Lacul Vida – un peisaj minunat in judetul Bihor

Lacul VidaDaca stai sa pui pe hartie toate obiectivele si atractiile turistice din judetul Bihor, ai sa-ti dai seama cat de binecuvantata este aceasta zona. Peste toate, peisajele minunate ii intregesc imaginea unui tinut special.

Lacul Vida, bunaoara, pare desprins din poveste. Si nu doar pentru ca-si schimba culoarea in functie de anotimp – culorile padurilor din jurul sau se reflecta in apele line, schimbandu-l de fiecare data, aidoma lacurilor exotice.

Nu culorile schimbatoare ale lacului sunt cele care atrag turistii ca un magnet, ci valtoarea din mijlocul sau. Chiar daca este mai mult o opera a constructorilor – un baraj in forma de palnie (avand pe margini barne de lemn), care are rolul de a prelua din presiunea celor aproape 400.000 de metri cubi de apa asupra digului, atunci cand ploua abundent -, asta nu-l face deloc mai neinteresant. Sau mai putin ireal. Din contra, constructia unica reprezinta elementul de noutate si farmecul sau.

Lacul Vida are o suprafata de 6 hectare si o lungime de 2 kilometri. Constructia lacului de acumulare pe cursurile Videi si Toplitei, in dreptul comunei Dobroesti, a durat pana in 1967 si a fost realizat in principal pentru minele de bauxita din regiune. Putini stiu – si poate doar localnicii mai in varsta – ca inainte sa fie ridicat barajul, zona era cunoscuta datorita faptului ca aici exista cea mai veche moara din satul Luncasprie. Unii o stiau de ”moara lui Iiloiu” pentru ca in zona aceasta nu existau decat doua case – a morarului si a fiului acestuia.

Culorile lacului – raiul pescarilor de altadata – sunt aproape exotice. Insa farmecul Lacului Vida este amplificat si de pesterile, izvoarele si cheile din Valea Rosia: Pestera Vacii, Pestera Uraciosii, Pestera Calului, Pestera Babii, Pestera Crucii, Pestera Valaului, Pestera Ciur Ponor, Pestera Ciur Izbuc si Cheile Albioarei. Cele mai cunoscute sunt Pestera cu Cristale de la Farcu si Pestera Meziad. Apoi cheile Videi impresioneaza prin frumusetea si lungimea lor (zece kilometri), fiind de altfel cele mai lungi chei din Apuseni.

Zona carstica ofera amatorilor de sporturi nautice, pescarilor, dar si alpinistilor mediul perfect pentru intretinerea pasiunilor – zona localitatii Luncasprie, din muntii Padurea Craiului, fiind cea mai potrivita. In apele sale cresc pastravi de lac, bibani si cleni.

Pe de alta parte, este o zona minunata pentru cei care cauta linistea si ”oxigenarea”. Pe malul lacului exista un drum forestier, de jur imprejurul sau, care poate fi folosit pentru promenada. O plimbare pe marginea luciului de apa ”exotica” este cu adevarat spectaculoasa si relaxanta. Aduce, poate, cu ceva din imaginea lacurilor croate din Parcul Plitvice. Cei care l-au vizitat spun ca daca urmezi firul apei care alimenteaza lacul, vei ajunge la izvor. Dar zona este plina de izvoare si pesteri (aproape 300 la numar).

Merita sa vizitezi, daca tot ti se intampla sa ajungi prin zona, si biserica din Luncasprie, considerata monument istoric (a fost construita la sfarsitul secolului XVII), sau chiar Monumentul Eroilor din Dobroesti, ridicat in cinstea ostasilor care s-au sacrificat in cele doua Razboaie Mondiale.

Cum ajungi la Lacul Vida

Lacul este amplasat in comuna Dobroesti din judetul Bihor, si se poate ajunge la el foarte usor dinspre drumul european E79. Distanta fata de Oradea este de doar 40 de kilometri, iar traseul este urmatorul: Oradea – Sambata – Dobroesti – Luncasprie – Valea Vida – Lacul Vida.

Unde te cazezi

Daca vrei sa mai poposesti in zona lacului Vida, ca sa poti vizita si alte obiective, sau pur si simplu sa te relaxezi privindu-i limpezimea, poti sa te cazezi la una din pensiunile din zona. Cea mai apropiata pensiune este Pensiunea Silver, amplasata in localitatea bihoreana Sambata, la 13 km de Lacul Vida si la 30 km de Baile Felix.

Municipiul Oradea se afla la doar 53 de kilometri, asa ca poti incerca o cazare si in acea zona. La hostel Posticum, de exemplu, toti cei care vor dori odihna si calm perfect sunt bineveniti, pentru ca hotelul practica sistemul ”usilor deschise”. Locatia pune la dispozitia turistilor 20 de camere confortabile.
Tarif: 177 lei camera dubla/noapte (cu mic dejun), in perioada 20 – 21 iunie 2015.