Moldova – un circuit al caselor memoriale

Casa memoriala George BacoviaTe-ai obisnuit probabil ca atunci cand auzi de circuite organizate in zona Moldovei sa fie vorba doar despre un traseu gandit astfel incat sa cuprinda o mare parte din minunatele manastiri ale Moldovei si Bucovinei. De data aceasta, iti propunem un circuit “mai altfel”, un circuit al caselor memoriale din regiunea Moldovei, in care ai ocazia sa vizitezi locurile de suflet ale unora dintre cei mai mari scriitori romani: Ion Creanga, Calistrat Hogas, Alexandru Vlahuta, Veronica Micle, Mihail Sadoveanu, Visarion Puiu, Vasile Conta si George Bacovia.

Casa memoriala “Ion Creanga”

Cand pasesti in casuta din Humulesti (judetul Neamt), cauti din ochi copaia in care a crescut nazdravanul Nica al lui Stefan a Petrei din “Amintirile” lui Creanga. Casuta ridicata la 1830 de bunicul povestitorului, Petre Ciubotariu, sta in picioare si astazi si isi primeste oaspetii cu drag. Casa memoriala a marelui povestitor, aflata pe strada Ion Creanga nr. 8, a devenit muzeu in 1951, la peste saizeci de ani de la moartea scriitorului. In interior s-au pastrat mobila, o parte din obiectele personale, fotografii. Cand intri intr-una din cele doua camarute simple si modeste si vezi ceaslovul de care amintea in povestirile sale, prichiciul humuit de care se tinea “copacel” micutul Nica sau motoceii colorati agatati de stalpul hornului, ai senzatia unei intoarceri in timp si astepti parca sa apara, in cadrul usii, povestitorul. Daca ai citit “Amintirile din copilarie” ale lui Creanga, atunci vei simti senzatia unica pe care ti-o ofera vizitarea acestei case memoriale.

Casa memoriala “Calistrat Hogas”

Pe drumuri de munte, in Piatra Neamt, exista muzeul memorial “Calistrat Hogas”, amenajat in anul 1969 chiar in casa in care a locuit scriitorul. O prima intentie de amenajare in scop muzeal a existat inca din 1939, cand o singura incapere a casei a fost transformata in muzeu. Cladirea deosebita a fost ridicata in 1885, iar astazi figureaza pe lista monumentelor de arhitectura din Patrimoniul Cultural National. In muzeu sunt expuse documente de familie, o parte din manuscrisele lui Calistrat Hogas, piese de mobilier original si multe alte obiecte personale ale scriitorului.

Casa memoriala “Alexandru Vlahuta”

In comuna Agapia din judetul Neamt merita vizitata nu doar manastirea Agapia, ci si casa memoriala a autorului “Romaniei pitoresti”. Casa in care s-a nascut si a locuit marele scriitor a fost transformata in muzeu in 1958, cu ocazia implinirii unui secol de la nasterea sa. Cele cateva camere ale cladirii au fost reamenajate astfel incat sa redea cat se poate de mult din atmosfera specifica acelei epoci; s-a pastrat mobilierul original, biblioteca personala a lui Vlahuta, obiecte personale si reviste din acea perioada. Foarte pitoresc este pridvorul casei – locul in care se tineau cenaclurile literare.

Casa memoriala “Veronica Micle”

Daca ai vizitat casa memoriala a lui Mihai Eminescu de la Ipotesti, merita sa o vezi si pe cea in care a locuit deseori femeia care i-a rapit inima marelui poet, Veronica Micle. Ridicata in stil autentic romanesc in anul 1834 de calugarii de la Manastirea Neamt, casa din Targu Neamt a fost cumparata de mama Veronicai Micle in 1850 si oferita poetei ca zestre la nunta acesteia cu profesorul Stefan Micle. Cand poeta s-a retras la Manastirea Varatec, spre sfarsitul vietii ei, a donat casa manastirii, avand o singura dorinta: sa fie afisata pe peretele casei o placa de marmura pe care sa scrie “Casa Memoriala Veronica Micle”.

Casa memoriala “Visarion Puiu” si Muzeul memorial “Mihail Sadoveanu”

Pe dealul Vovidenia din comuna Vanatori, langa Manastirea Neamt, exista o cladire construita in 1937 de unul din Mitropolitii Bucovinei, Visarion Puiu. In aceasta casa a locuit si scriitorul Mihail Sadoveanu spre sfarsitul vietii, fiindu-i cedata ulterior pentru a fi folosita pe viata. Dupa moartea scriitorului, casa a fost donata statului pentru a fi folosita ca muzeu; astfel, expozitia muzeului cuprinde obiecte de mobilier, pianul scriitorului, o parte din obiectele personale (sabia de samurai, un sah de fildes, portretele parintilor sai, fotografii si documente foarte vechi, unele datand chiar de la 1500), o biblioteca in care sunt expuse cele 75 de volume ale scriitorului, 61 de editii princeps si o parte din traducerile sale.

Casa memoriala “George Bacovia”

Pe fosta strada Liceului din Bacau, astazi strada George Bacovia, este o alta casa memoriala ce merita inclusa in acest circuit. Casa in care au fost scrise poemele dedicate primaverii – “Note de primavara” – a fost deschisa pentru prima data publicului in 1971. Parintii poetului simbolist s-au mutat in aceasta casa in 1906, pe vremea cand Bacovia studia Dreptul la Bucuresti.

Locuinta dispune de cinci camere, toate fiind deschise vizitatorilor curiosi sa vada in ce mediu a locuit poetul. Sunt expuse astfel multe dintre obiectele sale personale (printre care pipa si tutunul, pianul familiei, vioara, portretele parintilor – Zoe si Dimitrie Vasiliu), mobilier original, manuscrise originale si piese aflate in patrimoniu.

Organizatorii muzeului pun la dispozitia turistilor, in plus, un documentar-video in care apare Bacovia la varsta de 75 de ani. Mai mult, il poti auzi pe poet (pe o caseta audio) recitand o parte din poeziile sale.

Casa memoriala “Vasile Conta”

In satul Ghindaoani, comuna Baltatesti (judetul Neamt) este Casa memoriala “Vasile Conta” – unul din marii filozofi romani. Casa a fost transformata in muzeu in 1993, avand expuse materiale etnografice si de arta populara specifice zonei Neamt, marturii ale vietii si activitatii filozofului si multe obiecte personale.