O idee de weekend: traseu pe Transfagarasan

transfagarasanTraseele pe Transfagarasan incep de obicei din localitatea Cartisoara, in Sibiu. De aici pana la Bascov se intinde Transfagarasanul, drumul ce strabate muntii Fagaras pe o lungime de 151 de km, insa Transfagarasanul propriu-zis, cel care taie muntii, are o lungime de doar 91 de km, pana in comuna Arefu aflata la 61 de km de Bascov.

Cartisoara – Balea Lac: 30 km

Balea Lac este prima oprire de pe traseu, situat la o altitudine de 2.040 de metri. Lacul glaciar este un cunoscut obiectiv turistic din Muntii Fagaras datorita faptului ca se afla pe traseul Transfagarasanului. Lacul este accesibil cu masina doar in sezonul cald, cand drumul este deschis. In aceasta zona se afla primul hotel de gheata din Europa de Est ce ofera 16 locuri de cazare si este un loc ideal pentru turistii care doresc sa petreaca mai mult de o zi explorand zona pitoreasca a muntilor Fagaras.

Lacul este oprirea ideala pentru a lua masa in natura si desi nu exista loc special pentru camping, turistii isi aseaza adesea corturile in apropierea lacului. Aparatul de fotografiat nu trebuie uitat acasa deoarece privelistea de aici este absolut uimitoare.

De la cabana Balea Cascada, care este de asemenea accesibila direct de pe Transfagarasan, la o distanta de mai putin de o ora pe un traseu marcat (punct rosu) ce trece prin munti, se afla Urlatoarea Balei sau Balea Cascada, cu o cadere de 60 de metri.

Cazare la Balea Lac

Balea Ice Hotel: Pe timp de iarna turistii se pot caza in hotelul de gheata de 3 stele de la Balea Lac, hotel ce ofera toate facilitatile de cazare reprezentative pentru categoria in care se incadreaza, dar si o experienta inedita, fiind construit integral din gheata.

Balea Lac – Cetatea Poenari: 59 km

De la Balea Lac pana la Cetatea Poenari drumul trece prin tunelul sau pasul Balea, un tunel sapat in munte, lung de 887 de metri ce se afla in cel mai inalt punct al traseului.

Calatorul pasionat de istoria bogata a acestei zone poate face o oprire pentru a vizita Cetatea Poenari situata la doar cativa kilometri de barajul Vidraru, mai jos pe vale. Construita de Vlad Tepes, cetatea are 5 turnuri si ziduri de aproximativ 3 metri grosime.

Program: In sezonul estival, cetatea este deschisa de luni pana duminica intre orele 9:00 si 18:00.

Pret bilet: 5 lei adulti, 2 lei copii.

Cetatea Poenari – Barajul Vidraru – 6 km

Barajul Vidraru este unul dintre cele mai celebre locuri de popas de pe Transfagarasan. Adesea, turistii strabat drumul prin munti in mod special pentru a ajunge la lacul Vidraru, unul dintre cele mai mari lacuri artificiale din Romania. Situat pe raul Arges, barajul se intinde intre muntii Pleasa si Vidraru, al carui nume il poarta. Barajul a fost construit intr-o perioada de 5 ani, fiind inaugurat in 1966, moment in care era al noualea baraj ca marime din intreaga lume. Astazi, barajul ramane la fel de spectaculos si atrage un numar impresionant de turisti an de an.

Lacul si barajul Vidraru se afla la o altitudine de 830 m si este una din zonele reprezentative in Romania pentru sporturi extreme. Aici este instalat cel mai inalt punct de bungee jumping din Romania, cu o cadere de 166 de metri. Pentru o astfel de experienta se platesc aproximativ 100 de euro si trebuie facute rezervari din timp.

In zona exista un camping si o cabana pentru cei care aleg sa petreaca un sejur prelungit in mijlocul naturii si peisajelor incomparabile ale acestei zone din Transfagarasan.

Cazare la barajul Vidraru

Hotel Posada Vidraru: Construit in anul 2010, hotelul se afla la doar 200 de metri de barajul Vidraru si este mobilat si utilat ultramodern. Din camere, turistii au o vedere incomparabila asupra lacului, barajului si a Muntilor Fagaras.

Pentru turistii care se aventureaza in zonele periculoase ale muntilor Fagaras sau care aleg sa strabata Transfagarasanul in conditii slabe de siguranta, este bine de stiut faptul ca la cota 2.000 functioneaza un adapost al salvamontistilor care poate functiona si ca spatiu de cazare pentru alpinisti si persoanele aflate in dificultate.

Salvamont Cota 2000: 24 de locuri de cazare extrem de ieftine, 25 lei pe pat. Aceasta optiune de cazare este rezervata celor care fac trasee alpine si nu este disponibila pentru soferii care doar traverseaza Transfagarasanul. Locatia exacta a hotelului Salvamont trebuie notata sau introdusa in coordonatele GPS-ului, in caz de urgente acestia primind inclusiv soferii implicati in accidente.