Manastirea Dintr-un Lemn, unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale din tara

Sursa foto: editiadedimineata.ro

Ridicata pe valea raului Otasau, in comuna Francesti, la o distanta de circa 25 de kilometri de municipiul Ramnicu-Valcea, Manastirea Dintr-un Lemn este unul dintre cele mai deosebite obiective turistice din regiunea Olteniei, desi nu are parte de foarte multa popularitate. 

Se spune ca bisericuta este facuta dintr-un singur trunchi de stejar, iar la constructia sa nu s-au folosit cuie. Conform legendei, intr-o noapte a anului 1570, un oier sau un calugar (exista surse care sustin fie prima varianta, fie a doua) pe nume Radu a adormit la umbra unui stejar secular. In vis, i s-a ivit Dumnezeu, care l-a indemnat sa caute o icoana a Fecioarei Maria intr-o scorbura a copacului, icoana care sa devina odorul bisericii pe care el, Radu, o va construi din lemnul acelui stejar, fara a folosi nicio alta scandura luata de la un alt arbore.

Dimineata devreme, oierul s-a trezit si, cautand in scorbura stejarului, a gasit cu stupoare icoana despre care i-a vorbit Dumnezeu in vis. Indarat, el a lasat oieritul si s-a apucat sa ridice biserica poruncita. Desi nu cunostea nici dulgherie, nici tamplarie, ajutat de Dumnezeu, care i-a indrumat bratul, oierul a reusit sa inalte biserica. Desi foarte mica, biserica arata ca o bijuterie arhitecturala in care, de indata ce intri, ai impresia ca simti imbratisarea Domnului. Iar intreaga constructie a bisericii este cioplita, neavand niciun cui in structura sa. Si pentru ca, asa cum a fost porunca lui Dumnezeu, asezamantul sfant a fost facut din lemnul unui singur copac, asa i-a ramas si numele: Manastirea Dintr-un Lemn. Iar primul sau slujitor avea sa fie insusi ciobanul Radu.

Icoana Fecioarei Maria are dimensiuni mari: 1, 5 metri inaltime si 1 metru latime. Copacii seculari ce imprejmuiesc biserica sunt dovada vie a vechimii padurii si a faptului ca mana omului nu a ajuns sa foloseasca toporul in acel loc.

In prezent, asezamantul monahal are si o biserica din piatra ce dateaza din anii 1700, care a fost ridicata de domnitorul Matei Basarab alaturi de varul sau, Preda Brancoveanu. Pisania bisericii de piatra, care poate fi observata deasupra intrarii principale si care dateaza din anul 1715, scrisa la cererea lui Stefan Cantacuzino (1714-1716), confirma faptul ca biserica din piatra a fost construita de Matei Basarab. Mai mult, pomelnicul manastirii, scris de Dionisie, Eclesiarhul Mitropoliei de Bucuresti la anul 1804, dupa cel din anul 1715, il atesta ca ctitor pe Matei Basarab.

Situata intr-un mic colt de rai, micuta Manastire Dintr-un Lemn merita cu prisosinta o vizita, mai ales daca esti in trecere prin zona. Nu este doar un loc ce are in spate o legenda interesanta, ci unul plin de lumina si speranta, care iti va descarca sufletul de griji, umplandu-te de energie pozitiva.