Noaptea Muzeelor 2017: cand va avea loc si care sunt muzeele cu intrare gratuita

Sogodel Vlad/Shutterstock.com

Noaptea Europeana a Muzeelor este un eveniment cultural, deja devenit traditie, ce se desfasoara in acest an pe data de 20 mai in 30 de tari europene. Initiata in anul 2005 de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, Noaptea Muzeelor a devenit un adevarat fenomen care scoate milioane de europeni din casa. Romania s-a alaturat si ea miscarii culturale, participand si anul acesta cu muzee in toata tara.

Peste 100 de muzee isi vor deschide larg portile in 45 de orase din tara, spre incantarea tuturor vizitatorilor. Ca in fiecare an, vor fi muzee unde se vor forma cozi la usile de intrare, asa ca va sfatuim sa mergeti la o ora cat mai apropiata de deschiderea programului pentru a fi siguri ca scutiti ceva timp petrecut la coada. Pentru cei care vor sa impartaseasca experientele din timpul evenimentului cu prietenii virtuali, recomandam utilizarea hashtag-ului #noapteamuzeelor2017.

Iata lista cu muzeele din marile orase ale tarii care participa la acest eveniment:

Bucuresti

Muzeul National de Arta al Romaniei  ce adaposteste un bogat si valoros patrimoniu al tarii isi deschide portile la ora 19:00 si permite accesul la Galeria de Arta Romaneasca Moderna, Galeria de Arta Veche Romaneasca, Galeria de Arta Europeana si Expozitia “Stefan Caltia. Obiecte graitoare”.

Muzeul National de Arta Contemporana invita toti vizitatorii sa urmareasca proiectiile de film de arta din arhivele muzeului si sa admire exponatele din expozitiile permanente ale muzeului. Intrarea se face incepand cu ora 18:00.

Muzeul National al Aviatiei Romane va prezenta un program complex ce include exercitii de drill-team, prezentari tematice si un concert al Fanfarei Brigazii 30 Garda Mihai Viteazul din Bucuresti. Accesul gratuit in incinta muzeului se face de la ora 18:00.

Muzeul National Cotroceni invita toti bucurestenii, si nu numai, sa admire etajul I al fostei resedinte regale incepand cu ora 19:00.

Muzeul National de Istorie Naturala ”Grigore Antipa” este unul dintre cele mai cautate muzee din Bucuresti, asa ca daca vrei sa te asiguri ca nu stai minute bune la coada, viziteaza-l cat mai devreme posibil. Programul evenimentelor ce se petrec in incinta muzeului incepe la ora 15:30 si cuprinde o lansare de carte si vernisajul unei expozitii. Pentru evenimentele mentionate anterior este necesara o inscriere prealabila pe email la info@antipa.ro. De la ora 18:00 este permis accesul gratuit la expozitia permanenta a muzeului, unde vizitatorii pot admira cele mai spectaculoase exponate de aici.

Muzeul National al Pompierilor – Foisorul de Foc a fost infiintat in anul 1963 avand ca tematica generala prezentarea momentelor importante din istoria pompierilor. Acesta poate fi vizitat gratuit pe data de 20 mai, incepand cu ora 17:00.

Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” organizeaza cu ocazia evenimentului cultural “Noaptea Muzeelor” diverse lansari de carte, expozitii, ateliere de mestesuguri populare, spectacole de dans popular si un targ al mesterilor populari. Accesul gratuit se face intre orele 16:00 si 19:00.

Muzeul National al Taranului Roman va gazdui cateva expozitii tematice care se vor alatura celei permanente, proiectii de filme documentare si un concert al unei fanfare moldovenesti. Intrarea gratuita este permisa de la ora 18:00 pana la ora 22:00.

