Judetul Valcea – ce putem vizita intr-un weekend?

Valea Oltului - judetul ValceaJudetul Valcea este asezat in partea de sud a tarii intre Alba, Sibiu, Olt, Dolj, Gorj si Hunedoara fiind tratat in primul rand de turisti drept o destinatie pentru concediile de odihna si tratament. Cele cateva statiuni balneoclimaterice impreuna cu orasul resedinta de judet, Ramnicu Valcea, sunt locuri linistite, locuite de oameni calzi si primitori cu strainii, gata sa isi imparta modest comorile cu cei dispusi sa le descopere. Judetul Valcea este un loc de care turistul nu se indragosteste pe moment ci treptat, ajungand sa se reintoarca adesea fara sa stie macar care dintre frumusetile locurilor au reusit intr-un final sa il cucereasca.

Ziua 1 – Ramnicu Valcea si Valea Oltului

Judetul Valcea se bucura de o asezare geografica excelenta, beneficiind de aproape toate formele de relief: munti, dealuri, lunci si podisuri. Orasul resedinta de judet, Ramnicu Valcea, se afla intr-o depresiune protejata de toate fenomenele meteorologice extreme ce afecteaza alte judete ale tarii.

Muntii Cozia, Lotru, Parang si Capatanii stau straja judetului pe a carei suprafata trec defileele Oltului si Lotrului si care este ocupat aproape in totalitate de o zona de podis cu inaltimi cuprinse intre 400 si 800 de metri.

In Valcea natura este stapana, aici fiind munti acoperiti de paduri de conifere, pasuni alpine si dealuri unde livezile se intind cat vezi cu ochii. Este un loc unde calatorul vine sa gaseasca liniste, odihna, relaxare si o altfel de Romanie, mai modesta, mai curata si mai iertatoare cu oamenii.

Ramnicu Valcea

Ramnicu Valcea, orasul din Subcarpatii Getici ce se invecineaza la doar 18 km cu defileul Oltului este locul in care a fost intonat pentru prima data imnul national de catre un cor condus de Anton Pann. Calatorul care rataceste printre strazile inguste dar curate si cochete ale orasului prinde adesea ecouri ale cuvintelor ce au devenit mai tarziu Imn National.

Declarat in 2003 unul dintre cele 11 orase Europene Durabile datorita eforturile facute de Primaria Ramnic in vederea protejarii mediului, Ramnicu Valcea are cu ce se mandri chiar daca dimensiunile ii sunt la fel de modeste ca si viata culturala sau optiunile de distractie.

In centrul orasului exista o serie de cafenele si baruri unde turistii pot alege sa isi petreaca orele libere sau sa se adune pe timp de seara. In weekend zona devine aglomerata de studentii care se intorc acasa de la Bucuresti sau de la Sibiu, iar atmosfera este una plina de viata. Pentru cazare linistita in Ramnicu Valcea se recomanda un hotel sau o pensiune aflata mai la marginea orasului.

Casa Memoriala Anton Pann

  • Locatie: str Stirbei Voda, nr 18

La un drum prin oras merita facuta o oprire pentru a vizita Casa Memoriala Anton Pan, monument arhitectural din secolul 18 dedicata marelui poet, compozitor si profesor de muzica ce si-a pus semnatura pe imnul national.

Expozitia cuprinde lucrari muzicale, poezii, povestiri si culegeri din folclor ale marelui compozitor.

Muzeul de istorie

  • Locatie: Scoala cu Ceas

Acest obiectiv este considerat de multi kilometrul zero din Ramnic, locul de intalnire pentru ramniceni si un loc ce merita vizitat de cei care au macar un ceas la dispozitie la trecerea prin oras. Expozitia cuprinde un tezaur de monede de argint imperiale, situri arheologice reconstituite, obiecte de arta din secolele 16 si 17, dar si documente, cromolitografii si arme din timpul revolutiilor din 1821 si 1848.

Este un muzeu de istorie care are salile pline cu obiecte de expozitie dintre cele mai diverse, obiecte ce spun o poveste complexa a acestei zone bogata in cultura si istorie insa prea putin exploatata din punct de vedere turistic.

Valea Oltului

Turistii care vin in Valcea pentru un weekend au de ales intre a-si petrece momentele de odihna in Ramnic sau a merge mai departe, pe pitoreasca Vale a Oltului unde natura stapana absoluta.

Pe Valea Oltului, pe marginea autostrazii ce isi urmeaza drumul sinuos prin valea sapata de apele mereu curgatoare ale Oltului se afla statiunea Calimanesti – Caciulata, locul ideal de odihna si popas pentru calatorul de weekend.

Fiind o statiune balneoclimaterica, la Calimanesti – Caciulata cele mai multe optiuni de cazare au si baze de tratament cu piscine interioare de care pot profita inclusiv turistii de weekend.

Ziua 2 – salina si sporturi de sezon

Ocnele Mari

La Salina se ajunge pe DN 67 urmarind indicatoarele asezate strategic. Turistii isi lasa masina in parcarea salinei si pleaca mai departe cu microbuzele care ii transporta pana in subteran.

Salina Ocnele Mari din judetul Valcea este amenajata la o adancime de 225 de metri fata de nivelul marii si serveste drept obiectiv turistic si punct de tratament pentru vizitatorii judetului.

In interiorul minei, la peste 200 de metri sub pamant, sunt amenajate o biserica, un muzeu, un restaurant, terenuri de tenis, fotbal sau baschet, mese de biliard, loc de joaca pentru copii, magazine de suveniruri si baruri, intregul loc fiind transformat intr-un complex turistic aflat inca in plina dezvoltare.

Program: Luni – Duminica 10:00 – 18:00

Tarife:

  • Adulti – 17 lei
  • Elevi, studenti, pensionari, copii intre 3 si 7 ani – 8 lei
  • Copii sub 3 ani – gratuit

Valcea Vara – Posada Aqua Center

Pe timp de vara, turistii de weekend din Valcea se pot racori la Posada Aqua Center, situat la iesirea din orasul Ramnicu Valcea pe strada Posada nr 33.

Deschis de curand, Aqua Center-ul din cadrul hotelului Posada este principala optiune de petrecere a timpului liber pentru locuitorii judetului atunci cand arsita verii devine de nesuportat.

Accesul la piscine este permis inclusiv celor care nu sunt oaspetii hotelului.

Tarife:

  • Adulti – 18 lei
  • Elevi – 12 lei
  • Copii sub 7 ani – gratuit

*sezlongul este inclus in pretul biletului.

Valcea Iarna – Partia Vidra

In sezonul rece se pot practica sporturi de iarna in zona Lacului Vidra, unde in 2012 s-a deschis prima partie de schi din zona.

Partia se afla la 7.5 km de intersectia cu Transalpina si are o altitudine de aproximativ 700 de metri dintre care la urcare 500 sunt parcursi cu telegondola, iar ultimii 200 cu teleschiul.

Lungimea totala este de 6 kilometri, de la Varful Bora pana la baza partiei.

In perioada rece partia poate fi practicata de Miercuri pana Luni, intre orele 9:00 si 17:00, ultima urcare cu gondola fiind la ora 16:35.