Manastirea Cozia, intre istorie si spiritualitate

Sursa foto: Radu Bercan/Shutterstock.com

Veche de mai bine de sase sute de ani, Manastirea Cozia, una dintre principalele obiective turistice din Valea Oltului, te invita sa-i cunosti tainele istoriei sale si legatura pe care o are cu Mircea cel Batran, unul dintre cei mai mari domnitori pe care i-a avut Tara Romaneasca.

La doar 3 kilometri de statiunea balneo-climaterica Calimanesti Caciuleata si la doar 20 de kilometri de municipiul Ramnicu Valcea, Manastirea Cozia este asezata intr-un peisaj natural splendid, pe malul drept al Oltului.

Cunoscut initial sub denumirea de “Manastirea Naucet”, ansamblul manastiresc de la Cozia a primit noua denumire multi ani mai tarziu, luand numele muntelui din vecinatate. Biserica mare poarta hramul “Sfanta Treime”, fiind construita de mesteri veniti tocmai din Moravia (o regiune din estul Republicii Cehe). Cu o arhitectura interesanta , armonios proportionata, si cu decoratiuni exterioare bogate, biserica a fost realizata din piatra alba tare, dupa modelul bisericii sarbesti din Crusevat. Ridicata intre anii 1387-1391, manastirea avea sa fie ctitorita de insusi Mircea cel Batran si sfintita in luna mai a anului1388. Se pastreaza inca din acea perioada elementele principale de design ale interiorului manastirii, precum rozetele si partea de sus a chenarelor de la ferestre si pictura gasita in pronaos (incaperea ce precede naosul dintr-o biserica crestina). Deoarece s-a degradat in timp, pictura a fost refacuta in anul 1517, in perioada domniei lui Neagoe Basarab, cand s-a construit, de asemenea, fantana ce poarta numele acestui domnitor.

Manastirea Cozia a avut parte de diverse adaugari si dezvoltari de-a lungul timpului. Cele mai semnificative sunt cele realizate de catre paharnicul Serban Cantacuzino, care au avut loc intre anii 1706-1707. Atunci s-au adaugat pridvorul, s-a renovat pictura si au fost aduse cerdacurile si chiliile. Tot atunci, havuzul cu apa a fost refacut din temelii. Cu toate acestea, principala atractie a manastirii ramane pictura originala din naos, care ii infatiseaza pe Mircea si fiul sau Mihail imbracati in cavaleri (pe peretele de vest) si pe Serban Cantacuzino (in partea stanga a picturii).

In anul 1794 a fost refacuta si catapeteasma bisericii, cand a fost construita din caramida, aceasta fiind initial din lemn. De pe timpul lui Mircea cel Batran a ramas si crucea de pe turla, iar policandrele din naos si pronaos exista din perioada domniei lui Constantin Brancoveanu. Domnitorii Bibescu si Stirbei si-au lasat si ei amprenta asupra manastirii Cozia, renovand cladirile intre anii 1850-1856. Tot ei au fost cei care au ridicat cele doua pavilioane, dintre care a mai ramas pana in prezent doar cel din stanga, care gazduia odinioara resedinta domneasca de vara.

In pronaosul manastirii, vizitatorii vor gasi mormintele voievodului Mircea si al monahei Teofana, mama lui Mihai Viteazul. Piatra funerara nu este insa originala, ci o copie realizata in 1938.

In curtea manastirii se gaseste si un mic muzeu, din pacate prea putin dotat pentru o istorie atat de imbelsugata ce se gaseste in acest loc sfant, insa in care, daca ai noroc, vei gasi un calugar care, cu drag, iti va povesti lucruri interesante despre trecutul ecleziastic al manastirii.

Cu siguranta, manastirea Cozia nu este nici pe departe la fel de impozanta si de impresionanta precum alte manastiri medievale din vestul Europei, insa pentru ca a jucat un rol atat de important in istoria tarii noastre, merita sa fie vizitata.


Gaseste in acest link cele mai bune locuri de cazare din zona Manastirii Cozia: http://bit.ly/2xcikNH