Muzeul de la Tecsesti – primul muzeu “viu” din Romania

Muzeul de la TecsestiPrimul muzeu “viu” din Romania va fi deschis in vara acestui an in judetul Alba. Satul Tecsesti, o localitate retrasa din Transilvania care numara in prezent doar 14 locuitori (doar batrani), va fi transformat intr-o destinatie turistica unica in Romania.

Muzeul Viu este de fapt un sat autentic romanesc, cu locuinte construite si amenajate asa cum se traia odinioara, fara niciun fel de tehnologie moderna. Ideea acestui proiect independent de antreprenoriat social – intitulat “La Origini” – dedicat cercetarii, pastrarii si promovarii traditiilor romanesti prin construirea unui muzeu viu in muntii Apuseni le apartine celor de la Asociatia Culturala pentru Dezvoltare Durabila Groove ON si este sustinut de o comunitate pasionata de pastrarea si promovarea traditiilor noastre. Initiativa a fost lansata in decembrie 2015, pana la aceasta data proiectul fiind functional in proportie de 30%. Ar mai fi nevoie de aproape 6.000 de euro, spun fondatorii, pentru ca Muzeul Viu de la Tecsesti sa poata fi inaugurat cat mai repede cu putinta.

Cei care vor participa la finantarea proiectului vor avea posibilitatea de a trai pe propria piele o experienta de neuitat, pentru ca vor putea locui pentru o vreme in acest spatiu care reconstituie istoria romanilor de la origini si pana in prezent – de aici s-au inspirat fondatorii cand l-au denumit “muzeul viu”. Comunitatea va putea experimenta traiul vechilor locuitori din Apuseni (se vor gospodari si se vor hrani ca pe vremuri) doar pe timpul verii, pentru ca iernile vor fi rezervate studiilor si cercetarilor etnografice.

“Este ca un tunel al timpului, prin care poti calatori daca esti pasionat de istorie, de legendele cu daci, solomonari, zmei si varcolaci”, considera fondatorii proiectului.

Cei care doresc pot face donatii pentru acest proiect cu sume cuprinse intre 15 si 1000 de euro prin platforma de crowdfunding Indiegogo.

Cum va arata Muzeul Viu de la Tecsesti

La finalul proiectului, in spatiul de la Tecsesti vor exista mai multe sectoare amenajate in concordanta cu perioadele istorice. Spre exemplu, vor exista locuinte circulare si patrate pe structura de lemn, cu pereti de pamant si acoperisuri de paie sau de stuf – ca in perioada neolitica.

Vor fi sapate bordeie in pamant si vor fi construite locuinte din piatra cu turnuri de veghe fortificate – ca in perioada Evului mediu.

Perioada moderna va fi reprezentata printr-o scoala (va fi restaurata scoala din satul Tecsesti), o casa veche de 200 de ani si mai multe suri cu acoperisuri inalte de paie. Vizitatorii vor putea admira in Muzeul Viu de la Tecsesti si un atelier de ceramica, dotat cu un cuptor vechi pentru arderea lutului, mestesugul olaritului fiind unul dintre cele mai vechi traditii romanesti. De altfel, muzeul va readuce la viata o parte din stilul de viata al vechilor locuitori, unele dintre ele datand inca de pe vremea dacilor. Obtinerea diverselor uleiuri si unguente prin metode stravechi de presare la rece (metode folosite inca de pe vremea dacilor) va fi una din experientele pe care le vor incerca locuitorii care vor dori sa traiasca o vreme in Muzeul Viu.

Principala sursa de hrana a viitorilor locuitori va fi gradina proprie (ecologica) cu legume, plante aromatice, pomi fructiferi, ciuperci si arbusti – bazata pe principiile permaculturii. Iar “apa curenta” pentru bucatarie va proveni din iaz si din bazinul amenajat, care va alimenta si adapatoarea pentru animale.

Cum ajungi la Tecsesti

In satul uitat de lume din judetul Alba se ajunge cel mai bine cu o masina de teren, pentru ca drumurile din acea zona nu au cunoscut niciodata asfaltul. In primul rand, de la Teius mergi spre Galda de Jos, Galda de Sus si Poiana Galdei – unde vei trece pe langa o casa cu acvile pe poarta (nu ai cum s-o ratezi). De acolo trebuie sa urmezi cararea care face la dreapta si te conduce pe un drum forestier; mergi cat poti cu masina, apoi va trebui sa urci pe jos, prin padure, pana in satul Tecsesti. Drumul ti se va parea lung, poate, insa este deosebit de frumos. Tot acolo vei vedea si Poiana Narciselor, un loc incantator in special primavara, cand miile de flori inflorite acopera dealurile Apusenilor ca un covor inmiresmat.

Zona este cunoscuta in special turistilor care au ajuns in 2015 la Festivalul Nedeia – un festival in care publicul a avut ocazia sa vada cum traiau stramosii nostri.

Pentru cazare, iti sugeram sa alegi Pensiunea Floare de Colt din Poiana Galdei, judetul Alba.

*Sursa foto: historia.ro