Misterele fascinante ale Sfinxului din Bucegi

Lungu Andrei / Shutterstock.com

Lungu Andrei / Shutterstock.com

Platoul Bucegi gazduieste una dintre cele mai impresionante monumente ale naturii din Romania, Sfinxul. Denumirea a fost aleasa datorita formei sale care seamana cu chipul uman, forma rezultata in urma unei eroziuni eoliene produsa intr-o perioada indelungata de timp.

Totusi, datele stiintifice sunt contrazise de unele teorii care sustin ca monumentul este dovada existentei unei civilizatii mult mai avansate care ar fi creat Sfinxul sau ca ar fi fost construit de daci ca un omagiu adus zeului Zalmoxis. Indiferent de varianta adevarata, Sfinxul are intr-adevar anumite particularitati care il diferentiaza de orice alta formatiune de acest tip.

Legatura intre Sfinxul din Bucegi si Marele Sfinx din Egipt

Datorita asemanarii dintre Sfinxul din Bucegi si Marele Sfinx din Egipt, unii istorici presupun ca cel din Egipt ar fi fost inspirat din monumentul aflat in Romania. Pentru a sustine aceasta teorie, ei se folosesc de informatii conform carora egiptenii ar fi trecut prin Carpati pana sa se stabileasca pe  teritoriul actual si in drumul lor ar fi putut sa vada formatiunea din muntii care azi se afla pe teritoriul Romaniei. Totodata, legatura dintre Romania si Egipt pare a fi departe de ceea ce ne imaginam. Exista voci care spun ca intre Sfinxul din Bucegi si cel din Egipt ar exista un tunel al timpului, insa pana acum nimeni nu a reusit sa demonstreze concret acest fapt.

Sfinxul din Bucegi ar dovedi existenta unei civilizatii extraterestre

Ideea de la care a pornit contrazicerea datelor stiintifice referitoare la originea Sfinxului a apartinut arhitectului Daniel Ruzo. Ruzo sustinea ca Sfinxul este o dovada a existentei unei civilizatii extraterestre care ar fi lasat in urma sa mai multe constructii printre care si cea de la Platoul Bucegi. De la primele afirmatii referitoare la legatura dintre Sfinxul romanesc si civilizatiile extraterestre s-au facut numeroase speculatii cu privire la modul in care s-a format, cand s-a format si mai ales de ce a fost construit. Pana in prezent, nu au fost aduse suficiente dovezi pentru sustinerea acestei teorii, dar exista cercetatori care inca se straduiesc sa rezolve enigma.

Locul de rugaciune al dacilor

Povestile care se tes in jurul Sfinxului nu se opresc doar la calatorii in timp sau existenta unor civilizatii extraterestre care si-ar fi lasat amprenta in muntii Bucegi, ci merg mai departe catre divinitate. Se spune ca Sfinxul ar avea o insemnatate sacra, si a luat nastere in vremea dacilor. Platoul Bucegi ar fi fost locul de intalnire al celor care doreau sa aduca o ofranda zeului Zalmoxis, iar totul  ar fi inceput de la sacrificiul facut de Decebal cand si-a ucis fiul pentru a-l trimite ca mesager zeilor.

Cand se formeaza “piramida energetica” din jurul Sfinxului

Legendele si misterele din jurul Sfinxului sunt un magnet pentru turisti, care vin cu miile sa viziteze monumentul naturii din varful muntilor Bucegi. Alaturi de Babele, acesta reprezinta loc de pelerinaj la sfarsitul lunii noiembrie, pe data de 28, cand se produce efectul de “piramida energetica”. Datorita razelor soarelui, deasupra Sfinxului se formeaza o asa-zisa piramida care se crede ca ar emana energie pozitiva.

Indiferent cate polemici se vor mai naste pe seama acestui subiect, geologii sustin ca nu exista niciun secret din punctul lor de vedere. Atat Sfinxul cat si Babele au fost formate in urma fenomenului de abraziune in timpul unei perioade indelungate.