respecta cu strictete an de an este mare. Vom incerca, asadar, sa le alegem, asadar, pe cele mai interesante.

Care sunt obiceiurile si traditiile de Craciun care definesc Bucovina?

Inca de pe 6 Decembrie, atunci cand se sarbatoreste Sfantul Nicolae, pana pe 1 Ianuarie cand se sarbatoreste Anul Nou, Craciunul isi lasa atmosfera de sarbatoare asupra localitatilor din Bucovina.

Vizitatorul care va veni in Bucovina in aceast perioada va descoperi:

  • Cetele. Sunt grupuri de tineri care pe toata perioada sarbatorilor canta colinde, joaca diverse personaje biblice si se intrec intre ele in frumusetea portului pe care il poarta si in frumusetea programului. Pentru a face parte dintr-o astfel de ceata, tinerii trebuie sa aiba o anumita conduita, sa cunoasca obiceiurile locului si sa poata canta corect. Este o adevarata placere sa descoperi reprezentatiile date de aceste cete.
  • Ignatul. Este obiceiul de a sacrifica porcul de Craciun. Desi foarte multi romani au ajuns sa sacrifice porcii in alte zile decat cea de ignat, in mod normal, sacrificiul trebuie sa aiba loc in 20 decembrie. Traditia ignatului ar radacini precrestine. Initial, sacrificiul facut ii era dedicat zeitatii vegetatiei, in asa fel incat aceasta sa aduca din nou viata in tot ceea ce ii inconjoara pe oameni. Vechiul inteles al ignatului a disparut, insa se pastreaza multe traditii precum taierea urechilor si a cozii animalului, incalecarea acestuia de catre copii si prepararea raciturilor si a pomanei porcului.
  • Traditiile din Ajun. Ziua de 24 Decembrie este foarte importanta in lumea crestina si cu siguranta are o mare importanta in randul locuitorilor din Bucovina. In Ajun se face curatenie generala, se impodobeste casa cu cele mai frumoase lucruri si se fac tot felul de actiuni care au rolul de a aduce bunastarea si sporul in anul ce urmeaza. Ziua de Ajun este cea in care se inapoiaza datoriile avute catre vecini si se pregatesc cele mai bune preparate: cozonaci, fripturi, piftii, sarmale, etc. Ajunul este si prima zi in care se pot gusta preparatele din carne. Evident, nu lipseste colindatul. Ziua, casele sunt colindate de copii, urmand ca seara sa fie colindate de tineri. Pentru belsugul casei, acestia primesc bani, dulciuri sau diverse alte daruri precum colaci si fructe.
  • Traditii din Ziua Craciunului. Ziua de Craciun este destinata petrecerii, cu muzica, mancare si voie buna. Colinda continua insa. De data aceasta, cei care colinda sunt tinerii casatoriti si persoanele in varsta, care merg pe la prieteni pentru a le ura de bine. Una dintre colindele cele mai popular este Steaua, colindatorii imortalizand marele eveniment crestin si transmitandu-l mai departe. Inca exista o multime de grupuri care merg cu Steaua prin Bucovina, chiar daca traditia si-a mai pierdut din insemnatate.

O vizita in Bucovina de Craciun poate sa insemne o intelegere mult mai buna a traditiilor si a modului in care traiau oamenii in trecut. De asemenea, este ocazia de a gusta din numeroasele preparate delicioase realizate din purcelul proaspat taiat. Nu lipsesc dulciurile si bautura buna, care curge din belsug.


Daca vrei sa mergi in Bucovina de sarbatori, iata o optiune excelenta: http://bit.ly/2ARcIcK