Lacul Valiug, atractia de la poalele Muntilor Semenic

lacul-valiug-foto-tony4urban

tony4urban / Shutterstock.com

Esti si tu de parere ca toamna este cel mai frumos anotimp pentru o excursie la munte? Cand afara sunt maxim 24 de grade si soarele iti surade prietenos, cand copacii capata zeci de nuante, una mai frumoasa decat alta, parca simti o nevoie arzatoare sa iesi la plimbare in natura. Ce-ai zice daca ai merge toamna aceasta in cea mai frumoasa zona montana banateana, Semenic?

Travelminit iti ofera mai multe detalii despre atractiile din aceasta zona, precum si doua sugestii de cazare.

Info despre Lacul Valiug

Despre muntii Semenic se spune ca sunt perla muntilor Banatului. Cele mai inalte culmi sunt Varful Piatra Goznei (1447m), Varful Semenic (1445m) si Varful Nemanu (1122m). Tot aici izvorasc si cele mai importante rauri din Banat (Nera, Timis si Barzava), care formeaza o salba de lacuri frumoase. Numai Barzava, de exemplu, are de-a lungul sau trei lacuri de acumulare: Gozna-Crivaia, Valiug-Breazova si Secu. Zona este foarte pitoreasca, lacurile au ape limpezi, insa dintre toate, Lacul Valiug este cel mai popular.

Amplasat la poalele Muntelui Semenic, la o altitudine de 600m, Lacul Valiug este preferat de foarte multi turisti amatori de sporturi nautice sau de pescuit. La fel de multi sunt insa si cei care ajung in zona doar pentru relaxare, plaja si plimbari in aer liber. Cararile Banatului montan sunt perfecte pentru un week-end petrecut in mijlocul naturii. Lacul de acumulare Valiug (numit asa de localnici, dupa numele comunei pe raza careia este situat, in judetul Caras-Severin), cu o suprafata de aproape 13mp, a fost amenajat pentru alimentarea cu apa a zonei, dar si pentru producerea energiei electrice. Barajul a fost construit in anul 1909. Desi este cel mai mic dintre lacurile amenajate pe cursul Barzavei, Lacul Valiug este spectaculos si conduce in topul preferintelor turistilor sositi in aceasta regiune. Vara – pentru racoare, liniste, vegetatie, canotaj, baie si plaja pe pontonul amenajat si pescuit intr-un peisaj magnific, iar iarna – pentru partiile de schi amenajate in imediata apropiere.

Ce poti sa vizitezi in zona

Daca mergi pe drumul forestier de langa raul Barzava vei ajunge la un moment dat la Pastravaria Semenic, unde poti sa gusti cel mai bun peste din zona Banatului, preparat dupa retete traditionale, pastrate cu sfintenie. Dincolo de pastravarie este Pestera Comarnic, cea mai frumoasa pestera din Banat. Un traseu pe Muntele Semenic iti va purta pasii catre platoul Semenic, acolo unde a fost ridicat schitul “Sfantul Ilie”, in interiorul caruia poti sa vezi icoana de fier a Sfantului Proroc Ilie. De pe platoul Semenicului, panorama asupra Lacului Valiug este deosebita! In partea opusa este Garana, una dintre localitatile turistice ale Banatului montan, iar langa ea – statiunea turistica Trei Ape.

Unde poti sa te cazezi

Hotel Claris*** Crivaia-Valiug

Situat la 700m altitudine, hotelul Claris din statiunea turistica Crivaia-Valiug se afla la 500m distanta de malul lacului Gozna, cunoscut de turisti ca lacul valiug dupa numele satului din apropiere. Complexul este protejat de padurile impunatoare, oferind o adevarata oaza de liniste si verdeata si, nu in ultimul rand, o destinatie perfecta pentru cei care prefera drumetiile montane sau partiile deschi.

Hotelul Claris ofera oaspetilor 80 de spatii de cazare diferite, majoritatea avand balcoane sau terase de unde poate fi admirat peisajul deosebit. Toate camerele dispun de baie proprie cu dus si TV LCD cu programe prin satelit. In incinta exista un restaurant si doua terase,precum si un club dotat pentru jocuri de societate si tenis de masa.

Tarif valabil in perioada 29-30 octombrie 2016: 130 de lei camera dubla/noapte (cu mic dejun)

Pensiunea Ema** din Caransebes

Un weekend sau un sejur placut in zona Banatului si la numai 23km de Lacul Valiug puteti petrece si la Pensiunea Ema din Caransebes. Pensiunea este amplasata ideal, aflandu-se la doar cateva minute de centrul municipiului Caransebes, si in acelasi timp la intersectia drumurilor care duc spre traseele de aventura in Muntii Semenic si Tarcu (pe E70, la intrarea in Caransebes dinspre Bucuresti). Complexul turistic pune la dispozitia oaspetilor 10 camere si un apartament, toate fiind amenajate modern si dotate cu facilitatile necessare petrecerii unui sejur relaxant si placut. Fiecare spatiu de cazare este dotat cu baie proprie si dus, internet WiFi gratuit, TV LCD cu programe prin cablu.

La parterul pensiunii puteti servi masa pe terasa si va puteti rasfata cu preparatele gatite ca la mama acasa dupa retetele delicioase din Banat, facute din produse naturale. Pentru petrecerea timpului liber se pot inchiria biciclete si ATV-uri (la care puteti beneficia si de asistenta unui ghid).

Tarif valabil in perioada 29-30 octombrie 2016: 89 de lei camera twin/noapte (fara mic dejun)

Cauti cazare? Intra aici!