Litoral – ce activitati de agrement putem incerca?

Aqua Magic - litoralCele mai reusite vacante la mare (si ne referim aici la litoralul romanesc) sunt cele in care, la sfarsit, toti cei implicati in ea se declara satisfacuti. Unii isi doresc sa stea la soare mai mult, altii nu se lasa scosi din apa decat seara tarziu, iar altii prefera mai degraba distractia sau le place sa-si petreaca vacanta intr-un mod mai activ.

Litoralul romanesc s-a dezvoltat in ultimii ani si in aceasta directie, astfel incat la ora actuala poti sa gasesti destule activitati de agrement si la Marea Neagra.

Iata cateva dintre cele mai interesante activitati de pe litoral:

Plimbari cu vaporasul pe mare sau pe lac

Genul acesta de agrement poate fi practicat in aproape toate statiunile de pe litoral, unde sunt puse la dispozitie mici ambarcatiuni pentru plimbari relaxante. Te poti plimba nu doar pe mare, printre pescarusi, ci si pe unul din cele doua lacuri de pe litoralul romanesc: Siutghiol si Techirghiol. O plimbare cu vaporasul dureaza intre o ora si o ora si jumatate; avantajul este ca poti vizita Insula Ovidiu – cu imbarcare din zona Cazinoului din Constanta.

Croaziera pe Marea Neagra

Daca iti place apa si vrei ceva mai mult decat o simpla plimbare cu vaporasul, poti sa alegi o croaziera pe Marea Neagra. Firmele specializate pun la dispozitie inclusiv veliere de lux – ideale pentru intalnirile de afaceri sau cele private.

Sau poti alege un program complex, care sa includa si pescuit, snorkeling, navigare pe timp de noapte si chiar degustare de vin la bordul vasului. Astfel, vacanta ta se va transforma intr-o experienta de neuitat! Pe litoralul romanesc exista trei puncte de plecare in croaziere: in Portul Tomis din Constanta, in zona Belona din Constanta si in Eforie Nord.

Distractie in parcul acvatic

Cei mici vor fi primii care vor dori sa-si petreaca cel putin o zi din vacanta la mare intr-un parc acvatic, dar asta nu inseamna ca adultii nu se pot distra impreuna cu ei. Pe litoralul romanesc exista doua mari parcuri acvatice: Aqua Magic din statiunea Mamaia si Eforie Aqua Park din Eforie Nord. In incinta lor sunt amplasate restaurante si baruri, dar si mici magazine de suveniruri.

Sporturi pe apa

Ajuns pe litoralul romanesc, poti sa optezi pentru unele dintre cele mai solicitate activitati de agrement: sporturile pe apa. Ai de ales intre o plimbare cu skijet-ul, hidrobicicleta, salupa sau banana. Daca vrei mai multa adrenalina, poti sa faci parasailing, windsurfing, blokart sau kiting. Indiferent de ce alegi, distractia este garantata!

Excursii pe coasta si in Delta Dunarii

Dupa cateva zile de leneveala si balaceala in apa, ar fi indicata putina miscare, asa ca o excursie de cateva ore sau chiar de o zi intreaga este binevenita. Si ai la dispozitie cateva optiuni interesante, cum ar fi o excursie la Trophaeum Traiani de la Adamclisi, o excursie la Manastirea Sfantul Andrei din Dervent, un tur al orasului-port Constanta, o excursie de o zi in Delta Dunarii (care include si un pranz pescaresc), o vizita la crama Murfatlar, cu degustare de vinuri, o excursie la Mangalia pentru o vizita la herghelie (si chiar o sedinta de calarie), la Lacul Sinoe – unde poti sa vizitezi situl arheologic Histria, la Babadag, pentru a vedea moscheea Geamia Ali-Gazi Pasa, sau la Enisala – ca sa vezi ruinele fortaretei medievale.

Sport la malul marii

Vacanta la mare nu inseamna neaparat ca trebuie sa renunti la obiceiurile tale zilnice; mai ales daca sunt foarte sanatoase. Orele de sport pe care le practici zi de zi le poti continua foarte bine si la malul marii. In toate statiunile exista terenuri de fotbal, tenis de camp sau de masa, baschei si volei (poti sa practici voleiul pe plaja).

Scufundari de zi sau de noapte

E drept ca Marea Neagra nu are recifele superbe de corali ale Marii Rosii, insa lumea sa acvatica vine cu alte curiozitati: cei care practica scufundarile au ocazia sa inoate printre caluti de mare si stele de mare, delfini, amfore antice si epavele scufundate. Lumea subacvatica a Marii Negre poate fi descoperita de amatori sau profesionisti atat ziua, cat si noaptea.

Pentru cei cu adevarat pasionati de scuba-diving, se organizeaza sejururi de 5 – 7 zile in Constanta, Navodari, Bulgaria si Kaliakra, unde pot fi admirate epave, submarinul sovietic de la Costinesti, nave din Al Doilea Razboi Mondial si chiar corabii antice. Un adevarat paradis subacvatic! Toate excursiile de acest gen sunt organizate de scafandri profesionisti.