O zi la Salina Turda, una din cele mai vizitate atractii turistice din Transilvania

Salina TurdaDaca ajungi in Cluj sau chiar la Turda, care se afla la circa 30 km distanta fata de Cluj – Napoca (pe DN1 sau E60), fa-ti timp si programeaza-ti o zi pentru vizitarea Salinei Turda. O gasesti in zona Durgau – Valea Sarata (unde exista si un strand cu apa sarata). Dupa aproximativ 2 km de la intrarea in orasul Turda, paraseste E60 spre stanga, urmarind indicatorul „Salina Turda”. Dupa inca 500 m vei observa intrarea principala in salina (strada Aleea Durgaului nr.7).

Municipalitatea orasului Turda a pus la dispozitie microbuze care ajung la salina, cu plecare din centrul orasului sau din Piata Mihai Viteazul.

Nu uita sa-ti pregatesti haine mai groase, in care sa faci fata unei temperaturi de 10 – 12 grade!

De la Imperiul Roman, la Business Insider

Salina Turda nu mai este o simpla mina de sare. O putem limita la simpla exploatatie a minereurilor de sare daca ne referim la secolele XI-XIII. A fost fondata pe vremea Imperiului Roman si exploatata de austrieci, maghiari si romani. Primul document in care se face referire la salina Turda in mod explicit este datat 1 mai 1271, fiind emis de cancelaria maghiara. Pe la 1500 era una dintre cele mai importante saline din Transilvania, cu prezenta solida pe pietele externe. Dupa 1840 insa, salina Turda incepe sa decada – salina de la Ocna Mures devenise un adevarat concurent, astfel ca, in timp, cea de la Turda se transformase intr-o „rezerva”.

Dupa ce a devenit monopol de stat (dupa primul razboi mondial), exploatarea sarii de la Turda a urmat un declin continuu, care a dus – inevitabil – la inchidere, in 1932. A fost uitata oarecum pana in al doilea razboi mondial, cand s-a transformat in adapost antiaerian pentru populatia din zona. Ulterior, o parte din ea a fost folosita ca depozit pentru branzeturi. Abia in 1992 a fost redeschisa si introdusa in circuitul turistic pana in 2008: in acel an, Salina Turda a intrat intr-un amplu proces de modernizare si amenajare.

Dupa doi ani si sase milioane de euro (bani cheltuiti din fonduri PHARE), salina a fost redata circuitului turistic la adevarata ei valoare. Acum, ea este compusa din Mina Rudolf, Mina Ghizela, Mina Terezia si Galeria Franz Josef. Suprafata zacamantului de sare se intinde pe aproximativ 45 de kilometri patrati, iar grosimea sarii atinge chiar si 250 de metri – totul la 120 de metri adancime sub pamant.

Nu degeaba au inclus-o jurnalistii de la Business Insider in topul celor mai spectaculoase destinatii turistice din lume, ce-i drept, mai putin cunoscute.

Cand poti sa o vizitezi

Zilnic intre orele 9.00 si 16.00 (ultima ora de acces este 15.00). Un bilet pentru adulti costa 20 de lei, iar pentru copii/studenti – 10 lei; pensionarii platesc 12 lei/persoana.

Distractie la 120 de metri sub pamant

Salina Turda este renumita nu doar pentru frumusetea ei interioara, gratie amenajarilor facute recent, care au reusit sa o aduca la standarde internationale. Sunt o multime de activitati pe care le poti face in subteran: bowling, biliard, baschet, minigolf, fotbal sau tenis. Poti chiar sa te plimbi si cu barca pe lacul subteran (cu 10 lei/persoana inchiriezi o barca timp de 20 de minute) sau sa te distrezi pur si simplu in roata mare a caruselului (o tura de 8 minute costa 5 lei/persoana). Ca sa inchiriezi terenul de minigolf trebuie sa platesti 10 lei/persoana (30 de minute), la fel si pentru bowling (20 de minute). Pentru zece minute la masa de biliard platesti 2 lei, iar o masa de tenis poate fi inchiriata timp de o jumatate de ora cu 5 lei/persoana.

In Mina Rudolf exista chiar si un amfiteatru: aici poti sa vezi spectacole de teatru sau concerte. Capacitatea salii este de 100 de locuri. Timp sa ai, si chef de distractie!

Si inca un mic amanunt: pe aproximativ toata suprafata strandului Durgau, a Minei Rudolf si in baza de tratament exista acces la internet wi-fi gratuit.

Unde te cazezi

Hotel Centrum***

La doar doi kilometri de Salina Turda, hotelul este cea mai noua si mai moderna locatie de cazare din oras. Dispune de 20 de camere cu acces gratuit la internet wi-fi, bar, restaurant, sala de conferinte. Cheile Turzii se afla la 15 km de hotel.

Tarif: 150 de lei camera dubla, fara mic dejun

Castelul Printul Vanator & Dracula****

O locatie deosebita, in inima Transilvaniei, care se vrea o chemare spre regasirea vremurilor demult apuse: aici vei regasi povestea unui print si a spiritului sau. Dincolo de portile castelului (ale hotelului tip boutique) vei intra intr-o cu totul alta lume, sculptata in piatra, fier inrosit, turnuri si creneluri, cavaleri in armuri, cu sabii si scuturi. In plus, foarte aproape de acest hotel se afla Castrul Roman Potaissa si mai multe manastiri, pe care le puteti vizita.

Tarif: 204 lei camera dubla, cu mic dejun

Pensiunea Milexim****

Complexul hotelier se afla la intrarea in Campia Turzii, venind dinspre Turda. Format din doua pensiuni, cu un restaurant rustic, medieval, terasa si crama, complexul Milexim este perfect pentru evenimente, conferinte sau team building-uri. Camerele sunt de 3,4 si 5 stele, dotate cu internet, jacuzzi si aer conditionat.

Tarif: 163 de lei camera dubla cu mic dejun

Ce poti sa mai vizitezi

Merita efortul unui drum in zona Turda, dar ca sa nu zici ca l-ai batut doar pentru vizitarea salinei, iti mai dam cateva sugestii de obiective turistice. Poti sa vizitezi Cheile Turzii, o rezervatie naturala veche din 1938, Castrul roman de la Potaissa, Cheile Turenilor, Mormantul lui Mihai Viteazu sau Parcul Zoologic din zona Baile Sarate Turda.