Misterele Casei Poporului, gigantul arhitectonic al Bucurestiului

Sursa foto: mec17

Gazduind in prezent Parlamentul Romaniei, Casa Poporului este cea mai mare cladire din Europa si a doua din lume, dupa Pentagonul din Statele Unite ale Americii. Este, de asemenea, cea mai mare cladire administrativa, cea mai grea si, totodata, cea mai scumpa din intreaga lume. Intins pe o suprafata de 66 000 de metri patrati, acest gigant arhitectonic are 1000 de camere, 1 000 000 de metri cubi de marmura si circa 220 000 de metri patrati de covoare.

Constructia cladirii a inceput in anul 1984 sub atenta coordonare a arhitectilor condusi de Anca Petrescu, a fost realizata la dorinta fostului lider comunist Nicolae Ceausescu si a durat 6 ani, timp in care peste 20 000 de muncitori au lucrat pana la epuizare. Se spune ca efortul depus pentru ridicarea Casei Poporului a fost atat de mare, iar conditiile atat de dificile, incat multi dintre muncitori si-au pierdut viata lucrand acolo. Nu exista date oficiale care sa ateste numarul exact de vieti pierdute in santierul actualului Parlament. Mai mult, se zvoneste ca unii dintre morti si-au gasit sfarsitul din ordinul lui Nicolae Ceausescu. De ce? Ei bine, doar in acest fel, dictatorul era sigur ca nu ii vor fi dezvaluite secretele din subteran.

Cladirea-monument nu este doar gigantica, dar este si infricosatoare. In jurul ei se invart o multime de legende si mistere, unele mai infioratoare decat altele.

Iata cateva dintre misterele Casei Poporului:

In subteran sunt adapostite doua buncare antiatomice si un refugiu antiaerian ce inca sunt functionale. De asemenea, subteranul este strabatut de galerii intinse pe cateva niveluri si tuneluri. Acestea au fost construite pentru cazurile de urgenta, tunelurile fiind caile de iesire la suprafata din buncarele de sub cladire.

Dupa cum am mai spus, Casa Poporului este cea mai scumpa cladire din lume. Dar adevaratele ei comori constau in nenumaratele sculpturi in marmura. Cele 700 de candelabre de cristal si usile din lemn masiv cu o varietate de detalii sculptate valoreaza si ele o multime de bani. O alta comoara sunt laminatoarele din bronz turnat, acestea fiind unice in lume. Aproape totul este opulent in Casa Poporului si costa o avere: de la marmura in sine la covoarele enorme si draperiile croite manual la clantele usilor, care sunt din metale rare si pretioase.

In spatiul in care a fost ridicata Casa Poporului exista inainte un cartier despre care se spune ca era cel mai frumos din Bucuresti, denumit Uranus, cu arhitectura asemanatoare cu cea din Paris. Peste 40 000 de constructii au fost daramate pentru a face loc acestui proiect, inclusiv case, spitale si biserici. De fapt, dorinta lui Nicolae Ceausescu era sa darame tot ce era vechi in capitala, fara a tine cont de faptul ca distruge monumente istorice si culturale valoroase. Una dintre cladirile importante ce au fost daramate la ordinul fostului dictator a fost Manastirea Vacaresti. Demolarea lacasului de cult este considerata de catre specialisti “o mare crima culturala” in istoria tarii noastre.

Punerea in practica a acestui proiect a cauzat o multime de probleme sociale: locuitorii cartierului Uranus au fost nevoiti sa isi caute alte locuinte, ramanand asadar fara case, iar cainii pe care ii aveau au fost abandonati, astfel aparand primii maidanezi ai Bucurestiului, maidanezi pe care ii intalnim pe strazi si in ziua de azi.

Constructia Casei Poporului nu este terminata. Lucrarile au fost oprite dupa revolutie. Una dintre problemele nesolutionate in cladire este ventilatia. Conform spuselor arhitectului Anca Petrescu, peretii grosi de un metru si ferestrele captusite cu trei randuri de geamuri impiedica aerisirea corecta a tuturor incaperilor.

Desi are in spate o istorie terifianta, trebuie sa admitem ca acest gigant arhitectonic este impresionant si merita sa fie vizitat. Casa Poporului este unul dintre principalele obiective turistice ale capitalei si, prin urmare, nu este de evitat.


Te gandesti sa vizitezi Bucurestiul si cauti un loc bun de cazare? Acceseaza acest link: http://bit.ly/2OrEq5j