Misterul Iezerului, lacul de forma Romaniei din Muntii Sureanu

Sursa foto: Laszlo/Shutterstock.com

Unul dintre cele mai fascinante minunatii naturale din judetul Alba, care nu trebuie ratate de iubitorii de munte si de peisaje salbatice, este lacul glaciar Iezer. Cunoscut sub porecla de “Lacul fara fund”, lacul Iezer este situat, mai exact, in Muntii Sureanu, la altitudinea de 1840 de metri si ascunde mai multe mistere si povesti infricosatoare ce au ajuns la urechile tuturor localnicilor, motiv pentru care nimeni nu se incumeta sa se scalde in apele sale intunecate.

Inconjurat de peisaje de vis cu paduri bogate de conifere, lacul isi schimba culoarea de verde inchis la bataia vantului, cand devine turcoaz, oferind privitorilor o imagine splendida, cum rar mai intalnesti in muntii Carpati. In plus, atunci cand sufla vantul, lacul ramane la fel de calm cum este de obicei, incretindu-se doar usor asemenea unui imens cearsaf verziu.

Chiar si asa, turistii care vin sa isi hraneasca sufletul privind aceasta frumusete naturala nu se pot bucura de o balaceala in apele calme ale lacului. In acest lac s-au inecat foarte multi oameni de-a lungul timpului, acesta fiind si motivul pentru care a fost poreclit “Lacul fara fund”. Nici macar ciobanii care vin cu oile la pascut in zona lacului nu se incumeta sa intre in apele inspaimantator de linistite ale Iezerului.

Motivul principal pentru care scaldatul in lac este interzis este, dupa cum am mai spus, puterea de neexplicat a acestuia de a atrage inotatorii inspre fund, nelasandu-i sa mai iasa la suprafata. Totodata, deoarece este un lac glaciar, apa acestuia este extrem de rece chiar si pe timp de vara, temperatura acestuia fiind neprielnica organismului uman. Practic, dupa doar cateva minute de stat in apa, corpul se simte mai greoi si miscarile devin din ce in ce mai dificil de realizat, aparand senzatia ca o forta straina il trage in jos. Aceasta este probabil explicatia pentru care nenumarate persoane care au incercat sa se scalde in apele aparent prietenoase ale lacului nu au mai iesit la liman. In prezent, chiar exista marcaje in jurul lacului care atentioneaza turistii sa nu se scalde. De asemenea, aici vei zari o cruce ce sta drept marturie a tragediilor petrecute aici.

In randul localnicilor exista chiar si o legenda care spune ca in apele reci ale Iezerului exista un balaur care ii trage la fund pe cei ce indraznesc sa inoate acolo. “Ca o fi asa sau nu, n-avem chef sa aflam pe pielea noastra” sunt zisele unui oier din regiune care obisnuieste sa-si duca animalele la pascut in jurul Iezerului.

In realizate, lacul nu este chiar fara fund. Acesta are o adancime de 8 metri, o lungime de 94 de metri si  o latime de 91 de metri, cu toate ca claritatea sa de neclintit formeaza iluzia optica a unei adancimi chiar mai mici. Adancimea mare apare insa chiar de la mal, unde si temperaturile sunt aproape la fel de reci ca in centru, motiv pentru care cei care isi baga picioarele in apa se pot alege cu diferite crampe musculare.

O alta caracteristica interesanta a acestui lac este ca are forma Romaniei, acest lucru fiind insa mai bine de observat de la inaltime, de pe traseul ce urca pe masivul Sureanu. De pe traseu se poate admira, de asemenea, intreaga panorama a Muntilor Sureanu ce inconjoara misteriosul Iezer.

Locuri de cazare in apropiere de lacul Iezer din Muntii Sureanu:

Fiind situat in apropiere de Domeniul Schiabil Sureanu, care este foarte popular pe timp de iarna, in localitatile de langa lacul Iezer vei gasi mai multe pensiuni si hoteluri in care sa poti ramane peste noapte. Informatii despre acestea poti gasi accesand link-ul urmator!