Alaturi de muzeele prezentate mai sus, isi vor deschide portile gratuit Muzeul National de Geologie, Muzeul National ”George Enescu”, Muzeul National al Literaturii Romane, Muzeu National Tehnic prof. ing. Dimitrie Leonida, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, Cimitirul Bellu, Muzeul de Arta “Vasile Grigore pictor si colectionar”, Muzeul Militar, Muzeul Cailor Ferate – CENAFER, Muzeul de Istorie si Cultura a Evreilor din Romania, Muzeul de Arta Populara “Doctor Nicolae Minovici”, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Frederic Storck si Cecilia Cutescu Storck, Muzeul George Severeanu, Muzeul “Ligia si Pompiliu Macovei”, Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”, Palatul Sutu, Muzeul Theodor Aman, Muzeul Victor Babes, Muzeul de Arta Veche Apuseana “Ing. Dumitru Furnica – Minovici”, Muzeul Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, Casa memoriala “Tudor Arghezi – Martisor”, Casa memoriala “Liviu si Fanny Liviu Rebreanu”, Casa memoriala “Ion Minulescu si Claudia Millian”, Casa memoriala “George si Agatha Bacovia” si Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, Mogosoaia.


Viziteaza Capitala cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor si descopera cele mai interesante expozitii din oras. Pentru lista completa a unitatilor de cazare din Bucuresti disponibile pe Travelminit, acceseaza acest link!


Cluj

Muzeul de Istorie a Universitatii Babes-Bolyai va prezenta tuturor celor care ii calca pragul o incursiune in istoricul facultatii in cadrul expozitiei  temporare “Universitatea din Cluj la rascruce de vremuri – momentul 12 mai”. Accesul gratuit se face intre orele 19:00 si 24:00.

Muzeul de Arta Cluj-Napoca pregateste cateva expozitii tematice dedicate evenimentului european. Intrarea se face incepand cu ora 20:00.

Muzeul de Mineralogie UBB isi propune ca in acest an sa faca cunoscuta lumea fascinanta a mineralelor utilizate ca pietre pretioase, pietre de podoaba sau pietre decorative. Accesul este permis incepand cu ora 19:00.

Alaturi de muzeele prezentate mai sus, isi vor deschide portile gratuit Muzeul Mitropoliei Clujului, Vivariul UBB, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei – Colectia de Istorie a Farmaciei, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Memorial “Octavian Goga” si Muzeul de Istorie Turda.


Ai vrut mereu sa faci o vizita in Ardeal, dar nu ai gasit momentul oportun? Acum este momentul! Profita de evenimentul organizat pe data de 20 mai si planifica o mica excursie in orasul Cluj. Pentru cazare nu trebuie sa iti faci nicio grija, Travelminit iti prezinta cele mai bune unitati de cazare din zona!


Iasi

Muzeul de Anatomie doreste sa prezinte tuturor pasionatilor cat mai multe detalii despre organismul uman. Descopera aceasta lume incredibila incepand cu ora 18:00.

Punctul muzeal “G. Ibraileanu” prezinta o expozitie documentara cu privire la viata si activitatea criticului literar si a scriitorului G. Ibraileanu. Accesul in incinta muzeului este permis de la ora 19:00.

Palatul “Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa isi deschide larg portile tuturor vizitatorilor interesati de exponatele prezentate in cadrul expozitiei permanente de aici. Programul vizitelor gratuite incepe la ora 17:00 si se termina la 23:30.

Alaturi de muzeele prezentate mai sus, isi vor deschide portile gratuit Muzeul de Arta Iasi, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Stiintei si Tehnicii “Stefan Procopiu”, Muzeul Unirii din Iasi, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Muzeul “Poni-Cernatescu”, Muzeul Memorial “Mihail Kogalniceanu” si Muzeul Viei si Vinului Harlau.


Nici Moldova nu se lasa mai prejos atunci cand vorbim de evenimente culturale, asa ca de ce sa o ocolim? Rezerva acum locul de cazare pentru mini-vacanta in Iasi si viziteaza cat mai multe dintre muzeele incluse in program. 


Consulta lista completa a muzeelor din toata tara pe site-ul oficial al evenimentului – www.noapteamuzeelor.ro